Κοριτσάκι μέσα σε έξι μέρες πέθανε από σήψη, την "σιωπηλή" φονική ασθένεια. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κοριτσάκι μέσα σε έξι μέρες πέθανε από σήψη, την "σιωπηλή" φονική ασθένεια.

Η φαινομενικά υγιής 13χρονη Λορέν Μένζις χαλάρωνε στο σπίτι με τους γονείς της, μέσα σε 12 ώρες κατέληξε να δίνει μάχη για τη ζωή της και τέλος πέθανε

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, από εκεί που η φαινομενικά υγιής 13χρονη Λορέν Μένζις χαλάρωνε στο σπίτι με τους γονείς της, μέσα σε 12 ώρες κατέληξε να δίνει μάχη για τη ζωή της και τελικά έσβησε από σήψη.

Μια μέρα το κορίτσι άρχισε να αισθάνεται ναυτία και να αναπνέει γρήγορα. Η μητέρα της, Σάρα, πίστευε ότι τα συμπτώματά της δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έναν απλό κοιλόπονο.

Η ίδια δήλωσε στην εφημερίδα Lancashire Post: "Όταν την πήγα στο νοσοκομείο, ανησύχησα ότι αντέδρασα λίγο υπερβολικά. Κυκλοφορούσαν τόσες πολλές ασθένειες, που δεν πίστευα ότι ήταν κάτι ασυνήθιστο. Η μικρή είχε πάει στο μάθημα χορού τη Δευτέρα και σε μια θεατρική παράσταση την Τρίτη, οπότε δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι επρόκειτο για κάτι πιο σοβαρό από μια κοιλιά. Είχε μείνει από το σχολείο και ήταν στον καναπέ, γκρινιάζοντας για τη γεύση του χυμού που της είχε πάρει ο μπαμπάς της".

Και συνέχισε: "Δεν ανησύχησα, αλλά μετά άρχισε να αναπνέει λίγο γρήγορα και φαινόταν λίγο μπερδεμένη. Μετά πήρε την κατηφόρα πολύ γρήγορα. Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο, πήγε στον πάγκο και μιλούσε με τη γυναίκα εκεί. Στη συνέχεια, ενώ καθόμασταν εκεί, χειροτέρεψε η κατάστασή της. Έπαθε σύγχυση, αγκάλιαζε ανθρώπους, έκανε περίεργα πράγματα.

Όταν την ανέλαβαν οι γιατροί, τη ρώτησαν την ημερομηνία γέννησής της και μπερδεύτηκε με τον μήνα".

Έξι ημέρες αργότερα, η Λόρεν πέθανε. 

Η οικογένειά της συγκεντρώνει τώρα χρήματα, μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης Sepsis Research FEAT, για την έρευνα γύρω από την πάθηση, η οποία σκοτώνει εκατοντάδες ανθρώπους κάθε εβδομάδα.

"Θέλουμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για τη συγκέντρωση χρημάτων στο μέλλον για την έρευνα σχετικά με τις θεραπείες για τη σήψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να ενωθούμε με τη Sepsis Research FEAT στις πρωτοβουλίες συγκέντρωσης χρημάτων: να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα για όσους πλήττονται από σήψη", λένε οι γονείς της.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέντε άνθρωποι κάθε ώρα πεθαίνουν από τη λοίμωξη αυτή, γεγονός που την καθιστά πιο φονική από τον καρκίνο του εντέρου, του μαστού και του παγκρέατος μαζί.

Τι είναι η σήψη και πώς σχετίζεται με τη σηψαιμία

Σήψη συμβαίνει όταν η απάντηση του οργανισμού μας σε μία λοίμωξη καταστρέφει τα ίδια μας τα όργανα. Μπορεί να εξαπλωθεί σταδιακά στο σώμα (βλ.Σχήμα) και να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια και σε θάνατο αν δεν αναγνωρισθεί και αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα.

Η σήψη είναι μια από τις συνήθεις αιτίες νοσηρότητος και θνητότητος στους ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). 

Σηψαιμία είναι μια σοβαρή λοίμωξη του αίματος και προκύπτει όταν βακτήρια που έχουν μολύνει κάποια περιοχή του σώματος, όπως τους πνεύμονες ή το δέρμα, εισέρχονται στην αιματική κυκλοφορία.

Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς τα βακτήρια και οι τοξίνες που αυτά εκκρίνουν μπορούν να μεταφερθούν σε ολόκληρο τον οργανισμό, προκαλώντας γενικευμένη λοίμωξη. Η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει γρήγορα απειλητική για τη ζωή κάποιου και εάν δε θεραπευτεί άμεσα με ιατρική νοσηλεία, μπορεί να οδηγήσει σε σήψη.

Η σήψη εμφανίζεται ως επιπλοκή της σηψαιμίας και ως εκ τουτού είναι αρκετά σοβαρότερη. Συγκεκριμένα, σήψη είναι η εκτεταμένη φλεγμονή σε ολόκληρο τον οργανισμό, η οποία προκαλείται όταν η σηψαιμία δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Αυτή η φλεγμονή δημιουργεί θρόμβους στο αίμα, οι οποίοι μπλοκάρουν την κυκλοφορία και την παροχή αίματος σε ζωτικά όργανα, οδηγώντας σε οργανική ανεπάρκεια.

Οι θάνατοι από σήψη είναι περισσότεροι από καρκίνου μαστού, εντέρου μαζί

Κάθε περίπου 3,5 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος εξαιτίας του σηπτικού συνδρόμου. Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται 20 έως 30 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως, ενώ οι θάνατοι που προκαλεί ξεπερνούν σε αριθμό τα θύματα του καρκίνου του μαστού και του εντέρου μαζί.

Η νόσος προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας αδιακρίτως τόσο ανθρώπους απόλυτα υγιείς όσο και ασθενείς με άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, χρόνιες καρδιοπάθειες, αναπνευστική ή νεφρική ανεπάρκεια, ενδέχεται να νοσήσουν και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της σήψης. Ορισμένα θύματα της σήψης είναι ο Christopher Reeve (Superman), η κόρη του Johnny Depp και παλαιότερα ο βασιλεύς Αλέξανδρος ο Α’.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων