Γιατί πλήρως εμβολιασμένοι, πεθαίνουν από κοροναϊό; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατί πλήρως εμβολιασμένοι, πεθαίνουν από κοροναϊό;

Δυστυχώς, τα εμβόλια δεν προκαλούν πάντοτε επαρκή ανταπόκριση (ούτε) στους ηλικιωμένους.

 medlabnews.gr iatrikanea

Ακούμε πώς πλήρως εμβολιασμένοι πεθαίνουν από κοροναϊό. 

Αν και πάλι μπορεί να πεθάνεις έχοντας κάνει το εμβόλιο, τότε ποιο το νόημα να το κάνεις;

Ποια είναι όμως η απάντηση σε αυτό το ερώτημα; 

Η Αμερικανίδα επιστήμονας Λεάνα Γουέν απάντησε σε διάφορα ερωτήματα που της έθεσε το CNN σχετικά με αυτό το θέμα, ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, με αφορμή το θάνατο ενός πλήρους εμβολιασμένου, αλλά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Τι δείχνουν οι πρόσφατες μελέτες

«Είχε προγραμματίσει να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, όταν τον μόλυνε ο κοροναϊός», είπε η κυρία Cifrino. «Δεν μπορούσε πια να πάει στο ραντεβού. Επειδή ένιωθε αδιάθετος, πήγε στο νοσοκομείο, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε».

Πολύ υψηλού κινδύνου

Τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός παρέχουν ισχυρή προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου στους υγιείς ανθρώπους. Στους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα, όμως, μπορεί να μην αποδώσουν τόσο καλά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες.

Μία από αυτές είχε δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature τον περασμένο Ιούλιο. Όπως είχε δείξει, μόνο το 45% των πασχόντων από πολλαπλούν μυέλωμα ανταποκρίνονται επαρκώς στο εμβόλιο για τον κοροναϊό. Το 22% έχουν μερική ανταπόκριση και το ένα τρίτο καμία.

Πριν από καιρό εντύπωση είχε προκαλέσει ο θάνατος του Κόλιν Πάουελ, που ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ο οποίος πέθανε από επιπλοκές της λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός παρότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος.  Ο Πάουελ έκανε θεραπεία για μία μορφή καρκίνου που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, δεν είχε προλάβει να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, ανακοίνωσε η επί σειρά ετών βοηθός του, Peggy Cifrino. 

Ο Πάουελ, που ήταν 84 ετών, είχε λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer τον περασμένο Φεβρουάριο. Έπασχε από πολλαπλούν μυέλωμα, μία μορφή αιματολογικής κακοήθειας που διαταράσσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Για την αντιμετώπισή του βρισκόταν υπό ενεργό θεραπεία τα τελευταία 2-3 χρόνια. 

Ο Πάουελ έπασχε επίσης από αρχικού σταδίου νόσο Πάρκινσον, μία νευροεκφυλιστική ασθένεια.«Ο Κόλιν Πάουελ αντιπροσώπευε την πιο ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα απ’ όλες», είπε ο Dr. Jonathan Reiner, ιατρικός αναλυτής στο CNN και καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο George Washington. «Ήταν πάνω από 80 ετών, έπασχε από καρκίνο και έκανε ενεργό θεραπεία για τον καρκίνο του. Και τα τρία σχετίζονται με εξασθένηση του ανοσοποιητικού. Επομένως, ανήκε στις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου για σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός».

Πως επηρεάζει το μυέλωμα το ανοσοποιητικό

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μία νόσος που αρχίζει από μία ομάδα κυττάρων του ανοσοποιητικού, που λέγονται πλασματοκύτταρα. Όταν αυτά είναι υγιή, βοηθούν το ανοσοποιητικό να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τις τοξίνες, συμμετέχοντας στην παραγωγή αντισωμάτων.

Όλοι οι καρκίνοι αρχίζουν όταν τα κύτταρα αναπαράγονται (πολλαπλασιάζονται) ανεξέλεγκτα. Στο πολλαπλούν μυέλωμα αυτό συμβαίνει στα πλασματοκύτταρα.

«Τα παθολογικά πλασματοκύτταρα γεμίζουν τον μυελό των οστών και εκτοπίζουν όλα τα άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού», εξήγησε ο Dr. Drew Pardoll, καθηγητής Ογκολογίας & Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς. «Αυτό έχει ως συνέπεια σημαντική εξασθένηση του ανοσοποιητικού».

Η θεραπεία που έκανε ο Πάουελ είναι πιθανό να εξασθένησα ακόμα περισσότερο το ανοσοποιητικό του, πρόσθεσε. Σε αυτή την ευάλωτη κατάσταση τον προσέβαλλε ο κοροναϊός, ο οποίος πολλαπλασιάστηκε ανεμπόδιστος στον οργανισμό του.

Δεν είναι αλάνθαστα, αλλά σωτήρια

Η ηλικία επίσης είναι ένας καθοριστικός παράγοντας. Από τότε που εμφανίστηκε ο κοροναϊός στη ζωή μας, επιτίθεται πρωτίστως στους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους. Δυστυχώς, τα εμβόλια δεν προκαλούν πάντοτε επαρκή ανταπόκριση (ούτε) στους ηλικιωμένους.

Συνολικά, όμως, ο κοροναϊός έχει κοστίσει στις ΗΠΑ πάνω από 900.000 ζωές. Είναι επομένως σαφές πως, μολονότι τα εμβόλια δεν παρέχουν 100% προστασία, μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο θανάτου.

Το μήνυμα παραμένει σαφές: Αν έχεις εμβολιασθεί, προστατεύεσαι και δεν θα καταλήξεις στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα ή κίνδυνο θανάτου.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι όσοι εμβολιασμένοι μολυνθούν θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα ή θα είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, εν τούτοις μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και σε άλλους.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων