medlabnews.gr iatrikanea
Απελπιστικές στιγμές έζησαν δύο λουόμενες δύο λουόμενες, που πήγαν για μπάνιο την Τετάρτη (02/07) στην παραλία του Αγίου Μηνά, στη Χαλκίδα. Σύμφωνα με το «EviaZoom.gr» οι δύο γυναίκες, βγήκαν τρέχοντας από τη θάλασσα, ενώ παράλληλα εμφάνισαν πληγές και σημάδια σχεδόν σε όλο τους το σώμα.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το evima.gr και το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, οι μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σημεία του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου και της Χαλκίδας, με την παρουσία τους να είναι ιδιαίτερα έντονη και σε περιοχές όπως η παραλία της Δάφνης, η θαλάσσια ζώνη από τον Άγιο Μηνά έως τη γέφυρα της Χαλκίδας και η Νέα Αρτάκη.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν. Οι νηματοκύστες των μεδουσών προκαλούν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο και κάψιμο.
Τα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα:
- Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας
- Ναυτία
- Πτώση πίεσης
- Ταχυκαρδία
- Κεφαλαλγία
- Εμετός
- Διάρροια
- Σπασμός των βρόγχων
- Δύσπνοια
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν υπόταση, βράγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, οπότε και είναι απαραίτητη η μεταφορά στο νοσοκομείο.
Διαβάστε
Σας τσίμπησε μέδουσα, τσούχτρα; Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε για τσούχτρες, μέδουσες
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου