Γουργουλιάνης: Υπάρχουν 500.000 χιλιάδες θετικοί ασυμπτωματικοί που κυκλοφορούν | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης: Υπάρχουν 500.000 χιλιάδες θετικοί ασυμπτωματικοί που κυκλοφορούν

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναφέρεται στην τεράστια διασπορά της Όμικρον στη χώρα

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναφέρεται στην τεράστια διασπορά της Όμικρον στη χώρα

«Μαζί με τις 50.000 που βρέθηκαν θετικοί, υπάρχουν άλλες 400.000 – 500.000 που κυκλοφορούν έξω, δεν βρέθηκαν γιατί τα συμπτώματά τους είναι πάρα πολύ ήπια… άρα το πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο» εξήγησε. 

 Σε ότι αφορά την Όμικρον τόνισε πως «μένει στη μύτη περισσότερο, δεν κατεβαίνει στα πνευμόνια, κολλάει γρηγορότερα γιατί υπάρχει στο ανώτερο αναπνευστικό, δεν κάνει το φλεγμονώδες σύνδρομο και μάλλον προσβάλλει νεότερους. 

 Για το τέλος της πανδημίας ο Λαρισαίος ακαδημαϊκός εκτίμησε πως «ο ιός είναι στη σωστή πορεία προς τον να γίνει ενδημική νόσος περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος.. 

Όταν δε σκοτώνει θα καταλάβουμε ότι τελείωσε…»

«Απολύτως ορθώς άνοιξαν τα σχολεία, τα παιδιά είναι καλύτερα σε αυτόν τον χώρο, είναι ελεγχόμενος χώρος, έχουν κάνει τα σελφ τεστ πριν μπουν μέσα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία γι’ αυτό»

«Εγώ ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα σβήσει η πανδημία. Αν θα είναι η Όμικρον αυτή που θα τελειώσει την πανδημία η Χι ή η Ψι που θα είναι περισσότερο μεταδοτική και λιγότερο θανατηφόρα και θα είναι την άνοιξη ή το φθινόπωρο δεν το ξέρουμε, αλλά έχουμε μπει σε μια πορεία ενδημικότητας της πανδημίας» εκτίμησε ο κ. Γουργουλιάνης, εξηγώντας πως αυτό προκύπτει από την ιστορία των πανδημιών. Οι μεγάλες πανδημίες γίνονται κάθε 100 χρόνια περίπου, ανέφερε και τελειώνουν κάπως έτσι, δεν τελειώνουν με ένα μαχαίρι, έναν διακόπτη. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ιός γίνεται περισσότερος μεταδοτικός, λιγότερο θανατηφόρος και αυτό θα κρατήσει και την επόμενη χρονιά. Πιθανότατα θα έχουμε έναν ιό που δεν θα σκοτώνει αλλά θα ζει μεταξύ μας, αυτό που γίνεται τώρα δηλαδή και είναι κάτι που οδηγεί προς το τέλος της πανδημίας».

«Το πιθανότερο σενάριο είναι η Όμικρον- που τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας εμφανίστηκαν στις 24 Δεκεμβρίου- να εξασθενήσει τις επόμενες 40 μέρες αν εξελιχθούν τα πράγματα όπως στη Νότια Αφρική. Ο κόσμος θα έχει ανοσοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό και δεν περιμένουμε τίποτα άλλο. Το άλλο σενάριο - το οποίο συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες- είναι η εμφάνιση ακόμη μίας μετάλλαξης περισσότερο μεταδοτικής και ακόμη λιγότερο θανατηφόρας» δήλωσε ο κ. Γουργουλιάνης και πρόσθεσε:  «Έτσι εξελίσσονται οι πανδημίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα την γρίπη του 2009 που ήταν η πιο κοντινή σε μας πανδημία. Το 2010 δεν ήταν την ίδιας έντασης. Είχαμε περιστατικά στο νοσοκομείο αλλά δεν είχαμε πολλά και την μεθεπόμενη χρονιά τελείωσε. Θέλω να πω ότι η πορεία είναι κάπως έτσι. Αυτό που ζούμε τώρα είναι η εξέλιξη μιας πορείας της πανδημίας. Δεν έγινε κάτι που δεν το περιμέναμε».  

«Δώσαμε λάθος το μήνυμα των εμβολιασμών» - Τι προβλέπει για τα εμβόλια

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκτιμά σε αυτή την φάση ότι ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού δεν θα γίνει κομμάτι της ζωής μας. «Εμβολιαζόμαστε για να προφυλαχθούμε από βαριά νόσο. Δώσαμε λάθος το μήνυμα των εμβολιασμών. Είπαμε εμβολιασμός-ελευθερία.  Δεν εμβολιαζόμαστε για να ελευθερωθούμε. Επίσης τα τεστ δεν αντικαθιστούν τα εμβόλια. Ο κόσμος που συρρέει για να κάνει τεστ επειδή κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν και κάνουν το τεστ για να βγουν είναι ένα λάθος μήνυμα. Βασικό μήνυμα είναι εμβολιαζόμαστε για να αποφύγουμε από βαριά νόσηση (νοσηλείες, διασωληνώσεις, θανάτους). Αν, επομένως, έχουμε μια μετάλλαξη που εξελίξει την πανδημία σε ήπια νόσο δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαζόμαστε». 

Όπως εξήγησε ο κ. Γουργουλιάνης, οι πολίτες στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα εμβόλια κατά της φυματίωσης και του πνευμονιόκοκου. «Εμβολιάζεσαι για να μην κάνεις βαριά πνευμονία και πεθάνεις. Όχι για να μην κολλήσεις το διπλανό σου. Ας συμφωνήσουμε γιατί εμβολιαζόμαστε».

Πότε αναμένεται χαλάρωση των μέτρων - Δεν είναι κύμα που θα συρθεί πολύ η Όμικρον   

Οδηγός για την χαλάρωση των μέτρων, όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίαςείναι η Νότια Αφρική. «Αυτοί προηγήθηκαν από μας ένα μήνα. Και σιγά, σιγά παίρνουν τα μέτρα πίσω. Όταν δούμε ότι αυτό το κύμα ‘κάθεται’, βαθμιαία θα πάρουμε πίσω και μεις τα μέτρα’. Ξεκίνησε με οξύτητα η Όμικρον και γρήγορα θα φτάσει στο τέλος της. Δεν είναι ένα κύμα που θα συρθεί πολύ. Όπως βλέπουμε κάθε σπίτι έχει έναν, δυο, τρεις ανθρώπους που νοσούν. Αυτό θα τελειώσει και η μετάλλαξη θα εξαντληθεί. Αρκετοί, εξάλλου, είναι εμβολιασμένοι ενώ πολλοί μολύνθηκαν».


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων