Ανακαλούνται κολλύρια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση στα μάτια και τύφλωση | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ανακαλούνται κολλύρια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση στα μάτια και τύφλωση

Είκοσι έξι μη συνταγογραφούμενα προϊόντα οφθαλμικών σταγόνων (κολλύρια) ανακαλεί η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA)

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Είκοσι έξι μη συνταγογραφούμενα προϊόντα οφθαλμικών σταγόνων (κολλύρια) ανακαλεί η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), καλώντας τους καταναλωτές να μη τα χρησιμοποιήσουν καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή μόλυνση των ματιών που οδηγεί σε μερική απώλεια όρασης ή και τύφλωση.

Ο οργανισμός διαπίστωσε «ανθυγιεινές συνθήκες στις εγκαταστάσεις παραγωγής και θετικά αποτελέσματα βακτηριακών δοκιμών σε περιβαλλοντικές δειγματοληψίες σε κρίσιμες περιοχές παραγωγής φαρμάκων στις εγκαταστάσεις» και συνιστά την ανάκληση των προϊόντων.

Τα οφθαλμικά φάρμακα ενέχουν δυνητικό αυξημένο κίνδυνο βλάβης, επειδή τα φάρμακα που εφαρμόζονται στα μάτια παρακάμπτουν ορισμένες από τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.

Πρόκειται για κολλύρια που πωλούνται με τις επωνυμίες: CVS Health, Rite Aid, Target Up&Up, Leader (Cardinal Health), Rugby (Cardinal Health) και Velocity Pharma.

Όπως σημειώνει η FDA, δεν υπάρχουν αναφορές για προβλήματα από τη χρήση των εν λόγω προϊόντων αυτή τη στιγμή, αλλά σημειώνει πως «όποιος έχει συμπτώματα μόλυνσης των ματιών μετά τη χρήση αυτών των προϊόντων θα πρέπει να μιλήσει με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή να αναζητήσει άμεσα ιατρική φροντίδα».

Συμβουλεύει επίσης όσους έχουν στην κατοχή τους τέτοια κολλύρια να μην τα χρησιμοποιήσουν και να τα πετάξουν.

Οι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι CVS, Rite Aid και Target αφαιρούν ήδη τα προϊόντα από τα ράφια των καταστημάτων και τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές προειδοποίησαν ότι «τα προϊόντα με την επωνυμία Leader, Rugby και Velocity ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα για αγορά στα καταστήματα και στο διαδίκτυο».

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο FDA και ο ΕΟΦ εξέδωσε μια προειδοποίηση για μη χρήση πολλών ακόμη σταγόνων για τα μάτια λόγω μικροβιακής μόλυνσης . Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η χρήση οφθαλμικών σταγόνων μολυσμένων με βακτήριο ανθεκτικό στα φάρμακα είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι ασθενείς να εμφανίσουν απώλεια όρασης, χειρουργική αφαίρεση των ματιών τους και θάνατο.

Δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρη τη λίστα με τα κολλύρια που ανακαλούνται

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων