Aυξανόμενα κρούσματα στρεπτόκοκκου. Πήγαν το κορίτσι στον παιδίατρο και τους είπε ότι είναι μία γριπούλα, λέει ο παππούς της 9χρονης | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Aυξανόμενα κρούσματα στρεπτόκοκκου. Πήγαν το κορίτσι στον παιδίατρο και τους είπε ότι είναι μία γριπούλα, λέει ο παππούς της 9χρονης

Αυτά είναι τα σοβαρά συμπτώματα που οδηγούν στο νοσοκομείο ένα παιδί με στρεπτόκοκκο

 medlabnews.gr iatrikanea

Ανησυχία προκαλούν τα δύο τελευταία περιστατικά στρεπτόκοκκου που οδήγησαν σε θάνατο ένα παιδί και έναν νεαρό άνδρα.

Χθες, μια 9χρονη άφησε την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο Διδυμότειχου, όπου είχε μεταφερθεί το μεσημέρι από τους γονείς της με συμπτώματα βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας και το τεστ που της είχε γίνει βγήκε θετικό στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Η κατάστασή της παρουσίασε επιδείνωση μέσα στο νοσοκομείο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε.

«Είχε πυρετό, έκανε εμετούς, πήγαν στο παιδίατρο και τους είπε ”μία γριπούλα είναι”», δήλωσε ο παππούς της 9χρονης από το Διδυμότειχο που πέθανε, έχοντας προσβληθεί από στρεπτόκοκκο.

«Δεν του έκανε τεστ για στρεπτόκοκκο. Τους παρότρυνε να γυρίσουν στο σπίτι. Όταν η μητέρα του παιδιού είδε τα δύσκολα, το πήγε στο νοσοκομείο. Και το νοσοκομείο μας εδώ δεν έχει εξοπλισμό. Εκεί τους είπαν ότι είναι στρεπτόκοκκος. Μέσα σε λίγες ώρες το παιδί κατέληξε», πρόσθεσε στον Alpha ο παππούς του παιδιού.

Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα, ο θάνατος της 9χρονης που πέθανε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, οφείλεται σε λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια συνέπεια λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Το άτυχο κοριτσάκι μεταφέρθηκε την περασμένη Δευτέρα από τους γονείς του στο νοσοκομείο, με συμπτώματα βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας και το τεστ που της είχε γίνει, βγήκε θετικό στον στρεπτόκοκκο.

Μάλιστα, οι γιατροί έδωσαν μάχη πάνω μία ώρα για να σώσουν από τον θάνατο το μικρό κορίτσι, δυστυχώς όμως δεν τα κατάφεραν.

Ολόκληρο το ιατρικό ανακοινωθέν

Σχετικά με τον επισυμβάντα ξαφνικό θάνατο 9χρονου κοριτσιού στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Περί ώρα 12μ.μ. προσκομίστηκε στο Νοσοκομείο 9χρονο κορίτσι από τη μητέρα του λόγω υψηλού εμπύρετου, δύσπνοιας και διαρροικών κενώσεων.

Συνωδά Συμπτώματα: Ρινίτιδα, Βήχας. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης (ύπαρξη στρεπτόκοκκου και μάλιστα επιθετικού, και βαριά πνευμονία με άλλα συνωδά συμπτώματα: Ωχρότητα, περιστοματική κυάνωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία κλπ), και η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή η ασθενής παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης. Κλήθηκαν κατέφθασαν και επελήφθησαν του περιστατικού: Αναισθησιολόγος, Καρδιολόγος, Ουρολόγος Χειρουργός, οι οποίοι με την παιδίατρο επεχείρησαν ανάνηψη για περισσότερο από 1 ώρα αλλά δυστυχώς αναποτελεσματικά. Η μικρή ασθενής κατέληξε περί την 14.30 μ.μ.

Σε μόλυνση από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο αποδίδεται και ο θάνατος του 28χρονου Δημήτρη Κομίνη, από τον Τύρναβο Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες του tirnavospress, ο 28χρονος Δημήτρης Κομίνης ήταν εδώ και δύο μήνες άρρωστος, χωρίς οι γιατροί να μπορέσουν να βρουν από τι έπασχε. Τελικά, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο ήταν ήδη πολύ αργά, γιατί είχε πάθει σηψαιμία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε η ΕΡΤ, μέσα σε έναν χρόνο, δώδεκα παιδιά έχασαν τη ζωή τους από την ίδια αιτία στη χώρα μας, ενώ ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως το διαγνωστικό τεστ για τον στρεπτόκοκκο πρέπει να διενεργείται από γιατρούς.

Λουρίδα (λοιμωξιολόγος): Αυτά είναι τα σοβαρά συμπτώματα που οδηγούν στο νοσοκομείο ένα παιδί με στρεπτόκοκκο

Η παιδίατρος, λοιμωξιολόγος, Αθανασία Λουρίδα μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, τονίζοντας: «Είχαμε ένα ακόμα περιστατικό παιδιού που κατέληξε από διεισδυτική νόσο, από στρεπτόκοκκο πυογόνο. Είναι περιστατικά τα οποία είναι αυξημένα τον τελευταίο χρόνο, μετά τον Σεπτέμβριο του 2022 και σε αριθμό μη αναμενόμενο. Βεβαίως είναι ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό και είναι αυξημένα τα περιστατικά σε σχέση με αυτά που είχαμε στα παρελθόντα χρόνια, ωστόσο είναι λίγα σε σχέση με τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στα παιδιά, οι οποίες είναι πολύ συχνές, καθημερινές και χιλιάδες».

Συνήθως ο στρεπτόκοκκος κάνει ήπιες επιφανειακές λοιμώξεις είτε του φάρυγγα είτε του δέρματος, δηλαδή το πιο συχνό αίτιο είναι αμυγδαλίτιδα στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Και πώς εκδηλώνεται αυτό; Με πόνο στον λαιμό, δυσκαταποσία, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις εξάνθημα οστρακιά που προκαλείται από ορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκο. Όταν οι γονείς λοιπόν δουν αυτή τη συμπτωματολογία, πρέπει να ζητήσουν άμεσα τη βοήθεια του παιδιάτρου τους, υπογράμμισε η κ. Λουρίδα.

Τώρα, τα σημεία κινδύνου για τη διεισδυτική νόσο, η οποία είναι πολύ σπάνια σε σχέση με τις χιλιάδες των περιστατικών ήπιας νόσου, έχει χαρακτηριστικά τα οποία θορυβούν τους γονείς και χρειάζονται άμεση βοήθεια. Κανονικά πρέπει να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο, επισήμανε η λοιμωξιολόγος.

Τα σοβαρά συμπτώματα:

Το παιδί έχει υψηλό πυρετό, είναι πολύ κουρασμένο, έχει πόνους στους μυς σε όλο το σώμα.

Έχει δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ταχύπνοια, έχει κακό χρώμα το δέρμα του, κυάνωση και έχει διανοητική σύγχυση, υπνηλία ή, αντίθετα, διέγερση και δυσκολία στην αφύπνιση. Είναι σημεία - καμπανάκια κινδύνου τα οποία πρέπει να οδηγούν τους γονείς να ζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Σε τι οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων του στρεπτόκοκκου

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, η αύξηση των κρουσμάτων πιθανότατα να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Παράλληλα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, με συμπτώματα όπως πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η φαρυγγίτιδα που οφείλεται σε στρεπτόκοκκο ανιχνεύεται με strep test και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος, ενώ αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα όπως πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κλπ.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων