728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

15/10/14

Σενάρια "εισβολής" του ιού Έμπολα στην Ελλάδα

Τρία συν ένα βασικά σενάρια "εισβολής" του ιού Έμπολα στην Ελλάδα έχουν προβλεφθεί από τα επιχειρησιακά σχέδια του υπουργείου Υγείας.
Το υπουργείο έχει φροντίσει για συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, ώστε ακόμη κι αν ο ιός φτάσει στη χώρα μας, να μην εξαπλωθεί. Αεροδρόμια και λιμάνια οχυρώνονται με εξτρά μέτρα.
Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ, το οποίο ορίστηκε ως νοσοκομείο υποδοχής κρούσματος.
Στα σενάρια προβλέπεται ακόμη και η μεταφορά ασθενοφόρου με C130 ή με μεταγωγικό του Πολεμικού Ναυτικού αν εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα σε απομακρυσμένη περιοχή.
Τα σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι τα παρακάτω:

1. Ο ιός ταξιδεύει με αεροπλάνο

1α. Εντοπίζεται ύποπτο κρούσμα εν ώρα πτήσης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), έχει εκπαιδεύσει τα πληρώματα των αεροσκαφών.
Αν επιβάτης παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα, θα ελεγχθεί αν είναι συμβατά με του Έμπολα, δηλαδή πυρετός, αδυναμία, μυαλγία, κεφαλαλγία, πόνος στο λαιμό, εμετός, διάρροιες, εξανθήματα, αιμορραγία.
Σε περίπτωση που η εικόνα του επιβάτη προκαλεί βάσιμες ανησυχίες, θα ειδοποιηθεί ο πιλότος, κατόπιν ο κοντινότερος Πύργος Ελέγχου και μετέπειτα, προβλέπεται διακομιδή από το ΕΚΑΒ.

1β. Ύποπτο περιστατικό κατά την αποβίβαση από το αεροπλάνο

Ερωτηματολόγιο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα διανέμεται στους επιβάτες εκτός Σένγκεν κατά τον έλεγχο διαβατηρίων.
Ένα "ναι" στις απαντήσεις, φτάνει για να μεταφερθεί σε απομονωμένο χώρο, όπου προβλέπεται να ελεγχθεί η θερμοκρασία του σώματός του.

2. Ο ιός ταξιδεύει με πλοίο

Στην περίπτωση αυτή, ο καπετάνιος οφείλει να επισημάνει στη ναυτιλιακή δήλωση υγείας ότι υπάρχει ασθενής στο πλοίο.
Για την εκτίμηση του περιστατικού από τις υγειονομικές Αρχές, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πλοίου και πριν από την άφιξή του στη χώρα, είναι σημαντικό να γίνει διερεύνηση του κρούσματος.
Το αμέσως επόμενο βήμα, όταν το πλοίο ρίξει άγκυρα, είναι στο λιμάνι να βρίσκεται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο θα παραλάβει τον ασθενή και θα τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

3. Κρούσμα σε παράνομο μετανάστη

Οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι ένας παράνομος μετανάστης που νοσεί από τον ιό Έμπολα δε θα καταφέρει να αντέξει το ταξίδι με τα πόδια ή μέσω κάποιου πλοιαρίου που μεταφέρει μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Στο σενάριο περιλαμβάνεται ο εντοπισμός του κρούσματος από τα κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών.
Θα οριστεί ένας χώρος, πιθανότατα κοντέινερ, όπως γράφει η εφημερίδα, όπου θα απομονωθεί το επίμαχο κρούσμα ή ομάδα μεταναστών που προέρχονται από περιοχές όπου έχει εκδηλωθεί ο ιός.
Η καθημερινή μέτρηση της θερμοκρασίας θα αποτελέσει ρουτίνα για 21 συναπτές ημέρες, ενώ θα ελέγχεται και η συνολική κλινική εικόνα.
Αν κάποιος νοσήσει όντως, θα κληθεί το ΕΚΑΒ για την άμεση μεταφορά του.

Διαβάστε επίσης

Ο ιός Έμπολα. Τι είναι, πώς μεταδίδεται, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Σενάρια "εισβολής" του ιού Έμπολα στην Ελλάδα Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides