Η AstraZeneca αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι το εμβόλιο με την εμπορική ονομασία «Covidshield» μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η AstraZeneca αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι το εμβόλιο με την εμπορική ονομασία «Covidshield» μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

Σε ομαδική αγωγή που κατατέθηκε στη Βρετανία κατά της εταιρείας, αναφέρεται ότι το εμβόλιο ευθύνεται για θανάτους και προβλήματα υγείας.

 medlabnews.gr iatrikanea

Η AstraZeneca αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι το εμβόλιο με την εμπορική ονομασία «Covidshield» που χρησιμοποιήθηκε κατά του κοροναϊού, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, όπως θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Το «Covishield» που αναπτύχθηκε από τη βρετανοσουηδική εταιρεία της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χορηγήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε περισσότερες από 150 χώρες.

Σε ομαδική αγωγή που κατατέθηκε στη Βρετανία κατά της εταιρείας, αναφέρεται ότι το εμβόλιο ευθύνεται για θανάτους και προβλήματα υγείας. Στην αγωγή ζητείται αποζημίωση έως και 100 εκατ. λίρες για περίπου 50 θύματα. Ένας από τους καταγγέλλοντες ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο του προκάλεσε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη αφού εμφάνισε θρόμβο, εμποδίζοντάς τον να εργαστεί.

Ενώ η AstraZeneca έχει αμφισβητήσει αυτούς τους ισχυρισμούς της αγωγής, παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε ένα από τα δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο μπορεί «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS», δηλαδή θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από θρόμβους και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στον άνθρωπο.

«Ο αιτιώδης μηχανισμός δεν είναι γνωστός», ανέφερε η εταιρεία στα δικαστικά έγγραφα τον περασμένο Φεβρουάριο. «Το TTS μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς το εμβόλιο της AstraZeneca. Η αιτιολόγηση σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση είναι θέμα που θα πρέπει να αποδειχθεί από εμπειρογνώμονες», προσθέτει η εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε επιβεβαιώσει πως το «Covishield» μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες. «Ενα πολύ σπάνιο ανεπιθύμητο συμβάν που ονομάζεται σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία, το οποίο περιλαμβάνει ασυνήθιστα και σοβαρά περιστατικά πήξης του αίματος που σχετίζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, έχει αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με αυτό το εμβόλιο», έχει αναφέρει ο Οργανισμός.

Με πληροφορίες από independent


Διαβάστε επίσης

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τις παρενέργειες του εμβολίου;


Τι συμβαίνει αν δεν έχετε παρενέργειες από το εμβόλιο; Έχει δράσει ή πρέπει να ανησυχείτε;

Έχετε αλλεργία; Μπορείτε να κάνετε εμβόλιο; Τι πρέπει να προσέξετε;

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων