Παγκόσμιο χρυσό Μετάλλιο στην ερευνητική ομάδα της Πάτρας, για Νέα θεραπευτική προσέγγιση στον καρκίνο παγκρέατος | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παγκόσμιο χρυσό Μετάλλιο στην ερευνητική ομάδα της Πάτρας, για Νέα θεραπευτική προσέγγιση στον καρκίνο παγκρέατος

Το project “Herophilus” αφορά στην πρόταση μίας νέας θεραπευτικής προσέγγισης για τον παγκρεατικό καρκίνο αξιοποιώντας τα CAR-NK κύτταρα

 medlabnews.gr iatrikanea 

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM στο Παρίσι - Νέα θεραπευτική προσέγγιση για τον καρκίνο παγκρέατος

Με το χρυσό μετάλλιο επέστρεψαν στην Ελλάδα τα μέλη της φοιτητικής ερευνητικής ομάδας “Patras Medicine iGEM 2023” από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM που διεξήχθη στο Παρίσι στις 2-5 Νοεμβρίου.

Η ομάδα αποτελείται από 10 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από τα τμήματα Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Χημείας και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα μέλη της ομάδας βραβεύτηκαν με το χρυσό μετάλλιο, ανάμεσα σε 400 ομάδες από 66 χώρες από όλο τον κόσμο διατηρώντας την παράδοση των διακρίσεων της ομάδας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Σκοπός του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Συνθετικής Βιολογίας iGEM (international Genetically Engineered Machine) είναι η ανάδειξη καινοτόμων ιδεών για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας (υγεία, περιβάλλον, βιομηχανία κ.α) μέσω της συνθετικής βιολογίας.

Η Συνθετική Βιολογία είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος και καινοτόμος κλάδος που συνδυάζει τις επιστήμες της Βιολογίας και της Μηχανικής. Ο Διαγωνισμός iGEM ξεκίνησε το 2003 από το Massachucetts Institute of Technology (MIT) και πλέον διεξάγεται ετησίως από το iGEM Foundation. Η ομάδα “Patras Medicine iGEM 2023” διαγωνίστηκε στο πεδίο “Therapeutics” και στην κατηγορία των “Undergraduate” και κατέλαβε το χρυσό μετάλλιο με Η ομάδα Patras Medicine iGEM 2023 είναι η μοναδική προπτυχιακή ομάδα στην Ελλάδα που βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο, ενώ ξεπέρασε Πανεπιστήμια παγκοσμίου φήμης, όπως το Πανεπιστήμιο MIT, το οποίο κατέλαβε ασημένιο μετάλλιο στην ίδια κατηγορία.

Το project “Herophilus” αφορά στην πρόταση μίας νέας θεραπευτικής προσέγγισης για τον παγκρεατικό καρκίνο αξιοποιώντας τα CAR-NK κύτταρα και τα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα τα οποία προέρχονται από σωματικά κύτταρα υγιών δοτών. Η ομάδα αποφάσισε να ασχοληθεί με την θεραπευτική αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου γιατί ο συγκεκριμένος συμπαγής όγκος είναι ιδιαίτερα επιθετικός και μεταστατικός έχοντας την φτωχότερη πρόγνωση ανάμεσα σε όλους τους συμπαγείς όγκους με ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μόλις 12%. Αξίζει να σημειωθεί πως η επιβίωση από καρκίνο στο πάγκρεας δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια. Η προτεινόμενη θεραπεία βασίζεται στην ενίσχυση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και συγκεκριμένα στην ενίσχυση των NK (Natural Killer) κυττάρων με την κατασκευή του CAR (Chimeric Antigen Receptor) υποδοχέα στην επιφάνεια αυτών με την βοήθεια των εργαλείων της Συνθετικής Βιολογίας.

Τα CAR-NK κύτταρα στοχεύουν το αντιγόνο της μεσοθηλίνης στα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα. Η πρόσδεση των CAR-NK κυττάρων με την μεσοθηλίνη ενεργοποιεί την κυτταροτοξική δραστηριότητα των NK κυττάρων προκαλώντας ανοσοαπόκριση. Ταυτόχρονα, κατά την διάρκεια της χρονιάς τα μέλη της ομάδας οργάνωσαν πολλαπλές δράσεις προώθησης και διάδοσης της Συνθετικής Βιολογίας και την συμβολή της στην θεραπεία του καρκίνου.

Ποιοι αποτελούν την ομάδα

Τα μέλη της ομάδας Patras Medicine iGEM 2023 είναι τα εξής:

-Αδαμαντία Ράπτη-4ο έτος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

-Αναστασία Θανοπούλου-3ο έτος Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

-Βλάσης Παναγιώτου-5ο έτος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

-Ειρήνη Λιέπουρη-3ο έτος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

-Ισιδώρα Λιέπουρη-3ο έτος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

-Μαρία Παπαμιχαήλ-5ο έτος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

-Νεφέλη Κώστα-3ο έτος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

-Ορέστης Παγδάτογλου-5ο έτος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

-Παρασκευή Τερζίδου-5ο έτος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

-Χρήστος Καλογερόπουλος-Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων