Τι είναι ο χημικός και τι ο χειρουργικός ευνουχισμός; Ποιες οι παρενέργειες τους | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι είναι ο χημικός και τι ο χειρουργικός ευνουχισμός; Ποιες οι παρενέργειες τους

Οι ισχύοντες νόμοι για παιδόφιλους και παιδοβιαστές έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου από το ένα κράτος στο άλλο, με ορισμένες νομοθεσίες να γίνο

 

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Η κακοποίηση ανηλίκων σε όλες τις μορφές της, από παρενόχληση έως σεξουαλική ή ψυχολογική, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πιο σκληρά από οποιαδήποτε άλλης μορφής έγκλημα. Οι ισχύοντες νόμοι για παιδόφιλους και παιδοβιαστές έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου από το ένα κράτος στο άλλο, με ορισμένες νομοθεσίες να γίνονται πιο αυστηρές, ενώ κάποιες άλλες έχουν χαλαρώσει. 

Τσεχική Δημοκρατία – Χειρουργικός ο ευνουχισμός των βιαστών

Η Τσεχική Δημοκρατία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τακτικά χειρουργικό ευνουχισμό, όπου έχουν πραγματοποιηθεί 94 επεμβάσεις σε συναινούντες ασθενείς από το 1999. Το 2009, η Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων της Ευρώπης επέκρινε την Τσεχική Δημοκρατία ότι εξακολουθεί να χρησιμοποιεί χειρουργικό ευνουχισμό σε δράστες σεξουαλικών παραβάσεων, χαρακτηρίζοντάς τον ως «ταπεινωτική μεταχείριση». Η διαδικασία παραμένει σε ισχύ σε καταδικασμένους σεξουαλικούς παραβάτες.

Οι χώρες που προχωρούν σε χημικό ευνουχισμό

Η Ινδονησία ψήφισε αμφιλεγόμενους νόμους που επιτρέπουν τον χημικό ευνουχισμό σε μια προσπάθεια να τεθεί τέλος στην παιδεραστία. Ο νόμος υποστηρίχθηκε από τον Πρόεδρο Joko Widodo, ο οποίος είπε ότι η Ινδονησία θα μπορούσε να «εξαφανίσει» τη σεξουαλική κακοποίηση με τη νέα πολιτική. Η Ενωση Ιατρών της Ινδονησίας χαρακτήρισε το σχέδιο ανήθικο, αλλά η Ινδονησία δεν είναι η πρώτη χώρα που καταστρώνει σχέδιο για την πρόληψη της παιδεραστίας.

Εάν ο νέος νόμος του προέδρου Joko Widodo προκάλεσε σοκ σε ορισμένους, χώρες όπως η Ρωσία, η Πολωνία και η Νότια Κορέα χρησιμοποιούν ήδη τον χημικό ευνουχισμό ως προληπτικό μέτρο. Σε αυτές τις τρεις χώρες η διαδικασία χρησιμοποιείται σε όσους κρίνονται ένοχοι για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Δικαστήριο της Ινδονησίας καταδίκασε σε θάνατο τον περασμένο Απρίλη έναν δάσκαλο για τον βιασμό 13 κοριτσιών σε ισλαμικό σχολείο

Νότια Κορέα: Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2011 επιτρέπει τον χημικό ευνουχισμό για καταδικασμένους παιδεραστές που κρίνονται επιρρεπείς να επαναλάβουν τα εγκλήματά τους. Η χώρα καταδίκασε έναν 31χρονο παιδόφιλο σε 15 χρόνια φυλάκιση και διέταξε τον πρώτο χημικό ευνουχισμό.

Ηνωμένες Πολιτείες: Επτά πολιτείες των ΗΠΑ – Καλιφόρνια, Φλόριντα, Γκουάμ, Αϊόβα, Λουιζιάνα, Μοντάνα και Ουισκόνσιν – νομιμοποίησαν τον χημικό ευνουχισμό βιαστών και κακοποιών ως προϋπόθεση για την καταδίκη ή ως μέσο πρόωρης αποφυλάκισης. Στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα, οι σεξουαλικοί δράστες που υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να επαναλάβουν τα εγκλήματά τους πρέπει να υποβληθούν σε χημικό ευνουχισμό και οι δικαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διακριτική τους ευχέρεια για τους παραβάτες για πρώτη φορά, σύμφωνα με το FindLaw, έναν νομικό ιστότοπο των ΗΠΑ.

Ουκρανία: Τον Ιούλιο του 2019, το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε τον χημικό ευνουχισμό βιαστών ακόμη και αν το κράτος χρειαστεί να ασκήσει βία στον κατάδικο. Ισχύει για άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών που κρίνονται ένοχοι βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Ο νόμος προβλέπει επίσης φυλάκιση έως και 15 ετών για βιασμό ανηλίκων και έως και πέντε χρόνια φυλάκιση για σεξουαλικές πράξεις με ανηλίκους.

Νιγηρία: Μια πολιτεία της χώρας, η βορειοδυτική πολιτεία Kaduna, εισήγαγε τη στείρωση ως ποινή για βιασμό παιδιών. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι άνδρες που καταδικάζονται για παιδεραστία θα ευνουχίζονται χειρουργικά, ενώ οι γυναίκες θα υποβάλλονται σε σαλπιγγεκτομή, μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται οι σάλπιγγες. Η θανατική ποινή θα ακολουθήσει τον ευνουχισμό εάν το θύμα είναι κάτω των 14 ετών. Εάν είναι άνω των 14, θα εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Τι είναι ο χημικός ευνουχισμός

Ο χημικός ευνουχισμός είναι η χρήση φαρμάκων για τη μείωση της σεξουαλικής ορμής και της λίμπιντο, χωρίς στείρωση ή αφαίρεση οργάνων. Εφαρμόζεται είτε μέσω ενέσεων, είτε με την κατάποση χαπιού και δεν έχει αποτέλεσμα εφόρου ζωής, αντιθέτως αποτελεί μέρος αγωγής που πρέπει να χορηγείται σε τακτική βάση. Έτσι, σε περίπτωση που σταματήσει, η κατάσταση του χρήση επανέρχεται στην αρχική μορφή.

Ο σκοπός του χημικού ευνουχισμού είναι να μειώσει τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών ή ανδρογόνων, ενώ πρέπει να χορηγείται μία φορά τον μήνα ή τον χρόνο, κάτι που κρίνεται από τη δοσολογία του εκάστοτε φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως οστεοπόρωση, καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Παρόλα αυτά, αυτή η μέθοδος ως ποινή έχει δεχτεί σοβαρές επικρίσεις, σημειώνει το firstpost.com. Οι επικριτές αναφέρουν ότι ο χημικός ευνουχισμός το μόνο που κάνει είναι να δημιουργήσει στυτική δυσλειτουργία και τίποτα άλλο.

Έτσι, ο άνδρας μπορεί να συνεχίσει να έχει σεξουαλική ορμή και να κακοποιήσει τα θύματα του με άλλους τρόπους, χρησιμοποιώντας διάφορα πράγματα, ως υποκατάστατα του πέους.

Παράλληλα, αυτή η ποινή μπορεί να οδηγήσει σε οργή που θα εξελιχθεί σε επιθετικότητα, που με τη σειρά της ενδέχεται να δημιουργήσει ένα νέο κύκλο προβλημάτων, όπως περισσότερα και αγριότερα σεξουαλικά εγκλήματα, που στόχο θα έχουν την εκδίκηση.

Τι είναι ο χειρουργικός ευνουχισμός

Δεν πρόκειται για αφαίρεση των όρχεων όπου βρίσκεται το μεγάλο εργαστήριο παραγωγής τεστοστερόνης του ανδρικού οργανισμού, αλλά για την αφαίρεση του ορχικού ιστού, που παράγει την τεστοστερόνη. Εφαρμόζεται και σήμερα αλλά σε ποσοστό 1% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη. Έχει το μειονέκτημα ότι το αποτέλεσμά του δεν είναι αναστρέψιμο, δεν επιδέχεται άλλης παρέμβασης ή πράξης. Δεν αποτελεί όμως, κακή ιατρική πρακτική καθώς ακόμα και σήμερα αναφέρεται ως μέθοδος στις κατευθυντήριες οδηγίες όλων των μεγάλων ουρολογικών εταιρειών. Ο χειρουργικός ευνουχισμός αποτέλεσε τη μόνη θεραπευτική λύση μέχρι να αναπτυχθούν τα σκευάσματα που επέτυχαν μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού, την καταστολή της τεστοστερόνης.

Ο ευνουχισμός, χειρουργικός ή φαρμακευτικός, των ανδρών έχει παρενέργειες οι οποίες παραλληλίζονται από τους ειδικούς με εκείνες που εμφανίζονται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μείωση ή πλήρη απουσία σεξουαλικής επιθυμίας, στυτική δυσλειτουργία, συρρίκνωση των όρχεων και του πέους, κόπωση, εξάψεις, γυναικομαστία. Μακροπρόθεσμα, ο ευνουχισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε: οστεοπόρωση, αναιμία, απώλεια μυϊκής μάζας, αύξηση βάρους, κατάθλιψη.

Τα αποτελέσματα είναι γενικά αναστρέψιμα, καθώς συνδέονται με τη χορήγηση των φαρμάκων. Εάν η λήψη των φαρμάκων, όμως, συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να συνεχιστούν.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων