medlabnews.gr iatrikanea
Την ώρα που η εικόνα από τον κοροναϊό στην Ελλάδα είναι πραγματικά αποκαρδιωτική μετά τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα που έρχονται από τη Νότια Αφρική αφήνουν μια «αχτίδα ελπίδας» σε σχέση με το πόσο παθογόνος είναι η νέα παραλλαγή Όμικρον.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η έξαρση κρουσμάτων του κοροναϊού στη Νότια Αφρική μετά από την εμφάνιση της «Όμικρον», δεν έχει επιφέρει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία μέχρι στιγμής, οδηγώντας σε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η νέα παραλλαγή του ιού ίσως προκαλεί κυρίως ήπιες μορφές νόσησης.
Τα αρχικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική, όπου αρχικά εντοπίστηκε η «Όμικρον», είναι «ελαφρώς ενθαρρυντικά σε ό, τι αφορά τη σοβαρότητα», δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι χθες Κυριακή. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Να υπογραμμίσουμε ότι μέχρι στιγμής η νέα παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε 45 χώρες και περιοχές του πλανήτη.
Χρειάζεται χρόνος για την αξιολόγηση της απειλής
Επιστήμονες και αξιωματούχοι της δημόσιας Υγείας εξετάζουν τα διαθέσιμα στοιχεία, προσπαθώντας να προβλέψουν την επίδραση της «Όμικρον», ενώ πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν προκύψει για τη νέα αυτή παραλλαγή και τις πολυάριθμες μεταλλάξεις της.
Η μετάδοση της «Όμικρον», η οποία πλέον επικρατεί στη Νότια Αφρική, ακολούθησε μια πορεία από το Τόκιο στο Όσλο μέχρι την ανακοίνωση του εντοπισμού της στις 25 Νοεμβρίου.
Οι προσπάθειες για απόκτηση μιας πιο σαφούς εικόνας οδήγησε μερικές φορές σε αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το πόσο σοβαρή απειλή αποτελεί η νέα παραλλαγή του φονικού ιού.
Παραμένει η ανησυχία για την εμβολιαστική κάλυψη
Ο πρόεδρος της εταιρείας Moderna, Στίβεν Χογκ, δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος τα υπάρχοντα εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της «Όμικρον», παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε σε ποιον βαθμό ισχύει αυτό. Άλλοι κατασκευαστές εμβολίων εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα την αισιοδοξία τους ότι τα εμβόλια ίσως διατηρούν κάποια αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής νόσησης.
Αν και η αρχική σχέση μεταξύ μολύνσεων και νοσηλειών μοιάζει ενθαρρυντική, τείνει επίσης να καταγράφεται και μια χρονική καθυστέρηση μεταξύ των δύο.
Τα σοβαρά συμπτώματα σε ασθενείς που μολύνθηκαν από παλαιότερες παραλλαγές του ιού, εμφανίζονταν συνήθως μεταξύ 1 – 3 εβδομάδων από τη διάγνωση, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδιδόμενων Ασθενειών της Νότιας Αφρικής. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων επταημέρου στη χώρα ανέβηκε στα 10.055 την περασμένη εβδομάδα, ενώ τρεις εβδομάδες νωρίτερα ήταν κάτω από 300.
Τα μέτρα των κυβερνήσεων υπό την απειλή της «Όμικρον»
Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, οι οποίες είχαν την ελπίδα σε μια επιστροφή στην κανονικότητα μετά από δύο χρόνια μάχης ενάντια στην πανδημία, απάντησαν στην εμφάνιση της «Όμικρον» με άμεση επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.
Πιο συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτεί από όλους τους ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ εντός 48 ωρών πριν από την πτήση τους προς τη χώρα, ανεξαρτήτως από το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.
Η Γαλλία επίσης αυστηροποίησε τα μέτρα σχετικά με τη διενέργεια τεστ, για επισκέπτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ, στο τελευταίο της podcast ως καγκελάριος, παρακάλεσε όλους τους πολίτες να πάρουν τον ιό στα σοβαρά και να εμβολιαστούν.
Η «Όμικρον» έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι ίσως είναι ικανή να παρακάμπτει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια και ότι θα ματαιώσει τις προσπάθειες για επαναλειτουργία της οικονομίας, καθώς εμφανίζει περίπου 30 ή περισσότερες μεταβολές στην πρωτεΐνη ακίδα της, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να γαντζώνεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Τονίζεται ότι ίσως να χρειαστούν πολύ περισσότερες εβδομάδες προτού τα εργαστηριακά τεστ και οι μελέτες από τον πραγματικό κόσμο να δείξουν ξεκάθαρα τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι μεταλλάξεις.
Ασθενείς δεν χρειάστηκαν οξυγόνο
Άλλο ένα ενθαρρυντικό σημάδι, ωστόσο, είναι ότι το νοσοκομειακό συγκρότημα Steve Biko και Tshwane District στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, ανέφερε ότι οι περισσότεροι ασθενείς στις πτέρυγες Covid δεν χρειάστηκαν οξυγόνο. Αυτό δείχνει μια απομάκρυνση από την κατάσταση που επικρατούσε κατά τα προηγούμενα κύματα.
Ο Φάουτσι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναξιολογεί την ταξιδιωτική απαγόρευση που αφορά οκτώ νοτιοαφρικανικές χώρες, καθώς γίνονται διαθέσιμες όλο και περισσότερες πληροφορίες. Η πόλη της Νέας Υόρκης κατέγραψε τρία ακόμη κρούσματα της μετάλλαξης, η οποία έχει εμφανιστεί τουλάχιστον σε 15 Πολιτείες. Τα κρούσματα της «Όμικρον» στο Όσλο που σχετίζονταν με ένα Χριστουγεννιάτικο πάρτι εταιρείας, ίσως φτάσουν τα 100, σύμφωνα με νορβηγικό δίκτυο.
Όπως είναι κατανοητό και από το συγκεκριμένο άρθρο του Bloomberg, οι επιστήμονες δεν έχουν φτάσει ακόμα στην πλήρη «αποκωδικοποίηση» της απειλής της «Όμικρον», όμως, υπάρχουν τοποθετήσεις που είναι αισιόδοξες σε σχέση με την αξία των εμβολίων απέναντι στον νέο υπαρκτό κίνδυνο.
«Όσο κι αν δεχθούμε τις δηλώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, περί της μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι της Όμικρον, αυτή αποκλείεται να μηδενιστεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος.
Ίσως, μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος από τις διακρίσεις σε σχέση με τα εμβόλια. Μόλις ένας στους 15 έχει εμβολιαστεί στην Αφρική. Όσο ο πληθυσμός στις φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν εμβολιάζεται, τόσο οι απειλές από τον κοροναϊό θα παραμένουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου