Ένας νέος γιατρός υπέκυψε από την γρίπη. 32 οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από την γρίπη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ένας νέος γιατρός υπέκυψε από την γρίπη. 32 οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από την γρίπη



του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Αφορμή του άρθρου είναι ο πρόσφατος θάνατος φίλου συναδέλφου, νέου, αθλητικού, από την  γρίπη, στο νοσοκομείο που εργαζόταν για χρόνια. 
Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, έως τις 21 Μαρτίου 2013, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 91 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Τα 86 από αυτά εισήχθησαν για νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.. Έχουν καταγραφεί 32 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. και αφορούν 27 ασθενείς με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 5 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ο κακός καιρός που επικράτησε τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται ότι επέτεινε το πρόβλημα καθώς ενισχύθηκε η ύπαρξη του ιού. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το κύμα της γρίπης βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο του, ενώ στην Ελλάδα έφθασαν με κάποια καθυστέρηση κυρίως λόγω του καλού καιρού που επικρατούσε. Σύμφωνα με τις καταγραφές αλλά και τους υπολογισμούς τα κρούσματα θα αυξάνονται έως και τα τέλη Μαρτίου οπότε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της νόσου και στη χώρα μας. Αίσθηση και ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι πλέον οι θάνατοι από τη νόσο καταγράφονται και σε νέους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ιατρικό ιστορικό. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν είναι κυρίως οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1) και σε πολύ μικρό ποσοστό ο τύπος Β, τα οποία καλύπτονται πολύ ικανοποιητικά από το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο.
Με τον όρο «ιοί της ανθρώπινης γρίπης» εννοούμε τους υπότυπους ιών που κυκλοφορούν κατεξοχήν στον ανθρώπινο πληθυσμό. Υπάρχουν μόνο 3 γνωστοί υπότυποι ιών γρίπης Α, οι Η1Ν1, Η1Ν2 και Η3Ν2, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στον ανθρώπινο πληθυσμό. Πιστεύεται ότι τμήμα τουλάχιστον του γενετικού υλικού των ιών αυτών προέρχεται από τα πτηνά. 
Οι ιοί της γρίπης Α υφίστανται συνεχείς μεταβολές και προσαρμόζονται συνεχώς με το πέρασμα του χρόνου με σκοπό τη διατήρηση και διάδοσή τους μεταξύ των ανθρώπων. 


Διαβάστε επίσης
Κρυολόγημα ή γρίπη; Τι πρέπει να κάνουμε; Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε ασπιρίνη στα παιδιά με γρίπη;Εποχική γρίπη. Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, που πρέπει να εμβολιαστούν και ποια είναι η καλύτερη περίοδος εμβολιασμού;

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων