Πώς θα κρατήσετε τους κοριούς μακριά από το σπίτι | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς θα κρατήσετε τους κοριούς μακριά από το σπίτι

Οι κοριοί έντομα παρασιτικά, αιμομυζητικά, άπτερα.


επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Οι κοριοί έντομα παρασιτικά, αιμομυζητικά, άπτερα.  Συναντώνται σε όλο τον κόσμο και είναι γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο κοριός είναι έντομο μεγέθους 4-7 mm.

«Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι η αφαίμαξη, γιατί ο κοριός τρέφεται με το αίμα μας, άρα θα δούμε κάποια σημάδια σαν «γαζί», δηλαδή απανωτά σημάδια, το ένα δίπλα στο άλλο» σημείωσε ο Υγιεινολόγος, Msc PhD Λέκτορας Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Ντελέζος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ για το πώς θα αντιληφθούμε ότι μας έχει τσιμπήσει κοριός.

Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να ερευνήσουμε τον χώρο και συγκεκριμένα τα εξής σημεία «θα πρέπει να αναζητήσουμε γύρω στους τοίχους κάποια μικρά μαύρα, κόκκινα ή καφέ στίγματα ή γύρω από τις πρίζες ή στα κεφαλάρια και όχι στα στρώματα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Ντελέζος έκρουσε τον κώδωνα για τη χρήση μεταχειρισμένων στρωμάτων τονίζοντας πως «δεν είναι ότι είμαστε σε μια φάση η οποία ήρθανε τώρα οι κοριοί, υπήρχανε και τώρα είμαστε σε μία φάση αυξημένης ετοιμότητας, όχι σε φάση συναγερμού. Το εάν θα πάμε σε συναγερμό θα το δούμε τις επόμενες μέρες».

Ερωτηθείς τι θα μας θέσει σε συναγερμό τόνισε χαρακτηριστικά: «τα αυξημένα κρούσματα τα οποία έχουμε, όμως με συνθήκες οι οποίες ωφέλησαν την επέκταση και την εξάπλωση του κοριού σε όλη την ζώνη της Μεσογείου. Περάσαμε ένα καλοκαίρι το οποίο είχαμε 35 – 40 βαθμούς Κελσίου. Άρα λοιπόν αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του κοριού και είναι λογικό να περιμένουμε κάτι τέτοιο σε περιπτώσεις και σε περιοχές στις οποίες έχουμε αυξημένη κίνηση».

Μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Ντελέζος έφερε το Παρίσι όπου υπογράμμισε δύο παράγοντες, την αυξημένη κίνηση λόγω των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων και ταυτόχρονα την μεγάλη επέκταση των Airbnb, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως στα Airbnb «έχουμε αυτόνομες και λίγο απειθάρχητες γραμμές καθαριότητας και απολύμανσης». Ενώ αναφορικά με τα ξενοδοχεία τα χαρακτήρισε πιο «πειθαρχημένα, με συγκεκριμένες γραμμές» ενώ υπογράμμισε τη «μεγάλη πολλαπλασιαστική ικανότητα του κοριού, δηλαδή μπορεί να γεννήσει μέχρι 500 αυγά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η εγκατάστασή του σε έναν χώρο είναι πάρα πολύ εύκολο να εξαπλωθεί».

Τέλος ανέφερε ακόμη δύο παράγοντες για την επανεμφάνιση του κοριού. Από τη μία το γεγονός πως κάποια εντομοκτόνα τα οποία είχαμε στο παρελθόν λόγω τοξικότητας έχουν καταργηθεί αλλά και η μαζική εξόντωση ενός φυσικού ανταγωνιστή του κοριού, της κατσαρίδας, είχε ως αποτέλεσμα ο κοριός να έχει ελεύθερο έδαφος.

Κοριοί βρίσκονται σε στρώματα, ρούχα, έπιπλα


Όσο νωρίτερα ανιχνεύσετε τους κοριούς, τόσο λιγότερο τραυματική θα είναι η εμπειρία σας για να απαλλαγείτε από αυτούς.
Η καταπολέμηση των κοριών επιτυγχάνεται με συνήθη μέτρα καθαριότητας και υγιεινής,  όπως η εξάλειψη των ρωγμών και χασμάτων στους τοίχους και σε έσχατη ανάγκη την εφαρμογή υπολειμματικών εντομοκτόνων σε επιφάνειες,  που είναι εν δυνάμει καταφύγια κοριών,  όπως τα κρεβάτια και οι ραφές των στρωμάτων. 

Μετά όμως από την διαπίστωση της παρουσίας τους πρέπει να λάβουμε τα παρακάτω μέτρα:
• Συγκεντρώνουμε όλα τα κλινοσκεπάσματα, καλύμματα, κουρτίνες, κ.λπ. τα πλένουμε σε μεγάλη θερμοκρασία (άνω των 50 οC) και συνέχεια τα στεγνώνουμε σε θερμοκρασία άνω των 60 οC για χρόνο μεγαλύτερο των 20 λεπτών. 
• Χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα υψηλής απορροφητικότητος στα καταφύγια των κοριών για να απομακρύνουμε κοριούς και αλλεργειογόνους παράγοντες όπως τα αποχωρήματά τους. Επίσης ενδείκνυται η σκούπα ατμού, με την οποία μπορείτε να καθαρίσετε χαλιά, έπιπλα και κουρτίνες.
• Απομακρύνετε το κρεβάτι από τον τοίχο διότι οι κοριοί ζουν σε ρωγμές και χαραμάδες, ενώ κάτω από τις ταπετσαρίες αφήνουν τα αβγά τους. 
• Μια αποτελεσματική μέθοδος είναι η τοποθέτηση φυσικών εμποδίων γύρω από το κρεβάτι μας. Για παράδειγμα ταινίες διπλής όψης ή κάποιου άλλου κολλώδους υλικού περιμετρικά γύρω από το πλαίσιο του κρεβατιού, λεκάνες με ελαιούχα ή κολλώδη υγρά και κολλώδης παγίδες σαν αυτές που χρησιμοποιούμε για τα τρωκτικά είναι γενικότερα τρόποι που μπορούν να κρατήσουν μακριά τους απρόσκλητους επισκέπτες κατά την διάρκεια της νύχτας.
 Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε έντονο πρόβλημα, τοποθετήστε στα πόδια του κρεβατιού πιατάκια με αιθέριο έλαιο teatree δημιουργώντας ένα προστατευτικό «πλαίσιο». 
• Μαζεύουμε τους κοριούς που βλέπουμε ότι απέμειναν χρησιμοποιώντας κολλητικές ταινίες.
• Κλείνουμε με σιλικόνη σχισμές και ρωγμές σε πατώματα, τοίχους, κάσες, που θεωρούμε οτι είναι καταφύγια κοριών.
• Εφαρμόζουμε πρόγραμμα καταπολέμησης κοριών χρησιμοποιώντας ειδικά εντομοκτόνα με ψεκασμό με συνδυασμένη χρήση κατάλληλου προνυμφοκτόνου και ακμαιοκτόνου σκευάσματος. Τα υπολειμματικά εντομοκτόνα (συνήθως αυτά που περιέχουν πυρεθρίνη) εφαρμόζονται σε ρωγμές και σχισμές, όπου οι κοριοί κρύβονται. Αυξημένη διείσδυση του εντομοκτόνου μέσα σε ρωγμές και σχισμές μπορεί να επιτευχθεί εάν η συσσωρευμένη βρομιά και τα υπολείμματα πρώτα αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική σκούπα. Ψεκάζουμε προσεκτικά στις θέσεις που κρύβονται οι κοριοί. Σε έντονες προσβολές χρειάζεται επανάληψη του ψεκασμού μετά από ένα μήνα Τα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα που ψεκάζονται κλείνονται σε ειδικές θήκες (πλαστικές σακούλες) για μεγάλο χρονικό διάστημα και πριν ξαναχρησιμοποιηθούν επιβάλλεται να καθαρίζονται προσεκτικά. Μετά από κάθε ψεκασμό χρειάζεται καλός αερισμός του χώρου. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να εκτελεστούν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. (Απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ψεκασμοί σε διάστημα 21 ημερών).
Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης και λιγότερο τοξικός από την χρήση χημικών μέσων είναι οι κρύσταλλοι σιλικόνης. Αλέστε κρυστάλλους σιλικόνης και εφαρμόστε την σκόνη σε διάφορα σημεία που θεωρείτε εστίες στο δωμάτιο σας. Βάλτε λίγο στο στρώμα σας, γύρω από το κρεβάτι και κατά μήκος του τοίχου. Τα έντομα θα έρθουν σε επαφή με την σιλικόνη και αυτή θα τα αφυδατώσει, προκαλώντας τους τον θάνατο. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με αυτή την μέθοδο διότι παρότι είναι μια φιλικότερη μέθοδος από τα εντομοκτόνα, παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να εισπνεύσετε την σιλικόνη. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μια φυσική ουσία που ονομάζεται Διατομική γη και η οποία έχει το ίδιο αποτέλεσμα όπως οι κρύσταλλοι σιλικόνης, αλλά είναι ασφαλής η έκθεση σε αυτή και δεν είναι επικίνδυνη για τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα σας.
• Χρησιμοποιούμε ειδικά καπνογόνα παρασιτοκτόνα με τα οποία μπορεί να γίνει απολύμανση σε όλο το σπίτι.

Φυσικά εντομοαπωθητικά

 Ένα πολύ καλό φυσικό απωθητικό για τους κοριούς είναι επίσης το αιθέριο έλαιο λεβάντας. Αναμιγνύουμε 4 σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας με 120ml περίπου νερό και έχουμε ένα μείγμα με το οποίο μπορούμε να ψεκάζουμε τόσο το σώμα μας όσο και τα ρούχα μας, τα σκεπάσματά μας και ό,τι άλλο επιθυμούμε. Μπορούμε ακόμα να το χρησιμοποιήσουμε για το τελευταίο ξέβγαλμα των ρούχων ή να ψεκάζουμε τα ρούχα σας όταν τα σιδερώνουμε. Σε περίπτωση που δεν θα χρησιμοποιήσουμε το μείγμα άμεσα, αντί για νερό βρύσης βάζουμε απεσταγμένο νερό και προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας βότκας. Λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορούμε να ρίξουμε και την ώρα που κάνουμε αφρόλουτρο, προκειμένου το δέρμα μας να μυρίζει εύμορφα για μας και εντελώς απωθητικά για τους κοριούς. Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλιώς. Παίρνουμε φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη λεβάντα, προσθέτουμε και λίγο δεντρολίβανο, τα βάζουμε σε τούλινα σακουλάκια και οι κοριοί εξαφανίζονται. Στο μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε κλωναράκια ευκάλυπτου και μερικά γαρίφαλα (το μπαχαρικό).
• Άλλο ένα καλό μείγμα με αιθέρια έλαια είναι το εξής: Αναμιγνύουμε πολύ καλά σε ένα μπουκάλι 1 φλιτζάνι νερό, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου. Με το περιεχόμενο ψεκάζουμε αντίστοιχα ό,τι θέλουμε.
• Στην απώθηση των κοριών βοηθά επίσης η κατανάλωση σκόρδου, καθώς δεν αντέχουν τη μυρωδιά του.

Οι κοριοί όταν νιώσουν κίνδυνο παριστάνουν ότι είναι νεκροί. Από εκεί έχει γίνει και γνωστή η έκφραση ‘’Παριστάνει τον ψόφιο κοριό’’.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων