Προσοχή. Επικίνδυνα τα γλυκαντικά για διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους. Και θ στέβια, σακχαρίνη και ασπαρτάμη. Tι βρήκαν; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Προσοχή. Επικίνδυνα τα γλυκαντικά για διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους. Και θ στέβια, σακχαρίνη και ασπαρτάμη. Tι βρήκαν;

Η χρήση των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη (NSS) δεν προσφέρουν κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή σε παιδιά.

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Η χρήση των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη (NSS) δεν προσφέρουν κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή σε παιδιά, αντίθετα προκαλούν παρενέργειες στην υγεία.

Προειδοποίηση για τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη (NSS) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος συνιστά την αποφυγή της χρήσης τους για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα γλυκαντικά δεν παρέχουν μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των NSS, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα στους ενήλικες.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη NSS δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα, ή μη ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά», λέει ο Francesco Branca, Διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ. «Τα NSS δεν είναι βασικοί διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν συνολικά τη γλυκύτητα της διατροφής, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Ακόμα αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση του ΠΟΥ: «Η σύσταση ισχύει για όλα τα άτομα, εκτός από τα άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη, και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά απαντώμενα ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα και βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για να προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές.

Η λίστα με τις «ύποπτες» γλυκαντικές ύλες

Τα συνήθη NSS περιλαμβάνουν: 

  • ακεσουλφάμη Καλίου,
  • ασπαρτάμη
  • αντβαντάμη
  • τα κυκλαμικά
  • τη νεοτάμη
  • τη σακχαρίνη
  • τη σουκραλόζη
  • τη στέβια και
  • τα παράγωγα της στέβιας

Η σύσταση ισχύει για όλους τους ανθρώπους εκτός από τα άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα και βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για να προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές.

Ποια προϊόντα εξαιρούνται της σύστασης

Η σύσταση ΔΕΝ ισχύει για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν NSS, όπως οδοντόκρεμες, κρέμες δέρματος και φάρμακα, ούτε για τα χαμηλής θερμιδικής αξίας σάκχαρα και τις αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα σακχάρων που περιέχουν θερμίδες και συνεπώς δεν θεωρούνται NSS.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει πως επειδή η σχέση που παρατηρείται στα αποδεικτικά στοιχεία μεταξύ των γλυκαντικών ΝSS και των αποτελεσμάτων της νόσου μπορεί να συγχέεται από τα βασικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στη μελέτη και τα περίπλοκα πρότυπα χρήσης αυτών των γλυκαντικών, η σύσταση έχει αξιολογηθεί ως υπό όρους, ακολουθώντας τις διαδικασίες του ΠΟΥ για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών. «Αυτό σηματοδοτεί ότι οι αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε αυτήν τη σύσταση ενδέχεται να απαιτούν ουσιαστική συζήτηση σε συγκεκριμένα πλαίσια χωρών, που συνδέονται, για παράδειγμα, με την έκταση της κατανάλωσης σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες».

«Η κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ σχετικά με τα NSS αποτελεί μέρος μιας σειράς υφιστάμενων και επικείμενων κατευθυντήριων γραμμών για την υγιεινή διατροφή που αποσκοπούν στην καθιέρωση δια βίου υγιεινών διατροφικών συνηθειών, στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών παγκοσμίως» καταλήγει η σχετική ανάρτηση.

Γιατί τα γλυκαντικά μπήκαν στη μαύρη λίστα του ΠΟΥ

Πριν από περίπου δύο μήνες, έρευνα της New Cleveland Clinic είχε δείξει ότι η ερυθριτόλη, ένα από τα πιο γνωστά τεχνητά γλυκαντικά, που αντικαθιστά την ζάχαρη σε τρόφιμα με λίγες θερμίδες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Η έρευνα, που περιλάμβανε συμμετέχοντες και από τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη, διαπίστωνε πως όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτού του γλυκαντικού στο αίμα είχαν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμη και θάνατο, ενώ το υποκατάστατο αυτό έκανε τα αιμοπετάλια πιο εύκολα να ενεργοποιηθούν και να δημιουργήσουν θρόμβο.

Ακόμη μια έρευνα που είχε δημοσιευτεί το Σεπτέμβριο πέρσι στο BMJ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 ενήλικες στη Γαλλία, βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και των καρδιακών παθήσεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ασπαρτάμης -που βρέθηκαν στα επιτραπέζια γλυκαντικά καθώς και σε δημητριακά, γιαούρτι, καραμέλες και αναψυκτικά- είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν το γλυκαντικό.

Ομοίως, άτομα που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες σουκραλόζης -που βρίσκεται και σε αρτοσκευάσματα, παγωτό, κονσέρβες φρούτων, αρωματικό γιαούρτι και σιρόπια- και ακεσουλφάμης καλίου, που χρησιμοποιείται συχνά σε αναψυκτικά "χωρίς ζάχαρη", είχαν υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Συγκεκριμένα, η καθημερινή πρόσληψη ακεσουλφάμης και σουκραλόζης συσχετίστηκε με 40% και 31% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αντίστοιχα. Η πρόσληψη ασπαρτάμης συσχετίστηκε με 17% αυξημένο κίνδυνο για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Αλλά και πριν από αυτή, μια μικρότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μη θρεπτικών γλυκαντικών - υποκατάστατων ζάχαρης που περιέχουν λίγες θερμίδες- θα μπορούσε να αλλάξει τα "μικρόβια" του εντέρου και ενδεχομένως να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ακολούθως, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων