medlabnews.gr iatrikanea
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Netw Open, κατέδειξε ότι 56% των ατόμων που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον δεν το γνώριζε.
Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής), Ελένη Μάγειρα (αναπληρώτρια καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας), Λίνα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Παρασκευή Κατσαούνου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας) και Δημήτριος Παρασκευής (αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής), συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία ενηλίκων υπαλλήλων και ασθενών ενός ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου που είχαν εγγραφεί σε ορολογική μελέτη για COVID-19 στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.
Τι έδειξε η μελέτη
Οι συμμετέχοντες είχαν 2 ή περισσότερες μετρήσεις αντισωμάτων αντι-νουκλεοκαψιδικού IgG (IgG-N) με διαφορά τουλάχιστον 1 μήνα η μία από την άλλη, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα μετά το τέλος μιας τοπικής αιχμής της παραλλαγής Delta (15 Σεπτεμβρίου 2021) και μια επόμενη μετά την έναρξη μιας τοπικής αιχμής της παραλλαγής Όμικρον (15 Δεκεμβρίου 2021).
Στο δείγμα της παρούσας μελέτης συμπεριλήφθηκαν ενήλικες με ενδείξεις νέας λοίμωξης από SARS-CoV-2 που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου αύξησης της παραλλαγής Όμικρον ως τις 4 Μαΐου 2022.
Από τους 210 συμμετέχοντες (μέση ηλικία τα 51 έτη και 65% γυναίκες) με ορολογικές ενδείξεις πρόσφατης λοίμωξης από την παραλλαγή Όμικρον, 44% (92) επέδειξαν επίγνωση πρόσφατης λοίμωξης, ενώ 56% (118) ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν τη μολυσματική τους κατάσταση.
Κίνδυνος ταχείας μετάδοσης
Μεταξύ εκείνων που δεν γνώριζαν, 10% (12 από τους 118) ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα, τα οποία απέδωσαν σε κοινό κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη εκτός covid. Σε στατιστικές αναλύσεις που έλαβαν υπόψη δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά, οι συμμετέχοντες που ήταν υπάλληλοι υγειονομικής περίθαλψης του ιατρικού κέντρου ήταν πιο πιθανό από τους μη εργαζόμενους να γνωρίζουν την πρόσφατη λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δηλώνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες με πρόσφατη λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον δεν γνώριζαν τη λοιμώδη κατάστασή τους και ότι η ευαισθητοποίηση ήταν υψηλότερη μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από τους μη εργαζομένους, αλλά ακόμα και σε αυτούς χαμηλή συνολικά.
Η άγνοια αυτή μπορεί να αποτελεί έναν εξαιρετικά διαδεδομένο παράγοντα που σχετίζεται με την ταχεία μετάδοση του κοροναϊού από άτομο σε άτομο μέσα στις κοινότητες.
Το 90% των θανάτων από κοροναϊό είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
Για τα δεδομένα στο μέτωπο του κοροναϊού μετά τις διακοπές μίλησε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας υπογράμμισε, μιλώντας στο MEGA, ότι μαθαίνουμε να ζούμε με τον κοροναϊό.
Χαμηλά τα ποσοστά της… τέταρτης δόσης
Η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι «μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τα άτομα σε κίνδυνο, ηλικίας από 60 ετών και πάνω, που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που καταλήγουν είναι τα 80 έτη ή άτομα με προβλήματα υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ψαλτοπούλου. Και μάλιστα η παθολόγος σημείωσε ότι «το 90% των θανάτων από κοροναϊό είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών».
Για τον εμβολιασμό και την τέταρτη δόση ανέφερε: «Τα ποσοστά εμβολιασμού για την τέταρτη δόση του εμβολίου δεν είναι μόνο χαμηλά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Πρέπει να στοχεύσουμε στην ηλικία των άνω 60 και να τους προστατεύσουμε. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα παντού».
Επιστροφή στα σχολεία
Για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία η κ. Ψαλτοπούλου υποστήριξε ότι σε Ευρώπη και Αμερική τα σχολεία ανοίγουν χωρίς υποχρεωτικά μέτρα. Για αυτό θεωρούμε ότι τελικά θα ανοίξουμε χωρίς συστάσεις και αν υπάρξει σοβαρή επιδείνωση, τότε θα γίνουν προσαρμοστικές κινήσεις. Αν αλλάξει όμως η εικόνα της πορεία του κοροναϊού, τα δεδομένα θα αλλάξουν πάλι.
Για τον ετήσιο εμβολιασμό για τον κοροναϊό η παθολόγος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ιός μπορεί να καταλήξει σαν την γρίπη και ενημέρωσε ότι είμαστε εν αναμονή για το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα γίνει εφάπαξ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου