Τον τσίμπησε σκούρκος στο κεφάλι και κόντεψε να πεθάνει. Τι είναι ο σκούρκος ή σερσέγκι; (video). | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τον τσίμπησε σκούρκος στο κεφάλι και κόντεψε να πεθάνει. Τι είναι ο σκούρκος ή σερσέγκι; (video).

Ο άνδρας, όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, ήταν αλλεργικός στο τσίμπημα του σκούρκου

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Ένας άνδρας ηλικίας 50 ετών κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί σε Κέντρο Υγείας μετά από τσίμπημα σκούρκου. Ο 50χρονος βρισκόταν στην εργασία του, όταν δέχθηκε τσίμπημα στο κεφάλι από έναν σκούρκο. Παρόλο που στην αρχή δεν φαινόταν ότι ήταν κάτι σοβαρό και ανησυχητικό, στη συνέχεια η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Ο άνδρας, όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, ήταν αλλεργικός στο τσίμπημα του εν λόγω εντόμου, και χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο Κέντρο Υγείας προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Μάλιστα, απαραίτητη ήταν και η συνδρομή ενός φιλικού προσώπου του 50χρονου προκειμένου να πάει στο Κέντρο Υγείας, με τους γιατρούς να δίνουν μία σκληρή μάχη προκειμένου να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας του. 

Ο 50χρονος, δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από το νοσηλευτικό προσωπικό του Κ.Υ., οι οποίες ήταν καθοριστικές για την πορεία της υγείας του. 

 Αργότερα, χρειάστηκε να μεταφερθεί, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται ευτυχώς εκτός κινδύνου. Αξιοσημείωτο είναι πως, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό αντέδρασαν άμεσα, και τελικά η περιπέτεια του 50χρονου είχε αίσιο τέλος. 

Τι είναι ο σκούρκος - σερσέγκι;

Υπενθυμίζεται πως, ο σκούρκος ή αλλιώς σερσέγκι, είναι ένα έντομο που συναντάται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, και το τσίμπημα του είναι επώδυνο για τον άνθρωπο. 

Ωστόσο, μπορεί να είναι και δυνάμει επικίνδυνο σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού, όπως συνέβη και στην περίπτωση του 50χρονου. 

 Οι σκούρκοι είναι κατά βάση σαρκοφάγα έντομα, ωστόσο συχνά τρώνε και χυμούς φρούτων που καταφέρνουν να διασπάσουν με την ισχύ των δαγκανών τους. Το «εντυπωσιακό» αυτό έντομο έχει διάφορες ονομασίες – ανάλογα με την περιοχή που το συναντάμε – και αποτελεί ένα μεγάλο εχθρό για τα μελίσσια μας, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεκληρίσει ακόμα και ένα ολόκληρο μελισσοκομείο. 

 Οι σκούρκοι είναι ημικοινωνικά έντομα που ζουν σε αποικίες με ουσιαστική δραστηριότητα από τα μέσα του Μάη μέχρι και τα μέσα του Οκτώβρη, οπότε και εξαφανίζονται. Οι νέες όμως βασίλισσες αυτού του είδους που έχουν στο μεταξύ δημιουργηθεί, δεν χάνονται – βρίσκουν ένα προστατευμένο μέρος και εκεί αποφασίζουν να διαχειμάσουν μόνες, πέφτοντας σε ένα είδος χειμερίας νάρκης. 

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι Στο τσίμπημα της σφήκας το δηλητήριο είναι αλκαλικό και με το ξίδι (όξινο) εξουδετερώνεται.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων