Ακόμα και χωρίς να οφείλουν χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες φαίνονται στον ΕΦΚΑ ανασφάλιστοι. Το σύστημα ΔΕΝ αφήνει να γράψουν εξετάσεις και φάρμακα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ακόμα και χωρίς να οφείλουν χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες φαίνονται στον ΕΦΚΑ ανασφάλιστοι. Το σύστημα ΔΕΝ αφήνει να γράψουν εξετάσεις και φάρμακα

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Πολλών ετών δικηγόρος (55 ετών) όπου επειδή πληρώνεται και από το Δημόσιο ΔΕΝ έχει οφειλές στο ΕΦΚΑ και έχοντας ασφαλιστική ενημερότητα, πήγε στο γιατρό για σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει υγείας. Ο γιατρός ενημερώνει τον δικηγόρο ότι στο σύστημα το ΑΜΚΑ του φαίνεται ανενεργό και την συνταγή με αρκετά ακριβά φάρμακα που του έγραψε ο δικηγόρος αναγκάστηκε να τα πληρώσει στον φαρμακοποιό.

Ψάχνοντας λίγο το θέμα διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα αυτό που έχει προκύψει από την 1η Μαρτίου αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που ΔΕΝ οφείλουν στον ΕΦΚΑ αλλά το σύστημα δείχνει ότι είναι ανασφάλιστοι. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για ασφαλισμένους που οφείλουν. Ακόμα και για 0,01 Ευρώ οφειλή το σύστημα δεν αφήνει να τους συνταγογραφήσουν εξετάσεις και φάρμακα.

Ομως παρά τις κινήσεις που έκαναν ακόμα και για εξόφληση χρέους από 0,01€ έως και 1€, παραμένουν χωρίς ασφάλιση. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο δραματικό για όσους έχασαν την ασφάλισή τους χωρίς κανένα χρέος.

Ο ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι οι οφειλέτες δεν είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν ολοσχερώς τις εισφορές του 2023 ή να ρυθμίσουν τυχόν άλλες οφειλές. Αρκεί να καταβληθούν οι εισφορές του κλάδου υγείας για το έτος 2023.

Η λύση του υπουργείου ήταν να «επιτρέψει» στους πολίτες να επισκεφθούν το πιο κοντινό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, χωρίς ραντεβού (κάτι που ήδη ίσχυε), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από γραφείο σε γραφείο και να χαθούν χιλιάδες εργατοώρες για λάθη που οφείλονται στον ίδιο τον οργανισμό. Μάλιστα στα παράπονα των πολιτών η απάντηση έκανε λόγο για «απροσδιόριστης φύσεως πρόβλημα».

Μπορεί οι πληρωμές να γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, μπορεί ο πολίτης να έχει όλες τις αποδείξεις στα χέρια του, όμως κάτι γίνεται και «το σύστημα δεν έχει δει την πληρωμή». Το πρόβλημα ισχύει κατά πάσα πιθανότητα από τις αρχές του μήνα, όμως έγινε αντιληπτό από μεγάλη μερίδα πολιτών μετά τις 5-6 Μαϊου που εμφανίζονται οι πρώτες καταγγελίες.

Η απόφαση που έλαβε στις 16 Φεβρουαρίου 2024 η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, προβλέπει αφενός ότι η ασφαλιστική ικανότητα θα χορηγείται πλέον από τα τμήματα μητρώου του φορέα, χωρίς ραντεβού και χωρίς τους περιορισμούς της χωρικής αρμοδιότητας των τοπικών διευθύνσεων. Μετά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν, οι πολίτες πηγαίνουν από ΕΦΚΑ σε ΕΦΚΑ ψάχνοντας να βρουν αγανακτισμένοι αυτό με την μικρότερη ουρά, συντελώντας στην δημιουργία ακόμα μεγαλύτερου προβλήματος.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Αττικής & Νήσων του ΕΦΚΑ αναφέρει πως η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει, ειδικά στις τοπικές διευθύνσεις της Αττικής, τεράστιες ουρές, υπέρμετρο συνωστισμό, και μεγάλη ταλαιπωρία για ασφαλισμένους και εργαζόμενους. Το ζήτημα όμως δεν αφορά μόνο στα τμήματα μητρώου, αλλά επεκτείνεται και στα τμήματα ασφάλισης και συντάξεων, καθώς οι μη μισθωτοί πρέπει να περάσουν από εκεί για να διαπιστωθεί ότι δεν οφείλουν.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα απαρχαιωμένα υπολογιστικά συστήματα των υπηρεσιών και η έλλειψη διαλειτουργικότητας ή συνδεσιμότητας ανάμεσα στα διαφορετικά συστήματα, σε συνδυασμό με το αργό λογισμικό συμβάλλουν περαιτέρω στην αύξηση των μέγιστων χρόνων αναμονής. Με τους εργαζόμενους να ακουν τα εξ’ αμάξης για ακόμα μια αποτυχία του ελληνικού δημόσιου τομέα, να μην παράγει λάθη.

Σε Δελτίου Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρονται οι παρακάτω οδηγίες προς τους πολίτες.

«Με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου και του διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρου Βαρβέρη, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των μη μισθωτών πολιτών που επιθυμούν να ενεργοποιήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την πρώτη δόση), μπορούν:

α) Να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του e-ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικά για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας και να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

β) Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία Έλεγχος Ασφαλιστικής Ικανότητας μη μισθωτών και να επιλέξουν «αμφισβήτηση οφειλών». Ειδική ομάδα έργου, που συστάθηκε γι’ αυτό τον σκοπό, επεξεργάζεται τα αιτήματα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται εντός λίγων ωρών.

γ) Να αναμένουν την προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. Ακόμα και ως προς αυτή, αντί να διενεργείται μηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως κάθε εβδομάδα. Ήδη, από χθες, απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ, όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Επειδή παρατηρείται ότι η πλειοψηφία όσων απευθύνθηκαν στα καταστήματα και στην πλατφόρμα, εξακολουθούσαν να έχουν οφειλές, και προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι προτού απευθυνθούν στα τοπικά καταστήματα, να ελέγξουν: Εάν πράγματι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ακολουθώντας τον παραπάνω σύνδεσμο.

Εάν έχουν τρέχουσες οφειλές, ακολουθώντας τον σύνδεσμο ΕΔΩ. Εάν έχουν βεβαιωμένες οφειλές στο Κ.Ε.ΑΟ, τις οποίες θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν, ακολουθώντας τον σύνδεσμο ΕΔΩ

Βέβαια θα ήταν προτιμότερο άμεσα ο ΕΦΚΑ να ρύθμιζε τα συστήματά του έτσι ώστε μικρές οφειλές (κάτω των 50 Ευρώ) να μην μπλοκάρουν την ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων και φυσικά να δώσει λύσεις ηλεκτρονικής αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων και να μην χρειάζεται να στηθεί κανείς σε πολύωρες ουρές

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων