Λινού: Υπερμεταδοτική η νέα παραλλαγή του κοροναϊού. Πότε και για ποιους η 4η δόση | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Λινού: Υπερμεταδοτική η νέα παραλλαγή του κοροναϊού. Πότε και για ποιους η 4η δόση

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, με παρέμβασή της, κάνει λόγο για εμφάνιση νέας παραλλαγής του κοροναϊού

medlabnews.gr iatrikanea

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, με παρέμβασή της, κάνει λόγο για εμφάνιση νέας παραλλαγής του κοροναϊού που αποτελείται από τον συνδυασμό των δύο Όμικρον και της Όμικρον και της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και τους λόγους που δεν κρίνεται ακόμη απαραίτητη η 4η δόση σε νεαρές ηλικίες.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Ελένη Καραθάνου στο CNN Greece σχετικά με τη νέα παραλλαγή του κοροναϊού που έχει εντοπιστεί κυρίως στην Αγγλία, η κα Λινού είπε ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό που συμπεριλαμβάνει την Όμικρον 1 και την Όμικρον 2, την Όμικρον 1 και τη Δέλτα, και την Όμικρον 2 συνδυαστικά με τη Δέλτα.

«Ο συνδυασμός των δύο Όμικρον είναι ο πιο μεταδοτικός. Έχει αποδειχθεί ότι είναι μέχρι και 10% πιο μεταδοτικός από την Όμικρον 2», λέει στο CNN Greece η κυρία Λινού. Όπως εξηγεί η ίδια, ο ίδιος άνθρωπος που έχει νοσήσει ταυτόχρονα και από Όμικρον 1 και από Όμικρον 2, αλλά και από Όμικρον 1 και Δέλτα, παρήγαγε στον οργανισμό του έναν καινούριο τύπο του ιού.

«Αυτή τη στιγμή είναι τόσα λίγα τα κρούσματα από αυτό τον συνδυασμό που δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Ελπίζουμε ωστόσο, ότι ένας πλήρως εμβολιασμένος καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβόλια και γι’ αυτές τις παραλλαγές», λέει η επιδημιολόγος.

«Πάντως υπάρχει ο φόβος ότι ο ιός ξεφεύγει από το εμβόλιο. Πιθανόν και η Όμικρον 2 να είναι μία από τις παραλλαγές που δεν παρέχει μακροχρόνια ανοσία σε όλους. Ούτε σε αυτούς που έχουν νοσήσει και για αυτό έχουμε δει περιπτώσεις ατόμων που νοσούν ξανά», επισημαίνει η κυρία Λινού και αναφέρει ότι στην Αγγλία έχουν παρουσιαστεί και οι τρεις παραλλαγές.

«Ο ΠΟΥ τις ονόμασε XD, XE, XF. Η πιο μεταδοτική είναι η XE η οποία είναι συνδυασμός των δύο Όμικρον και δήλωσε ότι είναι τουλάχιστον 10% πιο μεταδοτική από την Όμικρον 2», λέει η κυρία Λινού. Σύμφωνα με την ίδια, δεν είναι ακόμη γνωστό στην επιστημονική κοινότητα εάν η παραλλαγή αυτή ξεφεύγει από το εμβόλιο και καταφέρει να μολύνει αρκετό κόσμο. Τονίζει όμως ότι «δεν είναι τόσο σοβαρή όσο η Δέλτα».

Η ιατρική κοινότητα στην Αμερική αποφάσισε να γίνει καθολικός ο εμβολιασμός της 4ης δόσης σε άνω των 50 ετών και όχι των 60 ετών. Με βάση αυτά που βλέπουμε σήμερα σχετικά με τη θνησιμότητα και τις παραλλαγές που επικρατούν στην Ελλάδα, οι κάτω των 50 ετών, εάν έχουν κάνει τρεις δόσεις εμβολίου, είναι σε γενικές γραμμές αρκετά ασφαλείς και δεν χρειάζονται προς το παρόν, την 4η δόση, επισημαίνει η κυρία Λινού.

«Ή τουλάχιστον δεν έχει εγκριθεί ακόμα η 4η δόση γι΄αυτούς. Εάν νοσήσουν, θα έχουν ήπια συμπτώματα. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να επεκταθεί η μετάλλαξη Δέλτα».

Ωστόσο, αναφέρει ότι «είναι ασαφές ακόμα για πόσο διάστημα καλύπτει η τρίτη δόση τα άτομα κάτω των 50 ετών. Το ζήτημα με εκείνους που έκαναν την τρίτη δόση και νοσούν είναι ότι: είτε δεν τους κάλυψε το εμβόλιο είτε η παραλλαγή που επικρατεί, παρακάμπτει το εμβόλιο».

Αυτή τη χρονική στιγμή ένας πλήρως εμβολιασμένος, εάν νοσήσει θα το περάσει ήπια, ωστόσο λίγους μήνες μετά, όπως για παράδειγμα τον μήνα Σεπτέμβριο, που θα έχει προηγηθεί ένα μεγάλο διάστημα από την πραγματοποίηση της 3ης δόσης, «τότε πιστεύω πως θα χρειαστούμε 4η δόση σε όλους άνω των 50 ετών που είναι πιο ευάλωτοι. Μέχρι τότε θα δούμε πως εξελίσσονται και οι άλλες μορφές του ιού, αφού ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα και τότε θα επανέλθει η ιατρική κοινότητα για να αποφασίσει και για τις άλλες ηλικίες», λέει η κυρία Λινού.

Τέλος, αναφέρει ότι η εταιρείες είναι ήδη στη διαδικασία της εύρεσης ενός εμβολίου που θα έχει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις.

«Πιστεύω πως σε ένα εξάμηνο θα έχουμε ένα πιο ευρύ εμβόλιο. Μέχρι τότε πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, να αποφεύγουμε το συνωστισμό και να φοράμε μάσκα», τονίζει η Αθηνά Λινού.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων