Μαρτυρία: Ο κοροναϊός δεν μοιάζει με τη γρίπη. Πώς κόλλησε ολόκληρη παρέα σε μπαράκι | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μαρτυρία: Ο κοροναϊός δεν μοιάζει με τη γρίπη. Πώς κόλλησε ολόκληρη παρέα σε μπαράκι

Μοιραία απόφαση. Εκείνο το βράδυ ο Γιώργος «κόλλησε» την μετάλλαξη Δέλτα του COVID-19.

 medlabnews.gr iatrikanea

Ο Γιώργος δεν θέλει να φανεί ότι κάνει «κήρυγμα», αλλά είναι πεπεισμένος ότι η πρώτη δόση του εμβολίου που είχε κάνει τον εμπόδισε «να γίνει πολύ χειρότερα»

Ο Γιώργος Χατζημανώλης γεννήθηκε στην Μελβούρνη, όμως τα τελευταία 13 χρόνια η Αθήνα είναι το σπίτι του. Ο πρώην αρχισυντάκτης της αγγλικής έκδοσης του «Νέου Κόσμου» είναι υπεύθυνος Τύπου μιας εταιρείας ναυτιλιακών πληροφοριών με έδρα την Ελλάδα.

Ο Γιώργος συνήθως συχνάζει σε μπαράκια στο Παγκράτι, στου Ψυρρή ή στα Εξάρχεια, όμως κάποιο βράδυ αποφάσισε να πάει με μια παρέα στα μπουζούκια, αν και δεν ήταν στο στυλ του.

Μοιραία απόφαση. Εκείνο το βράδυ ο Γιώργος «κόλλησε» την μετάλλαξη Δέλτα του COVID-19.

«Βρίσκομαι στην Ελλάδα δεκατρία χρόνια και δεν έχω πάει ποτέ στα μπουζούκια και την πρώτη φορά που πηγαίνω κολλάω COVID».

Ο Γιώργος είχε προλάβει να κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca ενώ η σύντροφός του, Μέριλιν, που είχε επίσης κάνει «την πρώτη δόση του Pfizer δεν μολύνθηκε ποτέ», το ίδιο και ο κολλητός του, με μια δόση Pfizer, «δεν μολύνθηκε».

«Όλοι όσοι δεν ήταν εμβολιασμένοι, μολύνθηκαν», λέει ο Γεώργιος.

«Από τα οκτώ άτομα που ήταν στο τραπέζι, τα πέντε που δεν είχαν εμβολιαστεί μολύνθηκαν και ένα χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

«Δύο που ήταν μερικώς εμβολιασμένοι δεν μολύνθηκαν, και εγώ που επίσης ήμουν εν μέρει εμβολιασμένος ανάρρωσα πλήρως».

Ο Γιώργος και η σύντροφός του Μέριλιν δεν απομονώθηκαν ο ένας από τον άλλον όταν εκείνος ήταν άρρωστος και, μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, «μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι».

«Ταλαιπωρήθηκα για έξι ημέρες περίπου. Ήμουν στα πρόθυρα να πάω στο νοσοκομείο, αλλά δεν ήθελα να αφήσω τη Μέριλιν μόνη, δεδομένου ότι μετακόμισε στην Αθήνα για μένα και δεν μιλά ακόμη ελληνικά».

Τα συμπτώματά του δεν ήταν ελαφρά. Ανέπνεε «με μεγάλη δυσκολία», όπως λέει. Όποτε προσπαθούσε να πιει νερό ή να φάει κάτι, το έβγαζε, ενώ είχε χάσει και τη γεύση του.

«Ένιωθα φρικτά – υπερβολικά κουρασμένος, δεν μπορώ να το εξηγήσω και η Αθήνα είχε 37 με 38 βαθμούς Κελσίου κάθε μέρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Κάθε φορά που πήγαινα στο μπάνιο καθόμουν στην τουαλέτα για 20 λεπτά μέχρι να μπορέσω να βρω την δύναμη να επιστρέψω στον καναπέ».

Ο Γιώργος δεν θέλει να φανεί ότι κάνει «κήρυγμα», αλλά είναι πεπεισμένος ότι η πρώτη δόση του εμβολίου που είχε κάνει τον εμπόδισε «να γίνει πολύ χειρότερα».

«Πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να έχει το δικαίωμα της επιλογής όσον αφορά το εμβόλιο, αλλά η εμπειρία μου δείχνει ότι τα εμβόλια λειτουργούν – είμαι βέβαιος ότι αν δεν είχα κάνει την πρώτη δόση θα ήμουν σε πολύ χειρότερη κατάσταση».

Ο Γιώργος λέει ότι όσοι από την παρέα εκείνης της βραδιάς δεν είχαν εμβολιαστεί αρρώστησαν πολύ βαριά και «ανάρρωσαν πολύ πιο αργά» από αυτόν.

«Όσοι δεν είχαν εμβολιαστεί έχουν επακόλουθα καθώς εξακολουθούν να έχουν δυσκολίες στην αναπνοή, είναι συνεχώς κουρασμένοι ενώ κάποιος δεν έχει ανακτήσει ακόμα πλήρως την αίσθηση της γεύσης».

Για καλή του τύχη, στο πλευρό του Γιώργου, όλη αυτή την δύσκολη περίοδο ήταν ο γιατρός ξάδερφός του, ο οποίος του τηλεφωνούσε καθημερινά για να πληροφορείται τις μετρήσεις των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα του.

«Ήταν φανταστική βοήθεια, αγόρασα ένα οξύμετρο και τον ενημέρωνα καθημερινά για τις μετρήσεις κι εκείνος με τη σειρά του μου έλεγε τι να κάνω».

Η Ελλάδα έχει περισσότερους κατά κεφαλήν γιατρούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ και τα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός των γιατρών αυξήθηκε ραγδαία φτάνοντας τους 4,9 ιατρούς ανά 1.000 άτομα.

Υπάρχουν πιο εξειδικευμένοι γιατροί σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, με μόνο το 5 % των γιατρών να είναι γενικοί γιατροί. Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι σχετικά καλό, δεδομένης της κατάταξης της Ελλάδας ανάμεσα στα φτωχότερα κράτη της ΕΕ.

Ο Γιώργος βίωσε επίσης την κλασική ελληνική ασυνέπεια όταν ήρθε η ώρα για την προγραμματισμένη δεύτερη δόση του εμβολίου, τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνσή του από τον ιό.

«Στο δημόσιο εμβολιαστικό κέντρο είδα τρεις διαφορετικούς γιατρούς και άκουσα τρεις διαφορετικές απόψεις, ο ένας έλεγε ότι θα μπορούσα να κάνω τη δεύτερη δόση, ο άλλος μου είπε να περιμένω τρεις μήνες και ο τρίτος να περιμένω έξι μήνες μετά τη μόλυνσή μου».

Η διαφωνία των γιατρών ήταν γύρω από το αν τα αντισώματα του Γιώργου ήταν υψηλά, αφού είχε περάσει τη νόσο.
Ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τον COVID-19, ο Γιώργος λέει: «Ζουν με αυτό. Δεν μπορείς να μείνεις κλειδωμένος για πάντα, και νομίζω ότι παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, η Ελλάδα έχει κάνει καλή δουλειά ανοίγοντας».

«Οι εσωτερικοί χώροι απαιτούν κάρτα εμβολίου, πρέπει να τηρείς τις αποστάσεις, να φοράς μάσκα και να παραμένεις καθισμένος».

Ο Γεώργιος ανησυχεί, αλλά όχι για τον εαυτό του.

«Κάνει ακόμη ζέστη και οι άνθρωποι βγαίνουν έξω, οπότε είναι καλά, αλλά ο χειμώνας έρχεται και θα υπάρξει περισσότερη δραστηριότητα σε εσωτερικούς χώρους».

Ανησυχεί για τους ηλικιωμένους «πολλοί από τους οποίους δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις».

Η Ελλάδα, ένα έθνος λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα, έχει μέχρι στιγμής 14.795 καταγεγραμμένους θανάτους από COVID-19 και κατά μέσο όρο περίπου 3.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Μπορεί να είναι ένας δύσκολος χειμώνας

Πηγή: neoskosmos.com

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων