επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μετά από εμβολιασμό για τον κοροναϊό είναι πολύ σπάνιες, σύμφωνα με την έως τώρα κλινική παρατήρηση. Μάλιστα, αναλυτικά δεδομένα από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι στα εμβόλια mRNA παρουσιάζονται κατά μέσον όρο 4,5 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις.
Πολλά άτομα με αλλεργία που φοβούνται ότι θα τους προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία είναι πιθανό να σκέφτεστε να μην κάνετε το εμβόλιο. Ωστόσο οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί τονίζουν ότι ελάχιστες αλλεργίες είναι αντένδειξη για το εμβόλιο.
Όπως εξηγεί ο αλλεργιολόγος Dr. David M. Lang, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας, τα ποσοστά σοβαρής αλλεργίας μετά από εμβόλιο για το νέο κοροναϊό είναι πολύ σπάνια.
Πόσο συχνές είναι οι σοβαρές αλλεργίες
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τις ΗΠΑ, στους πρώτους 17,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού, αναφέρθηκαν 66 περιστατικά σοβαρής αλλεργίας (αναφυλαξίας). Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν τα 40 έτη (κυμαινόταν από 24 έως 63 ετών).
Από τους ανθρώπους αυτούς, οι 14 δεν είχαν γνωστή αλλεργία. Από τους 52 ασθενείς με γνωστή αλλεργία, οι 21 είχαν αναφυλακτική αντίδραση κατά το παρελθόν. Με ή χωρίς γνωστή αλλεργία, οι περισσότεροι ασθενείς (το 75%) παρουσίασαν την αναφυλαξία στα πρώτα 15 λεπτά από το εμβόλιο. Όλοι δέχτηκαν επιτόπου τις πρώτες βοήθειες, αλλά 32 χρειάσθηκαν βραχεία νοσηλεία στο νοσοκομείο. Όλοι τους όμως σύντομα ανέρρωσαν και επέστρεψαν σπίτι τους.
Στην χώρα μας, από το πρώτο 1 εκατομμύριο ανθρώπους που έκαναν εμβόλιο κατά του κοροναϊού, οι 6 παρουσίασαν σοβαρή αλλεργία. Σε όλες τις περιπτώσεις αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.
«Παρότι ο κίνδυνος μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης είναι υπαρκτός, είναι πάρα πολύ μικρός», τονίζει ο Dr. Lang. «Επιπλέον, περισσότερο κινδυνεύει αν αρρωστήσει κάποιος σοβαρά από τον κοροναϊό, παρά αν εκδηλώσει αναφυλακτική αντίδραση».
Πότε πρέπει να αποφύγετε το εμβόλιο
Παρ’ όλα αυτά, μερικοί άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Αυτοί είναι:
- Όσοι έχουν αλλεργία σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του
- Όσοι παρουσιάζουν αναφυλαξία στην πρώτη δόση
Τα εμβόλια περιέχουν πολλά συστατικά. Εκείνο όμως που πιστεύεται ότι προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις είναι η πολυαιθυλενική γλυκόλη ή πολυιαθυλενογλυκόλη (PEG). Αυτό το συστατικό υπάρχει και σε ορισμένα άλλα φάρμακα, λέει ο Dr. Lang. Αν κάποιος δεν έχει γνωστή αλλεργία σε αυτό το συστατικό, εκτιμάται ότι μπορεί να κάνει το εμβόλιο.
Η Ομάδα Εργασίας για τα Εμβόλια (VTF) του Αμερικανικού Κολλέγιου για τις Αλλεργίες, το Άσθμα & την Ανοσολογία (ACAAI)
Όπως ανακοίνωσε η Ομάδα Εργασίας για τα Εμβόλια (VTF) της ACAAI, οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι σπάνιες. Η δε πιθανότητα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξίας) υπολογίζεται σε 1,31 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις που χορηγούνται στον πληθυσμό.
Τα δύο πρώτα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, τα οποία έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, είναι εμβόλια mRNA. Πρόκειται για τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ασφαλή. Ωστόσο σε αυτούς τους ελάχιστους ασθενείς (έχουν ήδη γίνει πάνω από 1,1 εκατομμύριο δόσεις), υπήρξε σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
Σύμφωνα με την ACAAI, κάθε εμβόλιο για τον κοροναϊό πρέπει να χορηγείται σε χώρους όπου είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η αναφυλαξία. Όλοι όσοι κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο για τον κοροναϊό, πρέπει ύστερα να παρακολουθούνται για τουλάχιστον 15-30 λεπτά, για τυχόν παρενέργειες.
Εάν υπάρξουν συμπτώματα ύποπτα για αναφυλαξία, πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως με έγχυση επινεφρίνης (αδρεναλίνης) ως θεραπείας πρώτης γραμμής.
Εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός δεν πρέπει να χορηγείται σε όσους έχουν γνωστή αλλεργία σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του. Από τα συστατικά των δύο εγκεκριμένων εμβολίων, η πολυαιθυλενική γλυκόλη (PEG) είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Το συστατικό αυτό υπάρχει σε αρκετά φάρμακα και σε αυτά έχουν αναφερθεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Τα άτομα με αλλεργίες
Η ACAAI τονίζει ακόμα στις οδηγίες της πως δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργίες σε:
- Φάρμακα
- Τρόφιμα
- Έντομα
- Λάτεξ
- Εισπνεόμενα αλλεργιογόνα
- Αν έχετε αλλεργίες σε τροφές ή φάρμακα χορηγούμενα από του στόματος μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο κανονικά.
Αν έχετε αλλεργία σε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμο φάρμακο καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Αν έχετε ιστορικό αλλεργίας στην ουσία PEG (πολυαιθυλενογλυκόλη) που περιέχεται στα mRNA εμβόλια, ή σε άλλο συστατικό του εμβολίου, συνιστάται να μην εμβολιαστείτε με αυτά τα εμβόλια.
Αν, τέλος, εμφανίσατε άμεση αντίδραση (σε λιγότερο από 4 ώρες) μετά τη πρώτη δόση mRNA εμβολίου, συνιστάται να ΜΗΝ κάνετε τη δεύτερη δόση.
Ο κίνδυνος για όσους είχαν κατά το παρελθόν σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε εμβόλιο, ακόμα διερευνάται. Γενικά όμως την απόφαση για το αν θα κάνει κάποιος το εμβόλιο για τον κοροναϊό ή όχι, καλό είναι να την λαμβάνει αφού συμβουλευθεί τον γιατρό του. Αυτός είναι αρμόδιος να τον ενημερώσει για τα δυνητικά οφέλη και τους δυνητικούς κινδύνους.
Στις συστάσεις τους, οι αλλεργιολόγοι τονίζουν ακόμα ότι τα εμβόλια mRNA δεν περιέχουν ζωντανούς ιούς. Επομένως μπορούν να χορηγηθούν σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Ωστόσο οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό ότι ενδέχεται να έχουν πιο αδύναμη ανοσιακή αντίδραση.
Τέλος, τη δεύτερη δόση από το εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός δεν πρέπει να κάνουν όσοι είχαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση.
Όσοι έχουν ιστορικό αναφυλαξίας (ακόμα και σε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμο ή μη φάρμακο) μπορούν να εμβολιαστούν, λέει ο Dr. Lang. Όλα τα άτομα με αλλεργία, όμως, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνουν το εμβολιαστικό κέντρο γι’ αυτήν και τη σοβαρότητά της. Πρέπει επίσης να παραμένουν προληπτικά στο κέντρο για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάθε άτομο με αλλεργία πρέπει να λαμβάνει μαζί με τον γιατρό του την απόφαση για το αν θα κάνει το εμβόλιο ή όχι. Ο γιατρός είναι αρμόδιος να τον ενημερώσει για τα δυνητικά οφέλη και κινδύνους ειδικά για την περίπτωσή του.
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου