Δεν είναι μόνο η Σαγκάη. 45 πόλεις και 373 εκατ. Κινέζοι βρίσκονται σε lockdown. Έμφραγμα στην παγκόσμια οικονομία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δεν είναι μόνο η Σαγκάη. 45 πόλεις και 373 εκατ. Κινέζοι βρίσκονται σε lockdown. Έμφραγμα στην παγκόσμια οικονομία

Δεκάδες εργοστάσια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που είναι κρίσιμα για την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας ανέστειλαν τη λειτουργία τους

medlabnews.gr iatrikanea 

Πάνω από 27.000 νέα κρούσματα κοροναϊού καταγράφηκαν στη Σαγκάη σήμερα, Πέμπτη, νέο αρνητικό ημερήσιο ρεκόρ στο οικονομικό, επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Κίνας, ένα 24ωρο αφότου ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι η χώρα πρέπει να επιμείνει στην προσπάθεια εκμηδένισης των κρουσμάτων.

«Χιλιάδες ασθενείς συνωστίζονται σε κοινούς χώρους χωρίς θέρμανση και εξαερισμό ή πρόσβαση σε φάρμακα. Αυτό το μέρος εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο να νοσήσουν ακόμη βαρύτερα, καθώς χειροτερεύουν τάχιστα οι συνθήκες» δήλωσε η Γουέι, που εστάλη σε κέντρο καραντίνας της Σαγκάης, όπου τα παράθυρα είναι σφραγισμένα για να αποτραπεί διασπορά του ιού. «Μας μεταχειρίζονται σαν να είμαστε φυλακισμένοι», λέει.

Η κατάσταση στη Σαγκάη είναι εκρηκτική. Εκκλήσεις βοήθειας των εγκλωβισμένων κατοίκων που καταγγέλλουν ότι πεινούν και ότι δεν έχουν από πού να περιμένουν βοήθεια κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού να τις φιμώσουν.

Πέπλο σιωπής για τα θύματα και τις καταγγελλόμενες αυτοκτονίες 

Επισήμως, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να σχετίζονται με την Covid-19 στη Σαγκάη, αλλά εγείρουν έντονες αμφιβολίες οι πληροφορίες που κυκλοφορούν για μεγάλο αριθμό νεκρών σε γηροκομεία, αλλά και για περιπτώσεις ατόμων στα οποία οι Αρχές αρνήθηκαν να παράσχουν ιατρική βοήθεια, επειδή δεν επιτρέπεται να ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους.

Μεγάλο οικονομικό έμφραγμα

Εδώ και δύο εβδομάδες ολόκληρη η Σαγκάη βρίσκεται σε lockdown και κάποιες περιοχές της ακόμη περισσότερο, ενώ πόσο θα διαρκέσει ακόμη το απαγορευτικό εξόδου παραμένει άγνωστο. Και μπορεί να επιτρέπεται, σύμφωνα με τις οδηγίες των Αρχών, σε κατοίκους ορισμένων συνοικιών οι μετακινήσεις εκεί, εφόσον δεν υπάρχουν πια κρούσματα, αλλά οι περισσότεροι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις οικίες τους.

Οι λόγοι που το lockdown στη Σαγκάη επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία Η Σαγκάη είναι το επίκεντρο της τρέχουσας έξαρσης της Covid-19 στην Κίνα, αλλά αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι έχουν επιβληθεί πλήρη ή μερικά lockdown σε 45 κινεζικές πόλεις, επηρεάζοντας το ένα τέταρτο του πληθυσμού και περίπου το 40% της οικονομίας της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προειδοποίησε τη Δευτέρα -για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα- για την απειλή που συνιστά η έξαρση της Covid-19 για την κινεζική οικονομία, αλλά διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει και στο παγκόσμιο εμπόριο.

H Σαγκάη έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ από όλες τις κινεζικές πόλεις, το τρίτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο παγκοσμίως, βάσει της αξίας των εταιρειών που εμπορεύονται εκεί, και τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων στον κόσμο. Η Σαγκάη είναι επίσης ο πιο ελκυστικός προορισμός για διεθνείς επιχειρήσεις που προσβλέπουν σε παρουσία στην ηπειρωτική Κίνα. Μέχρι το τέλος του 2021, περισσότερες από 800 πολυεθνικές εταιρείες είχαν ιδρύσει περιφερειακά ή εθνικά κεντρικά γραφεία στη Σαγκάη, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης.

Δεκάδες εργοστάσια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που είναι κρίσιμα για την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας ανέστειλαν τη λειτουργία τους στο Κουνσάν, κοντά στη Σαγκάη

Επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα οι επιπτώσεις εξαιτίας του lockdown στη Σαγκάη και σε περιοχές γύρω από αυτή, εντείνοντας τον προβληματισμό για τις συνέπειες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και στην παγκόσμια οικονομία.

Δεκάδες εργοστάσια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που είναι κρίσιμα για την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας ανέστειλαν τη λειτουργία τους στο Κουνσάν, κοντά στη Σαγκάη.

Έχουν προηγηθεί μια σειρά από άλλες βιομηχανικές μονάδες. Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Nio ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι προμηθευτές στη Σαγκάη και αλλού είχαν σταματήσει την παραγωγή και ότι θα αναστείλει τις παραδόσεις.

Την Τετάρτη, περισσότερες από 30 βιομηχανίες ηλεκτρονικών ειδών από την Ταϊβάν ανακοίνωσαν το κλείσιμο εργοστασίων κοντά στη Σαγκάη.

Οι διαταραχές στην παραγωγή εντείνουν τις βάσιμες ανησυχίες για επιβράδυνση επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας. Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προειδοποίησε για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα για τους κινδύνους που αποτελούν για την οικονομία τα μέτρα που επιβάλλονται μετά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, έχοντας φτάσει στον μεγαλύτερο αριθμό τους στη Σαγκάη από την έναρξη της πανδημίας.

Το lockdown έχει επηρεάσει επίσης τις εταιρείες φορτηγών, πυροδοτώντας προειδοποιήσεις για βαθύτερο αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο. Το λιμάνι της Σαγκάης, ωστόσο, παρέμεινε λειτουργικό μέσω του λεγόμενου συστήματος κλειστού βρόχου, όπου οι εργαζόμενοι διαμένουν εκεί.

Σύμφωνα με τη Nomura 45 πόλεις και 373 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα βρίσκονταν υπό πλήρη ή μερικό αποκλεισμό, όταν πριν από μια εβδομάδα οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 23 πόλεις και 193 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ενδεικτικό των πιέσεων που δέχεται το εμπόριο είναι το γεγονός ότι οι εισαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν τον Μάρτιο σε ετήσια βάση για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020. Ωστόσο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 15%.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων