Πολύ γνωστά αντικαταθλιπτικά ελέγχονται αν συνδέονται με αυτοκτονίες και αυτοτραυματισμούς | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πολύ γνωστά αντικαταθλιπτικά ελέγχονται αν συνδέονται με αυτοκτονίες και αυτοτραυματισμούς

Προειδοποίηση για αυτοκτονία και αυτοτραθματισμούς στα αντικαταθλιπτικά

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Το Prozac είναι ένα από τα 30 αντικαταθλιπτικά που εξετάζονται από τον βρετανικό εποπτικό φορέα για διασυνδέσεις με αυτοκτονίες. Ο Οργανισμός Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας πρόκειται να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των προειδοποιήσεων για τις παρενέργειες σε σχέση με τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά στη βρετανική αγορά. Περισσότερα από 30 από τα πιο κοινά αντικαταθλιπτικά που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να επανεξεταστούν από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι εκατοντάδες θάνατοι συνδέονται με αυτοκτονίες και αυτοτραυματισμούς μεταξύ των ατόμων που συνταγογραφούνται με αυτά τα φάρμακα.

Οδηγίες από το FDA.

Πριν λίγους μήνες ο Oργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής αποφάσισε να υπάρχει προειδοποίηση για αυτοκτονία να φέρουν στο εξής δέκα γνωστά αντικαταθλιπτικά. Παρ’ όλο που η έρευνα του υπουργείου Τροφίμων των ΗΠΑ είχε επικεντρωθεί στα παιδιά – χρήστες των συγκεκριμένων φαρμάκων, η προειδοποίηση στην ετικέτα δεν θα αποσκοπεί σε παιδιατρική μόνο χρήση, αλλά θα απευθύνεται και στους ενήλικες. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τα αντικαταθλιπτικά όντως οδηγούν στην αυτοκτονία, αλλά έως ότου διαπιστωθεί αυτό το υπουργείο εφιστά την προσοχή των γιατρών και των γονέων. Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση, νευρικότητα και εχθρικότητα σε άτομα που έχουν τάση σε παρόμοιες παρενέργειες. Ιδιαίτερα προσεκτικοί για σημάδια πιο βαριάς κατάθλιψης ή τάσεις αυτοκτονίας θα πρέπει να είναι οι οικογένειες και οι ασθενείς στη φάση που αρχίζουν αντικαταθλιπτική θεραπεία ή κάθε φορά που αλλάζει η δοσολογία.

Τα φάρμακα στα οποία αναφέρεται η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου είναι όλα αντικαταθλιπτικά νέας γενιάς: Prozac, Paxil, Zoloft, Effexor, Celexa, Remeron, Lexapro, Luvox, Serzone, και Wellbutrin. Τα περισσότερα από αυτά αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, μόνο το Prozac ενδείκνυται για παιδιατρική χρήση. Όλα τα υπόλοιπα κρίθηκαν ακατάλληλα. Στην απόφαση του υπουργείου συνέβαλαν και οι εκκλήσεις δεκάδων γονέων που εκφράστηκαν σε συνέδριο τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα, οι γονείς είχαν καταγγείλει ότι τα παιδιά τους, εφηβικής ή προεφηβικής ηλικίας, λίγο μετά το ξεκίνημα θεραπείας με αντικαταθλιπτικά είχαν οδηγηθεί σε βίαιες πράξεις αυτοκτονίας (κρεμάστηκαν ή έκοψαν τις φλέβες τους).Παρ’ όλο που η έρευνα του υπουργείου Τροφίμων των ΗΠΑ είχε επικεντρωθεί στα παιδιά – χρήστες των συγκεκριμένων φαρμάκων, η προειδοποίηση στην ετικέτα δεν θα αποσκοπεί σε παιδιατρική μόνο χρήση, αλλά θα απευθύνεται και στους ενήλικες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τα αντικαταθλιπτικά όντως οδηγούν στην αυτοκτονία, αλλά έως ότου διαπιστωθεί αυτό το υπουργείο εφιστά την προσοχή των γιατρών και των γονέων. Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση, νευρικότητα και εχθρικότητα σε άτομα που έχουν τάση σε παρόμοιες παρενέργειες.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί για σημάδια πιο βαριάς κατάθλιψης ή τάσεις αυτοκτονίας θα πρέπει να είναι οι οικογένειες και οι ασθενείς στη φάση που αρχίζουν αντικαταθλιπτική θεραπεία ή κάθε φορά που αλλάζει η δοσολογία. Τα φάρμακα στα οποία αναφέρεται η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου είναι όλα αντικαταθλιπτικά νέας γενιάς: Prozac, Paxil, Zoloft, Effexor, Celexa, Remeron, Lexapro, Luvox, Serzone, και Wellbutrin. Τα περισσότερα από αυτά αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, μόνο το Prozac ενδείκνυται για παιδιατρική χρήση. Όλα τα υπόλοιπα κρίθηκαν ακατάλληλα. Στην απόφαση του υπουργείου συνέβαλαν και οι εκκλήσεις δεκάδων γονέων που εκφράστηκαν σε συνέδριο τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα, οι γονείς είχαν καταγγείλει ότι τα παιδιά τους, εφηβικής ή προεφηβικής ηλικίας, λίγο μετά το ξεκίνημα θεραπείας με αντικαταθλιπτικά είχαν οδηγηθεί σε βίαιες πράξεις αυτοκτονίας (κρεμάστηκαν ή έκοψαν τις φλέβες τους).

Ένα πολύ γνωστό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άσθματος και των αλλεργιών σε παιδιά και ενήλικες κατηγορείται για σοβαρές παρενέργειες όσον αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου, που οδηγεί σε μείζονα ψυχιατρικά προβλήματα και αυτοκτονίες. Το εν λόγω φάρμακο έχει ως δραστική ουσία την μοντελουκάστη και κυκλοφορεί στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία «Singulair» από την φαρμακοβιομηχανία Merck. Στην Ευρώπη, η ίδια δραστική ουσία κυκλοφορεί με άλλες ονομασίες από διαφορετικές εταιρίες.

Πηγές www.antidepressantsfacts.com/side-effects.htm

https://www.independent.co.uk 

Διαβαστε επισης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων