Γουργουλιάνης: Οι θάνατοι αφορούν άτομα 80 ετών και άνω. Ο ιός έχει υψηλή μεταδοτικότητα αλλά είναι λιγότερο θανατηφόρος | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης: Οι θάνατοι αφορούν άτομα 80 ετών και άνω. Ο ιός έχει υψηλή μεταδοτικότητα αλλά είναι λιγότερο θανατηφόρος

Οι νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού είναι ολοένα και περισσότερο μεταδοτικές από τις προηγούμενες αλλά καθίστανται ολοένα και λιγότερο θανατηφόρες.

 medlabnews.gr iatrikanea

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην Πρύτανης Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης ανέφερε ότι θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα η υψηλή μεταδοτικότητα του κοροναϊού στην κοινότητα, ωστόσο, οι θάνατοι δεν αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση και θα αφορούν κυρίως άτομα 80 ετών και πάνω, τα οποία πάσχουν και από άλλα νοσήματα. 

Αυτή η εικόνα παρατηρείται και σήμερα στα ελληνικά νοσοκομεία και οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού είναι ολοένα και περισσότερο μεταδοτικές από τις προηγούμενες αλλά καθίστανται ολοένα και λιγότερο θανατηφόρες.

«Αυτή είναι η πορεία που παρουσιάζουν συνήθως οι ιοί και αυτήν ακριβώς ακολουθεί και ο κοροναϊός. Με το πέρασμα του χρόνου γίνονται περισσότερο μεταδοτικοί αλλά λιγότερο θανατηφόροι. Μπορεί να είχαμε θανάτους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όμως, ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος, με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Σχεδόν το 25% των τεστ είναι θετικά. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός και αυτό το βλέπουμε όλοι οι γιατροί στα νοσοκομεία, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών είναι άτομα 80 ετών και πάνω, τα οποία πάσχουν από πολλές συννοσηρότητες. Δηλαδή, οι περισσότεροι δε χάνουν τη ζωή τους από τον κοροναϊό, αλλά πεθαίνουν έχοντας κοροναϊό και άλλες σοβαρές ασθένειες. Συμφωνώ απολύτως με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος είπε ότι πλέον πρέπει να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής των θανόντων», λέει ο κ. Γουργουλιάνης.

«Δε φταίνε τουρισμός και χαλάρωση»

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ότι η εικόνα που περιγράφει, με την υψηλή μεταδοτικότητα του κοροναϊού, είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά την κυριαρχία της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα. Όπως αναφέρει, η Όμικρον 4 είναι περίπου 1,5 φορά περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον 2 και η Όμικρον 5 κατά 2,5 φορές περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον 4.

«Αυτή είναι η βασικότερη αιτία κατά τη γνώμη μου, που έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Ο τουρισμός και η χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων είναι δευτερεύουσες αιτίες για την υψηλή μεταδοτικότητα», λέει ο κ. Γουργουλιάνης, σημειώνοντας ότι πρέπει να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τον κοροναϊό ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, για να μη δημιουργούνται και ψεύτικες φοβίες.

«Χωρίς μάσκα στα σχολεία»

Αναφορικά με το ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του κοροναϊού θα υπάρχει και όταν ανοίξουν τα σχολεία, σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα, αλλά και για τους φόβους που δημιουργούνται από αυτό το γεγονός ο κ. Γουργουλιάνης εμφανίζεται καθησυχαστικός. Τονίζει ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη οποιαδήποτε σκέψη που αφορά τη χρήση μάσκας στα σχολεία.

«Σχεδόν το σύνολο των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει από κοροναϊό και πλέον διαθέτουν φυσική ανοσία. Άλλωστε, η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό και τα παιδιά περνάνε τον κοροναϊό με ένα μπούκωμα ή με έναν ελαφρύ πυρετό. Γι’ αυτό η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να συζητάμε το ενδεχόμενο της χρήσης μάσκας στα σχολεία. Αν τα παιδιά μένουν στο σπίτι με παππούδες και γιαγιάδες, τότε αυτοί θα πρέπει να φοράνε μάσκα, όταν έρχονται σε επαφή με τα παιδιά και βέβαια να είναι τριπλά ή και τετραπλά εμβολιασμένοι. Εννοείται ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να εμβολιαστούν, όταν είναι έτοιμα και τα επικαιροποιημένα εμβόλια», λέει ο κ. Γουργουλιάνης.

«Τεστ με υπόδειξη γιατρού»

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ότι θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος διενέργειας των τεστ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει αυτά να γίνονται κατόπιν υπόδειξης του γιατρού.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξάγονται τα περισσότερα τεστ. Δε βλέπω ότι υπάρχει κάποιο νόημα πλέον στο να πηγαίνει ο καθένας στις πλατείες και να κάνει τεστ, επειδή αυτό θέλει. Εκτιμώ ότι πλέον τα τεστ θα πρέπει να γίνονται με υπόδειξη γιατρού, όταν κάποιος έχει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα και να συνταγογραφούνται», λέει ο κ. Γουργουλιάνης.

Πηγή: ethnos.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων