Συγκλονίζει ο Καπραβέλος: Ξέρετε τι είναι να φωνάζουν οι ασθενείς για λίγο οξυγόνο; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Συγκλονίζει ο Καπραβέλος: Ξέρετε τι είναι να φωνάζουν οι ασθενείς για λίγο οξυγόνο;

Με συγκλονιστικά λόγια περιέγραψε ο Νίκος Καπραβέλος την κατάσταση στα νοσοκομεία, που καθημερινά γεμίζουν με ασθενείς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

medlabnews.gr iatrikanea

Με συγκλονιστικά λόγια περιέγραψε ο Νίκος Καπραβέλος την κατάσταση στα νοσοκομεία, που καθημερινά γεμίζουν με ασθενείς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού. 34 χρόνια στη ΜΕΘ, από το 1987, είπε, δεν έχει ξαναδεί ιό να προκαλεί τέτοια καταστροφή στα ανθρώπινα όργανα.

Ο επικεφαλής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου αποκάλυψε ότι στη Μονάδα νοσηλεύονται ασθενείς με κοροναϊό, οι οποίοι έχουν ήδη χάσει τα νεφρά τους ή έχουν μυοκαρδίτιδες. «Αυτή την στιγμή στην Μονάδα μου, που είναι γεμάτη, έχω 12 ασθενείς, οι 3 έχουν χάσει και τα νεφρά τους, τους έχουμε βάλει τεχνητό νεφρό, μυοκαρδίτιδες, οι πνεύμονές τους είναι κατεστραμμένοι» είπε ο Νίκος Καρπαβέλος μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (16.09.2021) στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Έκανε νέα έκκληση για εμβολιασμό και περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο την κατάσταση με ασθενείς που παλεύουν με τον κοροναϊό. «Δεν είμαστε ειδικοί στα εμβόλια, δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, όμως εμείς δεν βλέπουμε εμβολιασμένο στην ΜΕΘ και χθες είχα θάνατο και στην θέση του έβαλα άλλον συμπολίτη μας που επίσης είναι ανεμβολίαστος, 64 ετών. Και οι 22 κλίνες που είναι γεμάτες στο Παπανικολάου, είναι όλοι ανεμβολίαστοι.

Ξέρετε το αίσθημα να μην σου φτάνει ο αέρας; Ξέρετε τι είναι να φωνάζουν για λίγο αέρα, λίγο οξυγόνο;», τόνισε ο διευθυντής στην Β’ ΜΕΘ του Παπανικολάου.

«Είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη τέταρτη φάση με καινούρια χαρακτηριστικά της πανδημίας, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις», σημείωσε.

«Βλέπουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά, με την πίεση στο σύστημα υγείας να είναι ελεγχόμενη, παρότι μας φαίνεται αδιανόητος ο καθημερινός αριθμός των θανάτων. Εξαρτάται ποιον στόχο βάζεις. Γιατί δεν μπορεί να βάζεις στόχο την μείωση των θανάτων αλλά την εξάλειψή τους, να μετατρέψουμε αυτή την θανατηφόρο πανδημία σε ένα κοινό κρυολόγημα. Και αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Δεν το έχουμε κάνει και θα το πληρώσουμε ακριβά και στο 4ο κύμα», σημείωσε ο Νίκος Καπραβέλος.

Ερωτηθείς για την ανησυχία που επικρατεί για την εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, ο επικεφαλής της ΜΕΘ στο Παπανικολάου, δεν έκρυψε ότι αυτό συμβαίνει λόγω και των όσων έγιναν πέρυσι. Όταν οι υγειονομικές ανάγκες ήταν τεράστιες και οι δυνατότητες του συστήματος υγείας ήταν πολύ μικρότερες, χάνονταν ασθενείς, χωρίς να μπορεί να κλιμακωθεί η θεραπεία τους, με την χορήγηση μόνο οξυγόνου. «2 στους 3 ασθενείς πέθαιναν εκτός ΜΕΘ και ήταν μικρής ηλικίας, μεταξύ 50 και 70 ετών, χάσαμε φίλους, ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ακόμα και σήμερα μας στοιχειώνει σε μερικές πόλεις ο αριθμός των θανάτων, ανά 100.000 κατοίκους».

Οι επόμενοι δύο μήνες προκαλούν έντονη ανησυχία στους επιστήμονες με τους συνωστισμούς σε κλειστούς χώρους. «Έχουμε τόσες πνευμονίες αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία μας, που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τέτοια εποχή και ακόμα είμαστε στην αρχή του φθινοπώρου».

Ο Νίκος Καπραβέλος, προειδοποίησε ότι θα αναγκαστούμε αν πιεστούμε πάρα πολύ στο 4ο κύμα, να περιορίσουμε πάλι τις ανθρώπινες δραστηριότητες. «Ή θα εμβολιαστούμε όλοι για να έχουμε το τείχος ανοσίας ή θα νοσήσουμε. Ποια κυβέρνηση θα αφήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας; Θα αρχίσουν οι περιορισμοί. Μην φτάσουμε να κλείσουν σχολεία, η ανθρώπινη δραστηριότητα, η οικονομία».

«Βλέπουμε να νοσούν και οι εμβολιασμένοι, αλλά είναι με ελαφρά συμπτωματολογία. Το μεγάλο όπλο είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου, όχι η μόλυνση. Δεν θα δούμε την τρομερή καταστροφή στα όργανα του ανθρώπου. Και τα παιδιά που είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της διασποράς, εάν νοσήσουν προσβάλλονται όλα τα όργανα, μόνο που έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα που αποτρέπει την σοβαρή νόσο, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις μακροχρόνιες συνέπειες. Τι συμπεριφορά θα έχει το νεφρό, το μυοκάρδιο, ο πνεύμονας, όταν μεγαλώσουν, άρα δεν είναι ανάγκη να περάσουν από την διαδικασία της μόλυνσης», κατέληξε.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων