medlabnews.gr iatrikanea
Συρροή 2 ύποπτων κρουσμάτων αλλαντίασης που συνδέονται
μεταξύ τους με οικογενειακή σχέση (ζευγάρι) δηλώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2022
μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων του ΕΟΔΥ.
Από το αναφερόμενο ιστορικό κατανάλωσης τροφίμων προέκυψε
ότι το ζευγάρι, αλλοδαπής εθνικότητας, που βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές,
κατανάλωσε, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, σπαράγγια
παρασκευασμένα από τους ίδιους με τη διαδικασία της κονσερβοποίησης.
Άμεσα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός διάθεσης αντιτοξίνης της
αλλαντίασης μέσω του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, για
χορήγηση της αντιτοξίνης στους δύο ασθενείς. Με τη συνδρομή του Παγκόσμιου
Οργανισμού Υγείας, κατέστη δυνατή η χορήγηση της ειδικής αντιτοξίνης εντός του
πρώτου εικοσιτετραώρου από τη δήλωση των 2 κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ. Οι δύο
ασθενείς, η μία εκ των οποίων είναι διασωληνωμένη, νοσηλεύονται σε σταθερή
κλινική κατάσταση σε υγειονομικές μονάδες της Αττικής.
Σημειώνεται πως το χρονικό διάστημα 2004-2021 δηλώθηκαν στον
ΕΟΔΥ, τρία εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλαντίασης σε βρέφη και ένα
ύποπτο κρούσμα σε ενήλικα.
Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το
Clostridiumbotulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη
συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να
καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα
παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη,
χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που
δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά
ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό
(85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για
να καταστραφούν.
Ως εκ τούτου, συστήνεται
η παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων να γίνεται ακολουθώντας τις
οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την ασφάλεια των τροφίμων.
Διαβάστε επίσης
- Πως αντιμετωπίζουμε την γαστρεντερίτιδα; Ποια η κατάλληλη διατροφή και τι πρέπει να αποφύγουμε;
- Τι πρέπει να κάνετε αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Ποια τα συμπτώματα που προκαλεί το χαλασμένο φαγητό;
- Ο πόνος στην κοιλιά και η διάρροια οφείλονται σε γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση; Ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζονται;
- Ο δεκάλογος της σωστής πρόληψης της τροφικής δηλητηρίασης
- Πυρετός, διάρροιες μπορεί να οφείλονται σε άπλυτα λαχανικά ή κακοσυντηρημένα τρόφιμα. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η Σαλμονέλωση
- Πόνος στην κοιλιά. Τι μπορεί να σημαίνει;
- Άμεση αντιμετώπιση δηλητηρίασης από ουσίες, φάρμακα, εντομοκτόνα, είδη καθαρισμού, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλα. Πρώτες βοήθειες
- Πυρετός, διάρροιες μπορεί να οφείλονται σε άπλυτα λαχανικά ή κακοσυντηρημένα τρόφιμα. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η Σαλμονέλωση
- Οδηγίες για την δυσπεψία και την βαρυστομαχιά
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου