medlabnews.gr iatrikanea
Η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ συστήνει τρόπους αντιμετώπισης των συχνών, ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου κατά του κοροναϊού.
Για την αντιμετώπιση των συχνών ήπιων, ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου κατά της COVID-19, σύμφωνα με οδηγίες από όλους τους οργανισμούς υγείας, όπως το CDC των ΗΠΑ, τον NHS του Η.Β., την Επιτροπή Εμβολιασμού της χώρας μας, καθώς και από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ, είναι η λήψη αντιπυρετικών ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη.
Ωστόσο, εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανησυχητικές ή δεν εξασθενίσουν μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει ο πάσχων να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ή το εμβολιαστικό κέντρο. Το ίδιο ισχύει και αν εμφανιστεί ερυθρότητα ή η ευαισθησία στο σημείο που έχει γίνει η ένεση αυξηθεί μετά από 24 ώρες, παρουσιάσει αλλεργικά συμπτώματα ή αναφυλαξία και βέβαια, εάν παρουσιάσει συμπτώματα του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης μαζί με θρομβοπενία.
Εκτός από τη λήψη αναλγητικών ή ΜΣΑΦ, π.χ. ιβουπροφαίνη (Nurofen) ή παρακεταμόλη (Panadol), μπορεί ο πάσχων:
- Να χρησιμοποιήσει παγοκύστη ή δροσερό υγρό πανί για να μειώσει την ερυθρότητα, τον πόνο ή/και το πρήξιμο στο σημείο που έγινε η λήψη
- Να κάνει ένα δροσερό μπάνιο που είναι καταπραϋντικό
- Να πίνει συχνά υγρά για 1-2 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου