Πιθανώς καρκινογόνα ουσία η ασπαρτάμη αναφέρει ο ΠΟΥ. Δείτε σε ποια προϊόντα χρησιμοποιείται | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πιθανώς καρκινογόνα ουσία η ασπαρτάμη αναφέρει ο ΠΟΥ. Δείτε σε ποια προϊόντα χρησιμοποιείται

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ θα σημάνει συναγερμό στη στη βιομηχανία τροφίμων.

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, η ασπαρτάμη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αποφάσισε ότι είναι πιθανώς καρκινογόνα.

Η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά της Coca-Cola, καταχωρήθηκε επίσημα ως "πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο" για πρώτη φορά, από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. 

 Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ιδίως σε αναψυκτικά «light», και είχε γίνει γνωστό πριν λίγο καιρό πως ο ΠΟΥ θα την καταχωρήσει ως πιθανόν καρκινογόνα, όπως και έγινε. Ωστόσο η συνιστώμενη ημερήσια δόση που χαρακτηρίζεται ακίνδυνη δεν μεταβάλλεται, όπως ανακοίνωσε. 

 «Δεν συνιστούμε σε επιχειρήσεις να αποσύρουν τα προϊόντα τους, ούτε συνιστούμε στους καταναλωτές να σταματήσουν τελείως να την καταναλώνουν», ανέφερε ο Δρ. Φραντσέκο Μπράνκα, διευθυντής του τμήματος διατροφής, υγείας και ανάπτυξης στον ΠΟΥ, παρουσιάζοντας τα ευρήματα δύο μελετών για το γλυκαντικό αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με την έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ υπάρχει πιθανή σχέση της ασπαρτάμης με τον καρκίνο του ήπατος. O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση, εάν χρησιμοποιείται εντός συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών. Μάλιστα, μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, που έκανε επίσης μια αξιολόγηση κινδύνου για την ασπαρτάμη, ανέφερε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ δεν χρειάζεται να αλλάξουν.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ θα σημάνει συναγερμό στη στη βιομηχανία τροφίμων.

Η ασπαρτάμη μεταξύ άλλων υπάρχει σε:

Αναψυκτικά διαίτης

Τσίχλες

Ζελατίνες

Παγωτα

Γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι

Δημητριακά πρωινού

Οδοντόπαστες

Σιρόπια για τον βήχα

Μασώμενες βιταμίνες

Αξιοποιήθηκαν επίσης περιορισμένα εργαστηριακά δεδομένα για τον καρκίνο στα ζώα.

«Τα περιορισμένα στοιχεία για τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο προέρχονται από τρεις μελέτες» που εκπονήθηκαν στις ΗΠΑ και δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται «για τις μόνες επιδημιολογικές μελέτες για τον καρκίνο του ήπατος», διευκρίνισε σε δημοσιογράφους η Δρ. Μέρι Σουμπάουερ-Μπέριγκαν του CIRC.

Σύμφωνα με τον Δρ. Μπράνκα, θα χρειαστεί να εκπονηθούν κι άλλες μελέτες για «να αποσαφηνιστεί περαιτέρω η κατάσταση».

H απόφαση της IARC, η οποία οριστικοποιήθηκε νωρίτερα μετά από συνάντηση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων της ομάδας, αποσκοπεί στην αξιολόγηση του κατά πόσον κάτι αποτελεί δυνητικό κίνδυνο ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.

Δεν λαμβάνει υπόψη πόσο από ένα προϊόν μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια. Αυτές οι συμβουλές για τα άτομα προέρχονται από μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων, γνωστή ως JECFA, παράλληλα με τις αποφάσεις των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Ωστόσο, παρόμοιες αποφάσεις της IARC στο παρελθόν για διαφορετικές ουσίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση τους, οδήγησαν σε αγωγές και πίεσαν τους κατασκευαστές να αναδημιουργήσουν συνταγές και να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε επικρίσεις ότι οι αξιολογήσεις της IARC μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό.

Η συνιστώμενη ποσότητα

Από το 1981, η JECFA έχει δηλώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας βάρους 60 κιλών θα πρέπει να πίνει από 12 έως 36 κουτάκια σόδα διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ποτό – κάθε μέρα για να κινδυνεύει. Την άποψή της συμμερίζονται ευρέως οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ άλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

9 ως 14 κουτιά την ημέρα

Η μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα πρόσθετα τροφίμων του ΠΟΥ και του FAO (του οργανισμού τροφίμων και γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) συνεδρίασε από την 27η Ιουνίου ως την 6η Ιουλίου για να αποτιμήσει τους κινδύνους που συνδέονται με κατανάλωση ασπαρτάμης.

Συμπέρανε πως τα δεδομένα που εξετάστηκαν δεν δικαιολογούν επαρκώς την μεταβολή της επιτρεπτής ημερήσιας δόσης που ορίστηκε το 1981, δηλαδή τα 40 μιλιγκράμ το μέγιστο ανά κιλό σωματικού βάρους, μπορεί κανείς να καταναλώνει ασπαρτάμη «χωρίς κίνδυνο» εντός αυτού του ορίου.

Καθώς το κουτί ανθρακούχου αναψυκτικού «λάιτ» περιέχει 200 ως 300 γραμμάρια αυτού του γλυκαντικού, οποιοδήποτε ενήλικο πρόσωπο με σωματικό βάρος 70 κιλά θα πρέπει να καταναλώνει από 9 ως 14 κουτιά την ημέρα για να ξεπεράσει την επιτρεπτή ημερήσια δόση, αν υποτεθεί πως δεν προσλαμβάνει ασπαρτάμη από άλλα είδη διατροφής.

«Το πρόβλημα είναι όσοι κάνουν μεγάλη κατανάλωση» προϊόντων που περιέχουν ασπαρτάμη, πρόσθεσε, όμως «τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η περιστασιακή κατανάλωση δεν εγείρει κίνδυνο».

Θυμίζουμε ότι πριν ένα μήνα προειδοποίησε ο ΠΟΥ ότι, Η χρήση των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη (NSS) δεν προσφέρουν κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή σε παιδιά, αντίθετα προκαλούν παρενέργειες στην υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνέστησε την αποφυγή της χρήσης τους για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD).  Ανάμεσά τους ήταν η στέβια, η σακχαρίνη και ασπαρτάμη

Σχετικά με την ασπαρτάμη

  • Αποτελεί ένα από τα πλέον διεξοδικά ελεγμένα συστατικά τροφίμων
  • Χρησιμοποιείται ευρέως ως γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.
  • Χρησιμοποιείται σε κορυφαία εμπορικά σήματα αναψυκτικών, γιαουρτιών, επιδορπίων, προϊόντων ζαχαροπλαστικής, τσιχλών, ροφημάτων ζεστής σοκολάτας και επιτραπέζιων γλυκαντικών.
  • Τα προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη, εκτός από την συμβολή τους στον έλεγχο του σωματικού βάρους, παίζουν επίσης χρήσιμο ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη, επιτρέποντας στα άτομα με διαβήτη να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων