Για άλλη μια φορά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των θανάτων κοροναϊού. Τι σκοπιμότητες κρύβει η αλλαγή ; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Για άλλη μια φορά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των θανάτων κοροναϊού. Τι σκοπιμότητες κρύβει η αλλαγή ;

Για άλλη μια φορά ο ΕΟΔΥ αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του θανάτων από τον κοροναϊό

 

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

Για άλλη μια φορά ο ΕΟΔΥ αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του θανάτων από τον κοροναϊό. Πώς προέκυψε η αλλαγή αυτή; Ο λόγος είναι ότι δεν εξυπηρετεί πλέον να αναφερόμαστε σε τεράστιο αριθμό θανάτων και να τρομάζει ο κόσμος ιδιαίτερα τώρα που θέλουμε να έχουμε τουρισμό. 

Τριπλάσιοι οι θάνατοι από κοροναϊό τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι

Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπανικολάου", Νίκος Καπραβέλος, αναφέρθηκε για άμεση ανάγκη θέσπισης υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου έκανε λόγο  αναφερόμενος στη θεαματική αύξηση των θανάτων που καταγράφηκαν φέτος από κοροναϊό, σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο.

"Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, πως το έκτο κύμα της πανδημίας οφείλεται στην ακραία χαλάρωση των μέτρων. Εάν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, ενός καλοκαιρινού μήνα, είχαμε 1.100 θανάτους σε σχέση με τους 360 που είχαμε την ίδια περίοδο πέρυσι, κατανοεί κανείς γιατί αύξηση μιλάμε. Κάθε πέρσι και καλύτερα" τόνισε χαρακτηριστικά στο GRTimes.

Ο κ. Καπραβέλος πρόσθεσε μάλιστα, ότι "η μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των θανάτων ανήκει στις συνέπειες της πανδημίας. Και είναι αδιανόητο που ακόμη δεν έχουμε πάρει μέτρα. Εννοώ υγειονομικού χαρακτήρα, όχι όπως αυτά της καραντίνας. Πρέπει να αρχίσουμε να φοράμε και πάλι μάσκα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Ενώ πρέπει να επανασυσταθούν σημεία ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας".

Όπως είναι κατανοητό εν μέσω τουριστικής περιόδου και μάλιστα με τέτοια κοσμοσυρροή δεν μπορεί να τρομάζει ο κόσμος με την νέα αύξηση των θανάτων και να υπάρχουν φωνές που να ζητούν ελέγχους στα σύνορα της χώρας. 

Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των θανάτων

Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των θανάτων στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εκτίμησε πως βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του παρόντος κύματος της πανδημίας.

«Αυτό το κύμα είχε την ιδιαιτερότητα ότι αφορούσε σε νοσηλείες σε απλές κλίνες και όχι σε ΜΕΘ, και γι αυτό δεν υπήρχε πίεση στο σύστημα υγεία ως προς τον σκληρό δείκτη των διασωληνώσεων», είπε ο υπουργός 

Για το μεγάλο αριθμό θανάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός επεσήμανε: «Η χώρα μας ακολουθεί το εξής μοντέλο καταγραφής, βάσει του ΠΟΥ:

Όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κοροναϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID. Από δω και στο εξής, στους θανάτους που θα δηλώνουμε, θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία τον COVID και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά τα άτομα είχαν COVID.

Συνεπώς δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζονται με περιστατικά ήταν με οποιαδήποτε αιτία και είχαν και COVID.

Αυτά όλα τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα συνεχίσουμε να λέμε επακριβώς του θανάτους, όμως και απόδειξη αυτού που λέμε, είναι πως δεν υπήρχε αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας».

Ο παλαιότερος υπολογισμός των θανάτων

Πριν από μερικούς μήνες και πάλι ο ΕΟΔΥ προσπάθησε να αποσαφηνίσει πώς καταγράφονται οι θάνατοι από κοροναϊό. Έτσι αποκαλύφθηκε προς έκπληξη όλων ότι οι θάνατοι που καταγράφονται στην Ελλάδα είναι με βάση τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όλοι οι ασθενείς που έχουν θετική PCR, ασχέτως αν πεθάνουν από κάτι άλλο, καταγράφονται ως θάνατοι κοροναϊού. Ακόμα και αν έχουν αναρρώσει από τον ιό.

Αυτό διαφοροποιεί την καταγραφή των θανάτων όπως γίνεται σε άλλες χώρες όπως στην Μεγάλη Βρετανία, που καταγράφονται οι θάνατοι μόνο εάν συμβούν σε διάστημα 28 ημερών από την καταγραφεί θετικού PCR ή από την Ισπανία που εκεί μετρούν τους θανάτους που έχουν καταγραφεί σε διάστημα 30 ημερών.

Όπως είναι απόλυτα κατανοητό αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην σύγκριση της αντιμετώπισης της πανδημίας στην χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες.

Σε ερώτηση του medlabnews.gr πόσο θα ήταν οι θάνατοι αν καταγράφονταν όπως στην Αγγλία (28 ημέρες) ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ απάντησε ότι θα ήταν τουλάχιστον 20% λιγότεροι.

Όπως είναι κατανοητό άλλο είναι να μιλάμε για 17000 θανάτους και άλλο για 13600 και άλλο είναι να μιλάμε για 70 θανάτους την ημέρα και άλλο για 55. Αν και πιστεύουμε ότι το 20% πρέπει να είναι πολύ περισσότερο.





ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων