Η υπερβολική λήψη Ozempic για αδυνάτισμα είναι επικίνδυνη; Παίρνουν αλόγιστα πολλοί για να βγουν στην παραλία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η υπερβολική λήψη Ozempic για αδυνάτισμα είναι επικίνδυνη; Παίρνουν αλόγιστα πολλοί για να βγουν στην παραλία

Η σεμαγλουτίδη -που πωλείται με τις εμπορικές ονομασίες Ozempic και Wegovy- μιμείται το GLP-1, την ορμόνη που παράγει φυσιολογικά ο οργανισμός μετά το

 medlabnews.gr iatrikanea

Σε μία αρκετά επικίνδυνη τάση που έχει διαδοθεί σε όλο τον πλανήτη έχει εξελιχθεί η χρήση του Ozempic, του γνωστού φαρμάκου για τους διαβητικούς, το οποίο ωστόσο χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι προκειμένου να χάσουν βάρος.

Όμως, η αλόγιστη χρήση του εν λόγω συνταγογραφούμενου φαρμάκου και μάλιστα από ανθρώπους που δεν πάσχουν από διαβήτη, συνδέεται με κάποιες παρενέργειες που λίγοι γνωρίζουν ή παραβλέπουν

Μάλιστα, ενόψει καλοκαιριού δεν είναι λίγοι εκείνοι που ρισκάρουν την υγεία τους ώστε να προλάβουν να χάσουν κιλά πριν βγουν στις παραλίες.

«Είναι η εποχή των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά μετά από ακατάλληλη χρήση του Ozempic για να χάσουν βάρος για το καλοκαίρι. Φάρμακα όπως το Ozempic και το Wegovy θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από άτομα στα οποία έχουν συνταγογραφηθεί για παχυσαρκία ή διαβήτη», τόνισε ο ιατρικός διευθυντής του NHS, του βρετανικού δημόσιου συστήματος Υγείας, ο Stephen Powis, μιλώντας σε συνέδριο στο Μάντσεστερ.

«Ανησυχώ για τις αναφορές ότι οι άνθρωποι κάνουν κατάχρηση – τα φάρμακα αυτά δεν προορίζονται ως μια γρήγορη λύση για ανθρώπους που προσπαθούν να αποκτήσουν σώμα έτοιμο για παραλία», υπογράμμισε.

Η σεμαγλουτίδη -που πωλείται με τις εμπορικές ονομασίες Ozempic και Wegovy- μιμείται το GLP-1, την ορμόνη που παράγει φυσιολογικά ο οργανισμός μετά το φαγητό. Έτσι, οι χρήστες αισθάνονται πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει η New York Post.

Το 4% των ενηλίκων στις ΗΠΑ παραδέχτηκε σε έρευνα του Ιουλίου 2023 ότι χρησιμοποιεί συνταγογραφούμενο φάρμακο για να χάσει βάρος, ενώ ένας στους 10 ανέφερε ότι έχει σταματήσει να παίρνει αυτού του είδους τα φάρμακα.

Οι επικίνδυνες παρενέργειες του Ozempic

Ένας γιατρός προειδοποίησε ότι «νεαρά, όμορφα κορίτσια» προσγειώνονται στα επείγοντα περιστατικά του Ηνωμένου Βασιλείου «σχεδόν σε κάθε βάρδια» αφού είπαν ψέματα για το βάρος τους, ενώ αγόραζαν Ozempic στο διαδίκτυο.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους λιανοπωλητές δεν απαιτούν προσωπική εξέταση, σημείωσαν οι ιατροί, οι οποίοι προειδοποίησαν για τις επικίνδυνες πιθανές παρενέργειες της παράνομης χρήσης του Ozempic.

«Δυστυχώς βλέπουμε σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως φλεγμονή του αδένα του παγκρέατος και μεταβολές στα επίπεδα αλατιού στο αίμα σε αυτούς τους ασθενείς, οι οποίοι δεν γνώριζαν τον κίνδυνο που αναλάμβαναν», δήλωσε η Δρ Vicky Price, σύμβουλος οξείας ιατρικής και εκλεγμένη πρόεδρος της Εταιρείας Οξείας Ιατρικής.

«Υπάρχει ανάγκη για επείγουσα ρύθμιση και έλεγχο της πρόσβασης σε φάρμακα για την απώλεια βάρους μέσω διαδικτύου, ώστε να αποφευχθεί η αδιαθεσία περισσότερων ασθενών», συνέχισε η Price.

Σε μια περίπτωση, μια κοπέλα που δεν ήταν «καθόλου» υπέρβαρη, αλλά ήταν σε θέση να αγοράσει το Wegovy στο διαδίκτυο, έφτασε στα επείγοντα περιστατικά.

Αισθανόταν «αδιαθεσία, σαν να επρόκειτο να λιποθυμήσει και δεν μπορούσε να σταθεί όρθια. Αγωνιζόταν πραγματικά να φάει», περιέγραψε ένας γιατρός.

Της χορηγήθηκε θεραπεία για κετοξέωση από ασιτία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία το σώμα διασπά τους μυς για να τους χρησιμοποιήσει ως καύσιμο αφού εξαντλήσει το λίπος.

Γιαννάκος: Ασθενείς αναζητούν φάρμακο για τον διαβήτη που λαμβάνεται και για την παχυσαρκία

Παραμένουν τα προβλήματα με τη διαθεσιμότητα συγκεκριμένων φαρμάκων για τον διαβήτη, τα οποία έχουν υψηλή ζήτηση από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), πολλοί ασθενείς με διαβήτη επικοινωνούν μαζί του, καταγγέλλοντας πως δυσκολεύονται να βρουν το ενέσιμο αντιδιαβητικό σκεύασμα στα φαρμακεία της γειτονιάς.

"Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τις ποσότητες που εισάγονται", τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για να διευκρινίσει:

"Η ζήτηση τα δύο - τρία τελευταία χρόνια δεν αυξήθηκε, επειδή έχουμε έξαρση του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά επειδή έχουμε πολύ περισσότερα άτομα με συνταγές αντιδιαβητικών σκευασμάτων. Άτομα που επιλέγουν τον εύκολο δρόμο για να αδυνατίσουν. Οι πραγματικά ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ταλαιπωρούνται από φαρμακείο σε φαρμακείο να βρουν το ενέσιμο σκεύασμα. Εγγράφονται σε λίστα και χάνουν δόσεις".

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, απευθύνονται στα νοσοκομεία μάταια, καθώς το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν διατίθετα

"Θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλητα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα από τους γιατρούς", υπογραμμίζει, επισημαίνοντας τα εξής:

"Να γίνονται αυστηροί έλεγχοι από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ να φροντίσουν για την ομαλοποίηση της προμήθειας των αντιδιαβητικών σκευασμάτων με επαρκείς ποσότητες εισαγωγών. Οι πολίτες να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να αδυνατίσουν. Να πάψουν με την εμμονή τους να ταλαιπωρούν τους διαβητικούς ασθενείς".


Διαβάστε επισης

Πώς λειτουργεί η σεμαγλουτίδη; Τι παρενέργειες έχει; Τι αισθάνεται αυτός που παίρνει το φάρμακο;

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων