Παραμένουν εγκλωβισμένοι οι αστροναύτες της NASA που δεν μπορούν επιστρέψουν. Ρωσικό διαστημόπλοιο τους πήγε προμήθειες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παραμένουν εγκλωβισμένοι οι αστροναύτες της NASA που δεν μπορούν επιστρέψουν. Ρωσικό διαστημόπλοιο τους πήγε προμήθειες

Θα μπορούσαν να έχουν τα οστά ενός ατόμου ηλικίας 75 έως 80 ετών όταν προσγειωθούν

 medlabnews.gr 

Στις 17 Αυγούστου 2024, το ρωσικό διαστημικό σκάφος Progress MS-28 προσέγγισε επιτυχώς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και συνδέθηκε με τη ρωσική υπομονάδα «Zvezda».

Η αποστολή του Progress ήταν να μεταφέρει αυξημένες ποσότητες τροφίμων για να μπορέσουν να επιβιώσουν απροβλημάτιστα οι Αμερικανοί αστροναύτες που απέτυχαν να επιστρέψουν στη Γη στο προκαθορισμένο διάστημα, λόγω τεχνικής αστοχίας του διαστημικού σκάφους Starliner της Boeing, το οποίο επάνδρωναν σε δοκιμαστική πτήση.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ δύο ημέρες νωρίτερα και έφτασε στον προορισμό του σε αυτόματο πιλότο υπό την επίβλεψη του Κέντρου Ελέγχου Αποστολών και των κοσμοναυτών Ολέγκ Κονονένκο, Νικολάι Τσουμπ και Αλεξάντερ Γκρεμπένκιν.

Το Progress MS-28 μετέφερε συνολικά 2,621 κιλά φορτίου, συμπεριλαμβανομένων 950 κιλών καυσίμων, 420 λίτρων πόσιμου νερού, 50 κιλών συμπιεσμένου αζώτου, καθώς και 1,201 κιλών διάφορου εξοπλισμού και υλικών.

Στα αντικείμενα που μεταφέρθηκαν περιλαμβάνονται τρόφιμα για το πλήρωμα, ρούχα, αλλά και κιτ για επιστημονικά πειράματα.

Μετέφερε επίσης φρέσκα πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και κρεμμύδια, καθώς και καφέ με και χωρίς ζάχαρη για τους κοσμοναύτες.

Μεταξύ των επιστημονικών εργαλείων που έφτασαν στον σταθμό είναι το SPIN-X1-MVN X-ray spectrometer, το οποίο θα εγκατασταθεί έξω από τη μονάδα Zvezda για τη διεξαγωγή παρατηρήσεων του ουράνιου θόλου στο φάσμα των ακτίνων Χ.

Κινδυνεύουν να πάθουν οστεοπόρωση

Οι αστροναύτες χάνουν μεταξύ 1% και 2% της οστικής πυκνότητας για κάθε μήνα που περνούν στο διάστημα, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι του Καναδά, η οποία μπορεί να έχει καταστροφικές αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Αυτό οφείλεται στην έλλειψη βαρύτητας που αφαιρεί την πίεση από τα πόδια τους όταν πρόκειται για ορθοστασία και περπάτημα.

Ο Kyle Zagrodzky, ιδρυτής της OsteoStrong, μιας εταιρείας που αντιμετωπίζει την οστεοπόρωση, δήλωσε ότι οι ηλικίες των Wilmore και Williams των 61 και 58 ετών, αντίστοιχα, θα τους επηρεάσουν «άσχημα».

«Μπορεί να έχουν, σε οκτώ μήνες στο διάστημα, 10 έως 20 χρόνια οστικής απώλειας ακόμη και με άσκηση».

Ισχυρίστηκε: «Θα μπορούσαν να έχουν τα οστά ενός ατόμου ηλικίας 75 έως 80 ετών όταν προσγειωθούν και αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμιο για αυτούς εάν καταλήξουν να έχουν κάταγμα σπονδυλικής στήλης ή ισχίου».

Οι αποστολές στον ISS διαρκούν συνήθως περίπου έξι μήνες, αλλά μερικές φορές οι αστροναύτες θα σταλούν εκεί για μικρότερες αποστολές.

Οι αστροναύτες που πηγαίνουν στις μεγαλύτερες αποστολές, μεταξύ τεσσάρων και επτά μηνών, είναι οι πιο αργοί για να ανακάμψουν, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, που συνέγραψε ο Δρ Steven Boyd.

«Όσο περισσότερο περνάτε στο διάστημα, τόσο περισσότερα οστά χάνετε», δήλωσε ο Boyd.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι αστροναύτες πηγαίνουν στο διάστημα μόνο τρεις ή τέσσερις φορές (αν όχι καθόλου) σε ολόκληρη την καριέρα τους και γιατί συχνά μεταφέρονται από την κάψουλα στην οποία προσγειώθηκαν πίσω στη Γη.

H NASA παραχώρησε συνέντευξη τύπου για τους δύο αστροναύτες που παραμένουν εκτάκτως στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μετά τα προβλήματα που παρουσίασε κατά το ταξίδι προς τον ISS η κάψουλα της Boeing που τους είχε μεταφέρει στο Διάστημα.

Αξιωματούχοι της υπηρεσίας χαρακτήρισαν «σημαντική» την απόφαση που καλούνται να λάβουν σχετικά με το αν οι δύο αστροναύτες θα επιστρέψουν με το σκάφος Starliner της Boeing. Οπως είπαν, θα επανεξετάσουν την κατάσταση την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Αν δεν επιστρέψουν με το Starliner, μπορεί να παραμείνουν σε τροχιά για ακόμα οκτώ μήνες, περιμένοντας μια πτήση της SpaceX για να επιστρέψουν στη Γη.

O επικεφαλής των αστροναυτών της NASA, Τζο Ακαμπα, δήλωσε ότι αστροναύτες όπως οι Γουίλιαμς και Γουίλορ «συμμετέχουν σε αποστολές με πλήρη επίγνωση των διαφόρων πιθανών σεναρίων» που μπορεί να γίνουν πραγματικότητα.

Πρόσθεσε ότι οι αστροναύτες υποβάλλονται σε αυστηρή εκπαίδευση για να διασφαλίσουν ότι είναι διανοητικά και σωματικά προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν σε κάθε αποστολή. «Αυτή η αποστολή ήταν μια δοκιμαστική πτήση… Γνώριζαν ότι αυτή η αποστολή μπορεί να μην ήταν τέλεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις είναι εγγενώς επικίνδυνες και ως αστροναύτες το αποδεχόμαστε ως μέρος της δουλειάς», πρόσθεσε.

Το αρχικό πλάνο για τους δύο αστροναύτες ήταν να επιστρέψουν στη Γη στις 14 Ιουνίου, τώρα ίσως αναγκαστούν να μείνουν έως τον Μάρτιο του 2025.

«Εάν το Starliner επιστρέψει επιτυχώς αλλά χωρίς πλήρωμα, η αποστολή θα χαρακτηριστεί ατύχημα;» ρώτησε ένας εκ των δημοσιογράφων. Ο επικεφαλής του Γραφείου Ασφαλείας Αποστολών, Ρους ΝτιΛόατς απάντησε πως, σε περίπτωση που αλλάξει η αποστολή με παρέμβαση της NASA, δεν είναι απαραίτητο να καταγραφεί ως ατύχημα η δοκιμαστική πτήση του Starliner.

Ο Κεν Μπάουερσοξ, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Αποστολών Διαστημικών Επιχειρήσεων της NASA, διαβεβαίωσε ότι οι αστροναύτες Σουνίτα Γουίλιαμς και Μπάρι Γουίλμορ απασχολούνται εποικοδομητικά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Ξέρω ότι αν ήμουν στη θέση τους θα ήμουν πραγματικά ευτυχής που βρίσκομαι εκεί», σχολίασε. «Θα ήμουν ευτυχής να έχω τον επιπλέον χρόνο».

Οπως είπε απολαμβάνουν το περιβάλλον, «τρώνε αυτό το υπέροχο διαστημικό φαγητό» και μπορούν να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο. «Ξέρω ότι εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά είμαι σίγουρος ότι ανυπομονούν για μια απόφαση, όπως και όλοι μας».

Οι βλάβες

Οι διαρροές που καταγράφηκαν στους κινητήρες προώθησης του διαστημοπλοίου και η επείγουσα διακοπή λειτουργίας των κινητήρων που προκλήθηκε, έπεισαν τη NASA ότι η αποστολή έπρεπε να ανασταλεί. Παρά τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, η διαρροή δεν στάθηκε δυνατό να επιδιορθωθεί, παρότι οι κινητήρες λειτουργούσαν κανονικά σε τροχιά. Μέχρις ότου η τεχνική ομάδα αποφανθεί για το αν η επάνοδος του διαστημοπλοίου στη γήινη ατμόσφαιρα είναι ασφαλής, οι δύο αστροναύτες περιμένουν.

Το νερό του σταθμού είναι άφθονο, ενώ η πρόσφατη αποστολή ανεφοδιασμού έχει γεμίσει τις αποθήκες του ISS με προμήθειες. «Οι αστροναύτες είναι πανευτυχείς εκεί πάνω. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι αποκλεισμένοι, αλλά δεν νιώθουν έτσι. Και οι δύο έχουν πραγματοποιήσει εξάμηνες αποστολές στο Διάστημα», είχε σχολιάσει πρόσφατα ο Κεν Κρέμερ, που καλύπτει εκτοξεύσεις διαστημοπλοίων από τη Φλόριντα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων