Δεν πιάνουν την Ομικρον 2 τα μονοκλωνικά αντισώματα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δεν πιάνουν την Ομικρον 2 τα μονοκλωνικά αντισώματα

Η Όμικρον 2, η οποία βρέθηκε ανθεκτική σε όλες τις εγκεκριμένες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων

 

medlabnews.gr iatrikanea

Δυσάρεστα ευρήματα έδωσε η τελευταία αμερικανική μελέτη για την υποπαραλλαγή BA.2 του κοροναϊού, γνωστή και ως Όμικρον 2, η οποία βρέθηκε ανθεκτική σε όλες τις εγκεκριμένες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων. 

 Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η Όμικρον είναι ανθεκτική στις περισσότερες θεραπείες αντισωμάτων και μέχρι σήμερα μόνο ένα αντίσωμα, το sotrovimab των εταιρειών GSK/Vir, έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ για ασθενείς με Όμικρον. 

 Ακόμα και αυτό όμως βρέθηκε να χάνει το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεσματικότητάς τους στην περίπτωση της BA.2, δείχνει η νέα μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση. Τα ευρήματα πάντως δεν βρήκαν σύμφωνη την παρασκευάστρια Vir Biotechnology, η οποία υποστήριξε με ανακοίνωσή της ότι το sotrovimab είναι αποτελεσματικό σε όλες τις υποπαραλλαγές της Όμικρον. 

 Ο δρ Ντέιβντ Χο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, επικεφαλής της νέας μελέτης, απάντησε μιλώντας στο Reuters ότι «το sotrovimab διατηρεί τη δράση του κατά της BA.2, κάτι που βρίσκεται σε συμφωνία με την ανακοίνωση [της εταιρείας]. Όμως η αποτελεσματικότητά του είναι σημαντικά μειωμένη, κατά 27 φορές όπως αναφέρεται στην προδημοσίευσή μας». Σε επόμενα πειράματα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν μετά την ανάρτηση της προδημοσίευσης, η πτώση της εξουδετερωτικής ικανότητας ήταν ακόμα μεγαλύτερη, είπε ο Χο.

 Υψηλή εξουδετερωτική ικανότητα έναντι της BA.2 έδωσαν μόνο δύο αντισώματα της AstraZeneca, cilgavimab και tixagevimab, τα οποία όμως έχουν εγκριθεί μόνο για πρόληψη της Covid-19 και όχι για την αντιμετώπισή της. 

 Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, «κανένα από τα διαθέσιμα εγκεκριμένα θεραπευτικά μονοκλωνικά αντίσωματα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλες τις υποπαραλλαγές της Όμικρον».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων