Σε αυτοκτονία εξωθεί τους ασθενείς γνωστό φάρμακο κατά του άσθματος και των αλλεργιών. Δείτε τι έχει συμβεί | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σε αυτοκτονία εξωθεί τους ασθενείς γνωστό φάρμακο κατά του άσθματος και των αλλεργιών. Δείτε τι έχει συμβεί

Το φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται και σε παιδιά, φέρεται να έχει συνδεθεί με δεκάδες αυτοκτονίες, καθώς και περιστατικά κατάθλιψης και άγχους.

medlabnews.gr iatrikanea

Ένα πολύ γνωστό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άσθματος και των αλλεργιών σε παιδιά και ενήλικες κατηγορείται για σοβαρές παρενέργειες όσον αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου, που οδηγεί σε μείζονα ψυχιατρικά προβλήματα και αυτοκτονίες.

Το εν λόγω φάρμακο έχει ως δραστική ουσία την μοντελουκάστη και κυκλοφορεί στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία «Singulair» από την φαρμακοβιομηχανία Merck. Στην Ευρώπη, η ίδια δραστική ουσία κυκλοφορεί με άλλες ονομασίες από διαφορετικές εταιρίες.

Πρόκειται για ένα σκεύασμα που χορηγείται με τη μορφή χαπιού και λαμβάνεται εκ του στόματος μία φορά την ημέρα, συνήθως. Η μοντελουκάστη εγκρίθηκε για ιατρική χρήση στις ΗΠΑ το 1998 και το 2017, ήταν το 16ο πιο συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο στη χώρα, με περισσότερες από 31 εκατομμύρια συνταγές.

Σε αυτοκτονία εξωθεί τους ασθενείς γνωστό φάρμακο κατά του άσθματος και των αλλεργιών

Αγωγές από γονείς παιδιών

Ο Nicholas England από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ ήταν μόλις 22 χρονών όταν αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι το 2017, λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου άρχισε να παίρνει ένα φάρμακο για τις αλλεργίες που έχει συνδεθεί επί χρόνια με καταθλιπτικά επεισόδια και αυτοκτονικές σκέψεις.

Οι γονείς του έχουν καταθέσει αγωγή εναντίον της Merck, της εταιρείας που ανέπτυξε το συγκεκριμένο φάρμακο, καθώς και κατά του κατασκευαστή του γενόσημου που έπαιρνε ο γιος τους, ο οποίος όπως υποστηρίζουν δεν είχε ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη αγωγή κατά της Merck, η οποία φέρεται να συγκάλυψε τη συσχέτιση μεταξύ του φαρμάκου της για το άσθμα και των σοβαρών επιπτώσεων στην ψυχική υγεία όσων των καταναλώνουν. Από τότε που ο αμερικανικός κολοσσός κυκλοφόρησε τα χάπια το 1998, το φάρμακο φέρεται να έχει συνδεθεί με δεκάδες αυτοκτονίες, καθώς και περιστατικά κατάθλιψης και άγχους.

Ως ασφαλές διαφήμιζε το φάρμακο η εταιρεία

Η Merck, η οποία δεν αποκάλυψε δημοσίως τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο σκεύασμα στη ψυχική υγεία, διαφήμιζε το φάρμακο ως έναν ασφαλή τρόπο για να αναπνέουν καλύτερα τα ασθματικά παιδιά με ελάχιστες παρενέργειες στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους, προσθέτοντας ότι αυτές ήταν «συνήθως ήπιες» και «παρόμοιες με εκείνες του placebo».

Πιο συγκεκριμένα, σε μια από τις πρώτες διαφημίσεις του φαρμάκου αναφερόταν ότι οι παρενέργειες ήταν «συνήθως ήπιες, παρόμοιες με εκείνες που έχει ένα χάπι ζάχαρης». Αλλά και στην ετικέτα του Singulair αναγραφόταν ότι η κυκλοφορία του στον εγκέφαλο ήταν «ελάχιστη», ενώ δεν γινόταν καμία αναφορά για ψυχιατρικές παρενέργειες.

Η καθυστερημένη αντίδραση του FDA

Ήταν μόλις το 2020 όταν ο FDA εξέδωσε μια πρώτη σοβαρή προειδοποίηση για το φάρμακο, προσθέτοντας την ένδειξη με το «μαύρο κουτί» στην ετικέτα του. Από το 1998 έως το 2019, ο FDA είχε λάβει 82 αναφορές για αυτοκτονίες ασθενών που το είχαν καταναλώσει - μεταξύ των οποίων και 17 παιδιά.

Ακολούθησαν πολλαπλές μηνύσεις ασθενών και των οικογενειών τους, με κατηγορίες ότι η εταιρία γνώριζε τον πιθανό κίνδυνο, αλλά επέλεξε να τον παρουσιάσει ως μικρότερο σε βαθμό που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, με σκοπό το οικονομικό όφελος.

Πρόκειται για ένα από τα φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία των ΗΠΑ και προσέφερε στη Merck έσοδα ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας. Από τότε που η πατέντα της για το φάρμακο έληξε το 2012, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές γενοσήμων έχουν πουλήσει εκατομμύρια συνταγές με την επιστημονική ονομασία του φαρμάκου, montelukast.

Οι περισσότερες αγωγές κατά της Merck βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αν κι η εταιρεία έχει σημειώσει ήδη κάποιες επιτυχίες νομικά χρησιμοποιώντας ένα «εργαλείο» - γνωστό κι ως προαίρεση - το οποίο υποστηρίζει ότι ομοσπονδιακά ρυθμιζόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες, όπως ένα εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο, θα πρέπει να έχει ασυλία από αγωγές που υποστηρίζουν παραβιάσεις του πολιτειακού δικαίου.

Σε Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο έφτασε το θέμα

H Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Mathilde Androuët, τάραξε τα «λιμνάζοντα ύδατα», Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου, προχωρώντας σε γραπτή ερώτηση στην οποία παραθέτει σοβαρές λεπτομέρειες, για το ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία του άσθματος, προκαλεί τάσεις αυτοκτονίας στους ασθενείς!

Όπως αναφέρει, το Singulair είναι ένα φάρμακο που παράγεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Merck, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άσθματος, ιδιαίτερα στα παιδιά, και πωλείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι έρευνες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ έδειξαν, ότι το Singulair θα μπορούσε να έχει μερικές πολύ σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης αυτοκτονικών σκέψεων και ψυχιατρικών προβλημάτων σε νεότερους ανθρώπους.

Αποκαλύπτει δε ότι, το 2020, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ «έλαβε περισσότερες από 80 αναφορές αυτοκτονιών σε άτομα που έπαιρναν το φάρμακο», αν και «οι αγωγές για το φάρμακο εμποδίζονται» από το «δόγμα της ομοσπονδιακής προκαταβολής».

Σε σωρεία αγωγών κατά της Merck υποστηρίζεται ότι, η εταιρεία συγκάλυψε τους δεσμούς μεταξύ του φαρμάκου για το άσθμα και των σοβαρών επιπτώσεων στην ψυχική υγεία των ασθενών».

Πηγές: Reuters, Daily Mail:

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα τι είναι, ποια τα συμπτώματα, ποιες οι αιτίες του; (video). Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος.

Δεν σας φτάνει ο αέρας, έχετε δύσπνοια; Αιτίες που την προκαλούν; Πότε πρέπει να πάτε σε νοσοκομείο;

Αλλεργίες, αλλεργικό εξάνθημα του καλοκαιριού. Πώς αντιμετωπίζονται; Αλλεργία στον ήλιο, καλλυντικά, μέλισσα, σε τροφές

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων