Πώς θα πείτε αντίο στο φάγωμα των νυχιών με μία απλή τεχνική, σύμφωνα με νέα έρευνα; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς θα πείτε αντίο στο φάγωμα των νυχιών με μία απλή τεχνική, σύμφωνα με νέα έρευνα;

Επιβλαβείς επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές μπορούν να διακοπούν με μία απλή τεχνική
Πως θα πείτε αντίο στο φάγωμα των νυχιών με μία απλή τεχνική, σύμφωνα με νέα έρευνα

Επιμέλεια: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, Μοριακή Βιολόγος, medlabnews.gr iatrikanea

Νέα έρευνα δείχνει ότι το απαλό άγγιγμα θα μπορούσε να βοηθήσει στη διακοπή του δαγκώματος των νυχιών και του σκαλίσματος του δέρματος.

Περίπου τα μισά άτομα που συμμετείχαν σε μια μελέτη έξι εβδομάδων δήλωσαν ότι η εξάσκηση μιας απλής νέας συνήθειας, όπως το τρίψιμο δύο δακτύλων μεταξύ τους, βοήθησε στη μείωση των επιβλαβών επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών τους - ιδιαίτερα το δάγκωμα των νυχιών.

Για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε τα νύχια τους ή να σκαλίζουν το δέρμα τους, μια νέα μελέτη δείχνει ότι μια απλή τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει.

Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές με επίκεντρο το σώμα - το ψυχαναγκαστικό τράβηγμα ή το σκάλισμα των μαλλιών ή του δέρματός σας, χωρίς να μπορείτε να σταματήσετε τον εαυτό σας ακόμη και αν η συμπεριφορά οδηγεί σε σημάδια, ουλές και φαλακρά σημεία - επηρεάζει περίπου το 5% των ανθρώπων παγκοσμίως, σύμφωνα με το TLC Foundation for Body-Focused Repetitive Behaviors.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Dermatology, διαπίστωσε ότι μια προσέγγιση που ονομάζεται "αντικατάσταση συνήθειας" μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό αυτών των συμπεριφορών.

Στη μελέτη διάρκειας έξι εβδομάδων, ο Moritz και οι συνεργάτες του εξέτασαν 268 άτομα που είχαν τριχοτιλλομανία (μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι βγάζουν τις τρίχες τους ως απάντηση στο στρες ή για να αυτοκατασταλούν) ή δάγκωναν επανειλημμένα τα νύχια τους ή το εσωτερικό του μάγουλου τους.

Οι ερευνητές κατέταξαν τυχαία τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα δόθηκε ένα εγχειρίδιο και ένα βίντεο που τους έδειχνε πώς να εξασκούν τη νέα, λιγότερο επιβλαβή συνήθεια τρίβοντας απαλά τις άκρες των δακτύλων, την παλάμη ή το χέρι τους κάθε φορά που ένιωθαν την ανάγκη να δαγκώσουν τα νύχια τους ή να εμπλακούν σε μια επιβλαβή συμπεριφορά. Τους δόθηκαν επίσης οδηγίες να εξασκούν τη νέα συνήθεια όταν δεν ένιωθαν αυτή την παρόρμηση.

Τα άτομα της ομάδας ελέγχου ενημερώθηκαν ότι τέθηκαν σε λίστα αναμονής για θεραπεία και έλαβαν την εκπαίδευση αντικατάστασης της συνήθειας μόνο μετά την ολοκλήρωση της μελέτης.

Συνολικά, σχεδόν το 80% των ατόμων στην ομάδα θεραπείας δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εκπαίδευση και το 86% δήλωσαν ότι θα τη συνιστούσαν σε έναν φίλο τους. Τα άτομα που δάγκωναν τα νύχια τους φάνηκε να επωφελούνται περισσότερο από την τεχνική αντικατάστασης συνήθειας.

Πώς μπορεί το τρίψιμο του χεριού σας να βοηθήσει;

Η νέα προσέγγιση είναι μια παραλλαγή άλλων συμπεριφορικών τεχνικών για επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές με επίκεντρο το σώμα, οι οποίες περιλαμβάνουν την εκπαίδευση αντιστροφής της συνήθειας και κάτι που ονομάζεται αποσύνδεση. Ενώ ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, συνταγογραφούνται εκτός επισήμανσης σε άτομα με επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά εστιασμένη στο σώμα, δεν υπάρχουν φάρμακα εγκεκριμένα από τον FDA ειδικά για την κατάσταση αυτή. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία θεωρείται ότι είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση. Στην εκπαίδευση αντιστροφής της συνήθειας, οι άνθρωποι διδάσκονται "ανταγωνιστικές απαντήσεις", δήλωσε η Natasha Bailen, κλινική ψυχολόγος στο Κέντρο για την ΙΨΔ και τις συναφείς διαταραχές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

"Έτσι, μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το να σφίγγετε τις γροθιές σας πολύ σφιχτά όταν έχετε την ανάγκη να τραβήξετε τα μαλλιά σας ή να σκαλίσετε το δέρμα σας. Μπορεί να είναι το να κάθεστε στα χέρια σας", είπε. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσετε μια ομάδα μυών έτσι ώστε να μην μπορείτε να εκτελέσετε σωματικά την επιβλαβή συμπεριφορά.

Κατά την αποσύνδεση, μια συνήθεια καταργείται με την εκτέλεση μιας παρόμοιας κίνησης η οποία όμως αλλάζει την τελευταία στιγμή. Για παράδειγμα, αν τρώτε τα νύχια σας, μπορείτε να βάλετε το χέρι σας στο πρόσωπό σας αλλά να αγγίξετε έναν λοβό του αυτιού αντί για το στόμα σας.

Ο Moritz δήλωσε ότι η εκπαίδευση αντικατάστασης συνήθειας της μελέτης διαφέρει στο ότι στοχεύει στην αντικατάσταση της ενίοτε ευχάριστης αίσθησης του τσιμπήματος και του τραβήγματος με κάτι που επίσης προκαλεί ευχάριστη αίσθηση αλλά δεν είναι επιβλαβές - το απαλό άγγιγμα.

"Θα έλεγα ότι το ένα τρίτο έως το ήμισυ των ασθενών με BFRB [επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά εστιασμένη στο σώμα] ωφελούνται από την αποσύνδεση, αλλά οι υπόλοιποι όχι", δήλωσε ο Moritz. "Και έτσι η ιδέα ήταν να βρούμε μια άλλη τεχνική που είναι ίσως πιο κατάλληλη για αυτούς που δεν ανταποκρίνονται".

Η εκπαίδευση συνιστά επίσης στους ανθρώπους να περιποιούνται τον εαυτό τους με πράγματα όπως ένα μασάζ, ένα ζεστό μπάνιο ή την εφαρμογή λοσιόν "τόσο συνειδητά όσο και, ιδανικά, με αγάπη".

Περαιτέρω έρευνα απαιτείται

Ο John Piacentini, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του TLC Foundation for Body-Focused Repetitive Behaviors, δήλωσε ότι "είναι φανταστικό το γεγονός ότι αυτή η μελέτη θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τις BFRBs επειδή είναι πραγματικά ελάχιστα κατανοητές, συχνά λανθασμένα διαγνωσμένες ή διαφεύγουν εντελώς της διάγνωσης".

"Υπάρχουν λογικά καλές θεραπείες εκεί έξω, τις οποίες οι περισσότεροι κλινικοί γιατροί δεν γνωρίζουν ή δεν εφαρμόζουν", δήλωσε.

Ωστόσο, σημείωσε ορισμένους από τους περιορισμούς της μελέτης, συμπεριλαμβανομένου ότι η ομάδα ελέγχου δεν υποβλήθηκε σε κάποιο είδος εναλλακτικής θεραπείας, η μελέτη ήταν σχετικά σύντομη, μόλις έξι εβδομάδες, και δεν ήταν σαφές εάν η παρέμβαση επηρεάστηκε από άλλες καταστάσεις όπως το άγχος ή η κατάθλιψη ή βοήθησε στη μείωση της διαταραχής.

"Σε αυτόν τον πληθυσμό, ψάχνουμε στην πραγματικότητα για θεραπείες που πρόκειται να επιδράσουν πραγματικά ή να μειώσουν ουσιαστικά τη σοβαρότητα αυτών των συγκεκριμένων συμπτωμάτων", δήλωσε.

Οι συγγραφείς της μελέτης απαρίθμησαν επίσης αρκετούς περιορισμούς, όπως ότι οι συμμετέχοντες στρατολογήθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είχαν ποικιλομορφία (οι περισσότεροι ήταν λευκές γυναίκες ηλικίας 30 ετών) και δεν είχαν επιβεβαιωθεί οι διαγνώσεις τους.

"Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη για τη δουλειά που γίνεται σε αυτόν τον τομέα της αυτοβοήθειας", δήλωσε ο Bailen, προσθέτοντας ότι οι τεχνικές αντικατάστασης συνηθειών μπορεί να είναι χρήσιμες για όσους περιμένουν μία θεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

"Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση στις μέρες μας και οι λίστες αναμονής μπορεί να είναι απίστευτα μεγάλες", είπε. "Αλλά πιστεύω ότι όσο περισσότερη έρευνα μπορούμε να διεξάγουμε και όσο περισσότερο είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε αυτά τα υλικά αυτοβοήθειας, μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση αυτού του χάσματος στη θεραπεία. Και αυτό είναι σίγουρα σημαντικό".

Πηγή: nbcnews.com

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις που αποκαλύπτουν τα νύχια σας. Τροφές που κάνουν καλό στην υγεία των νυχιών σας.

 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων