Δημήτρης Σταρόβας. Το εγκεφαλικό προκάλεσε δυσκολία στην ομιλία. Προσπαθεί σκληρά για την αποθεραπεία του, αναφέρει η σύντροφός του | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δημήτρης Σταρόβας. Το εγκεφαλικό προκάλεσε δυσκολία στην ομιλία. Προσπαθεί σκληρά για την αποθεραπεία του, αναφέρει η σύντροφός του

Ο λόγος του, αργά μεν, επανέρχεται.

 

medlabnews.gr iatrikanea 

Μετά από 14 μέρες νοσηλείας στο Τζάνειο Νοσοκομείο και το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ο Δημήτρης Σταρόβας πήρε εξιτήριο στις 29 Μαΐου.

Ο δημοφιλής μουσικός χρειάζεται να κάνει κάποιες λογοθεραπείες, τις οποίες συνεχίζει στο σπίτι του αλλά και να ξεκουραστεί.

Η σύντροφος του Δημήτρη Σταρόβα μίλησε για τις αλλαγές στη ζωή του αγαπημένου μουσικού μετά την περιπέτεια με την υγεία του.

Ήταν πριν από λίγες ημέρες που ο Δημήτρης Σταρόβας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από πολυήμερα νοσηλεία στο Τζάνειο και επέστρεψε σπίτι του.

Ο Δημήτρης Σταρόβας είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη νωρίτερα, τον Μάιο.

Η σύντροφός του, Άννα Σταθάκη, ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του μουσικού στην εκπομπή «Fay’s time» επισημαίνοντας ότι ο Δημήτρης Σταρόβας ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των γιατρών.

«Είναι όλα πολύ νωπά»

«Τα νέα δεδομένα στη ζωή μας, η ειδική φροντίδα που χρειάζεται ο Δημήτρης όπως και η επιστροφή στην εργασία μου, η οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητική αυτές τις μέρες, δε μου αφήνουν περιθώρια για να εμπλακώ στα τηλεοπτικά δρώμενα. Είναι όλα πολύ νωπά, προσπαθούμε σκληρά για την αποθεραπεία του Δημήτρη και πιστεύω ότι θα έχω την κατανόησή σας. Ο Δημήτρης είναι απόλυτα συνεργάσιμος στις οδηγίες των γιατρών, πρόθυμος σε όλα όσα χρειάζεται να κάνει, χαρούμενος με την απώλεια αρκετών από τα κιλά του και αποφασισμένος να συνεχίσει έναν τρόπο ζωής που θα τον ωφελεί στην υγεία του. Ο λόγος του, αργά μεν, επανέρχεται. Κάθε μέρα και λίγο καλύτερα. Σας ευχαριστώ ειλικρινά για το ενδιαφέρον, την αγάπη για τον Δημήτρη και τη διακριτικότητά σας. Να είστε όλοι καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά η Άννα Σταθάκη.

Eγκεφαλικό και δυσκολία στην ομιλία

Η δυσκολία στην ομιλία μπορεί να σχετίζεται με τη δίοδο του αέρα από το λάρυγγα (δυσφωνία, όπως όταν κάποιος είναι βραχνιασμένος), την συνεργασία των μυών του φάρυγγα, της γλώσσας και των χειλέων (όπως πχ στο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο - δυσαρθρία) αλλά και την παραγωγή και αντίληψη του λόγου (γραπτού και προφορικού - διάφορες μορφές δυσφασίας). Το αίτιο της δυσαρθρίας ή της δυσφασίας, το διερευνά ο Νευρολόγος, ενώ η θεραπεία είναι δουλειά ενός Λογοθεραπευτή.

Η ομιλία παράγεται στο λάρυγγα, με τη λειτουργία διάφορων μυών (στο στόμα, στο φάρυγγα κλπ). Η εντολή για την παραγωγή του λόγου δίνεται στον εγκέφαλο, όχι σε ένα κέντρο όπως πιστευόταν παλιά, αλλά σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, που συνεργάζονται μεταξύ τους.

Η δυσκολία στην ομιλία μπορεί να έχει σχέση με:

• τη δίοδο του αέρα από το λάρυγγα. Η διαταραχή ονομάζεται δυσφωνία. Παράδειγμα = όταν είναι κανείς βραχνιασμένος, έχει δυσφωνία. Αν κλείσει τελείως η φωνή, έχουμε την αφωνία.

• τη συνεργασία των μυών στο στόμα, το φάρυγγα και το λάρυγγα για να σχηματιστούν οι φθόγγοι. Η διαταραχή ονομάζεται δυσαρθρία. Πχ στην καθημερινότητα, όταν κάποιος έχει μια μπουκιά στο στόμα του. Παράδειγμα παθολογικής δυσαρθρίας = ο ασθενής με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

• την σωστή εκφορά και την αντίληψη των λέξεων (λόγος). Η διαταραχή ονομάζεται δυσφασία και όταν είναι πλήρης λέγεται αφασία. Παράδειγμα = όταν είναι κανείς θέλει να πει τη λέξη «άνθρωπος» και αντ’ αυτού λέει «άτλοπος» ή άλλη άσχετη λέξη πχ «άσκοπος». Επίσης, στην ίδια λειτουργία (του λόγου), εκτός από την εκπομπή (όταν μιλάμε) υπάρχει η αντίληψη (όταν καταλαβαίνουμε τι ακούμε) και ακόμη η γραφή και η ανάγνωση. Η δυσκολία στη γραφή ονομάζεται δυσγραφία και η δυσκολία στην ανάγνωση, αλεξία.


Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων