medlabnews.gr iatrikanea
Πληθαίνουν οι ερευνητικές εργασίες που αποδεικνύουν ότι η ιβερμεκτίνη είναι πολύ αποτελεσματική στην μείωση του κινδύνου θανάτου από κοροναϊό κατά 80% και στην συντόμευση κατά το ήμισυ της αποθεραπείας ασθενών. Πριν λίγο καιρό ο γιατρός Pierre Kory, ζήτησε από την Αμερικανική γερουσία, να δοθεί το φάρμακο Ivermectin (Ιβερμεκτίνη).
Σύμφωνα με μελέτες η έγκαιρη χορήγηση ιβερμεκτίνης, ενός αντιπαρασιτοκτόνου φαρμάκου, μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο και τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε ασθενείς με σχετικά ήπια Covid-19Tα αμερικανικά pet shop και κτηνιατρικά φαρμακεία παρουσιάζουν έλλειψη στα σκευάσματα ιβερμεκτίνης παρά τις προειδοποιήσεις ότι η χρήση της, ως υποτιθέμενη θεραπεία της Covid, είναι επικίνδυνη.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Guardian από τις ΗΠΑ, ιδιοκτήτες αλόγων στη χώρα δυσκολεύονται να βρουν το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιπαρασιτικό, καθώς η συγκεκριμένη ουσία αγοράζεται ως «θεραπεία» κατά της Covid από πολίτες που εξακολουθούν να αγνοούν τις επιστημονικές προειδοποιήσεις ότι η χρήση του στους ανθρώπους είναι δυνητικά επικίνδυνη.
Ανάλογες πληροφορίες περιέχονται και σε ρεπορτάζ του αμερικανικού Τύπου, συμπεριλαμβανομένης της Washington Post, που αναφέρουν ότι σε διανομείς κτηνοτροφικών προϊόντων παρατηρείται έλλειψη της ιβερμεκτίνης σε μορφή πάστας, η οποία κανονικά προορίζεται για την καταπολέμηση παρασίτων στο στομάχι των αλόγων.
H ιβερμεκτίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών τύπων παρασιτικών λοιμώξεων. Περιλαμβάνονται ψείρες, ψώρα, ογκοκέρκωση, στρογγυλοειδίαση, τριχουρίαση, ασκαρίαση και λεμφική φιλαρίαση. Μάλιστα, υπήρξαν και κάποιοι που υποστήριζαν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική και για τη θεραπεία του κοροναϊού.
Ωστόσο, η φαρμακοβιομηχανία Merck & Co Inc ανακοίνωσε ότι η ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων δεν στηρίζει την υπόθεση ότι το συγκεκριμένο αντιπαρασιτικό σκεύασμα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τη θεραπεία της Covid-19.
Η ιβερμεκτίνη, που στις ΗΠΑ κυκλοφορεί με την ονομασία Stromectol, χρησιμοποιείται κυρίως για την καταπολέμηση παρασίτων, όπως οι νηματοσκώληκες.
Αξιωματούχοι στην πόλη Τρινιντάντ της Βολιβίας ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάιο μια εκστρατεία για τη δωρεάν χορήγηση ιβερμεκτίνης για τη θεραπεία του νέου κοροναϊού, μολονότι το υπουργείο Υγείας της χώρας είχε επισημάνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματική για την Covid-19.
Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εταιρεία επισημαίνει ότι από την ανάλυσή της των μελετών που έχουν γίνει δεν διαπιστώνεται να έχει επιστημονική βάση η θεωρία ότι η ουσία αυτή θεραπεύει τη νόσο.
Η Merck προειδοποίησε ότι η ιβερμεκτίνη δεν θα πρέπει να χορηγείται παρά μόνο ως αντιπαρασιτικό.
Τα αμερικανικά CDC τον Φεβρουάριο ανέφεραν πως οι περισσότερες από τις μελέτες που σχετίζονται με την ιβερμεκτίνη και τον κορονοϊό «είχαν ελλιπείς πληροφορίες και σημαντικούς μεθοδολογικούς περιορισμούς», συμπεριλαμβανομένων μικρών μεγεθών δειγμάτων και ασαφή μέτρα έκβασης της μελέτης.
Η ιβερμεκτίνη έχει εγκριθεί για χρήση από ανθρώπους μόνο για τη θεραπεία παρασίτων. Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου κατά της Covid-19 είναι μικρή. H FDA δεν έχει εγκρίνει το φάρμακο ως μια θεραπεία Covid.
Η ανάρτησή της FDA στο Twitter ήταν δηλωτική της κατάστασης: «Δεν είστε άλογο. Δεν είστε αγελάδα. Σοβαρά, όλοι. Σταματήστε. »
You are not a horse. You are not a cow. Seriously, y'all. Stop it. https://t.co/TWb75xYEY4
— U.S. FDA (@US_FDA) August 21, 2021
Ο FDA ανέφερε πως έχει λάβει πολλαπλές αναφορές για άτομα που «χρειάστηκαν ιατρική υποστήριξη και νοσηλεύτηκαν μετά από αυτοθεραπεία με ιβερμεκτίνη που προορίζεται για άλογα».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Σύσταση να μην χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη σε ασθενείς που πάσχουν από κοροναϊό, παρά μόνο σε κλινικές δοκιμές έκανε σήμερα Τετάρτη (31/3) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η ιβερμεκτίνη είναι ένα αντιπαρασιτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρέως και προωθείται αυτήν την περίοδο μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα, ωστόσο, με την επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ, τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητά του δεν έχουν δώσει πειστικά αποτελέσματα.
«Η σύστασή μας είναι να μη χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη για τους ασθενείς που πάσχουν από Covid-19. Αυτό ισχύει όποια και αν είναι η σοβαρότητα ή η διάρκεια των συμπτωμάτων», εξήγησε η Τζάνετ Ντίας, υπεύθυνη της ομάδας κλινικών μελετών του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές βασίζεται η σύσταση του ΠΟΥ
Η Ντίας εξήγησε ότι από τη σύσταση αυτή, που βασίζεται στην τρέχουσα εξέλιξη των μελετών, εξαιρούνται μόνον οι κλινικές δοκιμές. Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε 16 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, σε δείγμα 2.400 ασθενών.
Ένα μέρος αυτών των δοκιμών αφορούσε τη σύγκριση της ιβερμεκτίνης με άλλα φάρμακα. Ο αριθμός των μελετών στις οποίες συγκρίνεται η ιβερμεκτίνη με κάποιο ψευδοφάρμακο είναι «πολύ πιο περιορισμένος», είπε ο Δρ Μπραμ Ρότσβεργκ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά και μέλος της επιτροπής του ΠΟΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου