Γέμισαν νοσοκομεία στην Αμερική από ασθενείς που πήραν ιβερμεκτίνη για τον κοροναϊό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γέμισαν νοσοκομεία στην Αμερική από ασθενείς που πήραν ιβερμεκτίνη για τον κοροναϊό

Έκκληση στους πολίτες να μην λαμβάνουν την ουσία ιβερμεκτίνη, που αποτελεί αντιπαρασιτικό για τα άλογα

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea 

Κάποιες ερευνητικές εργασίες συμπέραναν ότι η έγκαιρη χορήγηση ιβερμεκτίνης, ενός αντιπαρασιτοκτόνου φαρμάκου, μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο και τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε ασθενείς με σχετικά ήπια Covid-19, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της εξάπλωσης του κοροναϊού. 

Η ιβερμεκτίνη, ένα αντιπαρασιτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τα ζώα, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται για τη θεραπεία ή την πρόληψη του Covid-19, ανακοίνωσε το Σάββατο η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).


 Έκκληση στους πολίτες να μην λαμβάνουν την ουσία ιβερμεκτίνη, που αποτελεί αντιπαρασιτικό για τα άλογα, καθώς δεν αποτελεί θεραπεία για την Covid-19, απευθύνει ιατρός στις ΗΠΑ. 

Η έκκληση έρχεται μετά την φρενίτιδα που προκλήθηκε με την συγκεκριμένη ουσία με αποτέλεσμα ασθενείς στις ΗΠΑ να προχωρήσουν στη λήψη υπερβολικής δόσης και τελικά να καταλήξουν στα επείγοντα των νοσοκομείων. 

Ειδικότερα μάλιστα τα νοσοκομεία της Οκλαχόμα αναφέρεται κατακλύστηκαν από ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα μετά την λήψη υπερβολικής δόσης ιβερμεκτίνης, όπως αναφέρει ο Guardian

Όπως εξηγεί δε ο ιατρός, Τζέισον ΜακΈλια μιλώντας στο BBC, μικρές δόσεις ιβερμεκτίνης δύναται να χορηγηθούν σε ανθρώπους αλλά όχι ως θεραπεία για την Covid-19. 

Επίσης ”θα πρέπει να χορηγείται μόνο κατόπιν συνταγογράφησης για έναν πολύ βασικό λόγο: η λήψη μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη”. 

Όπως λέει αρκετοί πολίτες έκαναν υπερβολική χρήση του φαρμάκου και κατέληξαν σε νοσοκομεία της Οκλαχόμα επιβαρύνοντας μάλιστα το προσωπικό που καλείται να φροντίσει έναν μεγάλο αριθμό ασθενών με κορονοϊό, καθώς στην Πολιτεία καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων.

”Τα [επείγοντα] ήταν τόσο γεμάτα που ακόμη και τραυματίες από πυροβόλα όπλα δυσκολεύονταν να λάβουν άμεσα την φροντίδα που χρειάζονται και να νοσηλευτούν”, είπε ο ίδιος στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KFOR νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται κυρίως στην κτηνιατρική για  αποπαρασίτωση αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρές δόσεις για τη θεραπεία και ορισμένων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

Τα προβλήματα όμως άρχισαν όταν κάποιοι το ”προώθησαν” ως φάρμακο για τη θεραπεία της Covid-19 ή/και ως μέσο πρόληψης παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής.

Η χρήση του άρχισε να γίνεται τόσο συχνή στις ΗΠΑ που η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση τον Αύγουστο  προτρέποντας τους πολίτες να μην τον λαμβάνουν. 

″Δεν είστε άλογο. Δεν είστε αγελάδα”, αναφέρει ο FDA, προειδοποιώντας ότι η λήψη μεγάλων δόσεων της συγκεκριμένης ουσίας ”είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη”.

Αυτή την εβδομάδα, ο δημοφιλής  παρουσιαστής podcast Joe Rogan, ο οποίος είναι αρνητής των εμβολίων, δήλωσε ότι λάμβανε ιβερμεκτίνη αφού βρέθηκε θετικός στον κορονοϊο.

Ο γιατρός ΜακΈλια εξηγεί ότι οι ασθενείς που είχαν πάρει ιβερμεκτίνη κατέληξαν στο νοσοκομείο  με έμετους, μυϊκούς πόνους, ακόμη και απώλεια όρασης.

″Μερικοί άνθρωποι που λαμβάνουν ακατάλληλες δόσεις βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από ό, τι αν είχαν κολλήσει τον Covid”, είπε στην KFOR. «Πρέπει να αναρωτηθείτε: Αν πάρω αυτό το φάρμακο, τι θα κάνω αν συμβεί κάτι κακό; Ποιο είναι το επόμενο βήμα, ποιο είναι το εφεδρικό σας σχέδιο; Εάν πρόκειται να πάρετε ένα φάρμακο που θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία σας, κάντε το με τη σύμφωνη γνώμη ενός γιατρού”.

Η Οκλαχόμα είναι μία από τις πολλές πολιτείες των ΗΠΑ που παλεύουν με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, με 18.438 νέα κρούσματα να έχουν καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) 

Σύσταση να μην χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη σε ασθενείς που πάσχουν από κοροναϊό, παρά μόνο σε κλινικές δοκιμές έκανε σήμερα Τετάρτη (31/3) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ιβερμεκτίνη είναι ένα αντιπαρασιτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρέως και προωθείται αυτήν την περίοδο μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα, ωστόσο, με την επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ, τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητά του δεν έχουν δώσει πειστικά αποτελέσματα.

«Η σύστασή μας είναι να μη χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη για τους ασθενείς που πάσχουν από Covid-19. Αυτό ισχύει όποια και αν είναι η σοβαρότητα ή η διάρκεια των συμπτωμάτων», εξήγησε η Τζάνετ Ντίας, υπεύθυνη της ομάδας κλινικών μελετών του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές βασίζεται η σύσταση του ΠΟΥ

Η Ντίας εξήγησε ότι από τη σύσταση αυτή, που βασίζεται στην τρέχουσα εξέλιξη των μελετών, εξαιρούνται μόνον οι κλινικές δοκιμές. Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε 16 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, σε δείγμα 2.400 ασθενών.

Ένα μέρος αυτών των δοκιμών αφορούσε τη σύγκριση της ιβερμεκτίνης με άλλα φάρμακα. Ο αριθμός των μελετών στις οποίες συγκρίνεται η ιβερμεκτίνη με κάποιο ψευδοφάρμακο είναι «πολύ πιο περιορισμένος», είπε ο Δρ Μπραμ Ρότσβεργκ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά και μέλος της επιτροπής του ΠΟΥ.

Η φαρμακοβιομηχανία Merck & Co Inc

Η φαρμακοβιομηχανία Merck & Co Inc ανακοίνωσε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου ότι η ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων δεν στηρίζει την υπόθεση ότι το συγκεκριμένο αντιπαρασιτικό σκεύασμα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τη θεραπεία της Covid-19.

Η ιβερμεκτίνη, που στις ΗΠΑ κυκλοφορεί με την ονομασία Stromectol, χρησιμοποιείται κυρίως για την καταπολέμηση παρασίτων, όπως οι νηματοσκώληκες.

Αξιωματούχοι στην πόλη Τρινιντάντ της Βολιβίας ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο μια εκστρατεία για τη δωρεάν χορήγηση ιβερμεκτίνης για τη θεραπεία του νέου κοροναϊού, μολονότι το υπουργείο Υγείας της χώρας είχε επισημάνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματική για την Covid-19.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι από την ανάλυσή της των μελετών που έχουν γίνει δεν διαπιστώνεται να έχει επιστημονική βάση η θεωρία ότι η ουσία αυτή θεραπεύει τη νόσο.

Η Merck προειδοποίησε ότι η ιβερμεκτίνη δεν θα πρέπει να χορηγείται παρά μόνο ως αντιπαρασιτικό.

Πηγές: WHO, Merck, FDA, BBC, The Guardian

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων