ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Δόθηκε τιμή σε γενόσημη θυροξίνη Τ4, 8 φορές υψηλότερη από την πρωτότυπη | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Δόθηκε τιμή σε γενόσημη θυροξίνη Τ4, 8 φορές υψηλότερη από την πρωτότυπη


Το γνωστό για πάρα πολλούς ασθενείς T4, που επιτυγχάνει την ρύθμιση του υποθυρεοειδισμού, παράγεται, το πρωτότυπο φαρμακευτικό προϊόν, από την Ελληνική εταιρεια UNI-PHARMA, εγχωρίως στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της. 
Το αντίγραφο θυροξίνης που εισάγεται από την Ελβετία και με τις ευλογίες του Υπ. Υγείας παρά τις αντιρρήσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ότι έλαβε την τιμή των 8,5 Ευρώ, η οποία είναι 6πλάσια της τιμής του πρωτοτύπου Τ4 (!) και ζητά κατά αυτόν τον τρόπο, από τον Έλληνα ασθενή να πληρώσει εξολοκλήρου το ποσό αυτό για ένα αντίγραφο, καθώς δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία σε αντίθεση με το πρωτότυπο Τ4, το οποίο είναι στη θετική λίστα αποζημιωνούμενων φαρμάκων. 

Η Εταιρεία UNI-PHARMA καταγγέλει:
Νέα χρηματική επιβάρυνση στη θεραπευτική αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού φέρνει η κυκλοφορία του νέου αντίγραφου θυροξίνης με μορφή soft gel cap, χωρίς κανένα κλινικό όφελος έναντι των πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμακευτικών  προϊόντων θυροξίνης με τη μορφή δισκίων που κυκλοφορούν επί σειρά ετών στην Ελλάδα για τους εξής λόγους:.
Α) Οικονομική επιβάρυνση
Το αντίγραφο της θυροξίνης soft gel cap έχει σημαντικά μεγαλύτερη τιμή σε σχέση με τις μορφές των δισκίων καθώς του έχει δοθεί από το Υπουργείο Υγείας η τιμή των 8,5 Ευρώ ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είχε λάβει τιμή ίση με το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, το οποίο έχει την τιμή των 1,5 Ευρώ. Ειδικότερα θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το κόστος θεραπείας των πασχόντων από υποθυρεοειδισμό καθώς θα πρέπει να πληρώνουν εξ ολοκλήρου τα 8,5 Ευρώ, αφού το αντίγραφο της θυροξίνης με την μορφή των soft gel cap είναι στην αρνητική λίστα και δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. 
Παράλληλα και παρά το γεγονός ότι ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το φάρμακο θα πρέπει να είναι με τον ίδιο τρόπο προσβάσιμο σε όλους και σε όλες, δημιουργείται ένα καθεστώς άνισης μεταχείρισης, με ασθενείς δύο ταχυτήτων, που οι μεν θα μπορούν να  πληρώσουν το αντίτιμο 8,5 ευρώ ενώ οι δε δεν θα μπορούν, καθώς αντί της συμμετοχής των 0,2 Ευρώ, θα αναγκάζονται να πληρώσουν 8,5 ευρώ για να το αποκτήσουν. 
Β) Κλινική αποτελεσματικότητα.
Στις οδηγίες για την κλινική πρακτική αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμό σε ενήλικες, που εξέδωσαν από κοινού η Ένωση Αμερικάνων Κλινικών Ενδοκρινολόγων με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδή με τίτλο “CLINICAL PRACTICE GUIDELINES FOR HYPOTHYROIDISM IN ADULTS: COSPONSORED BY THE AMERICAN ASSOCIATION OF CLINICAL ENDOCRINOLOGISTS AND THE AMERICAN THYROID ASSOCIATION” στο ENDOCRINE PRACTICE Vol. 18, No. 6 November/December 2012 στις σελίδες e15 και e16 αντίστοιχα, αναφέρει χαρακτηριστικά:
“The liquicap preparation dissolution profile was the least affected by change in pH. The clinical significance of these findings remains unclear. In more recent, though short term studies, the use of histamine H2 receptor blockers and proton pump inhibitors does not appear to influence clinical measures in L-thyroxine tablet treated patients.”
Δηλαδή η χρήση του αντίγραφου θυροξίνης με την μορφή των soft gel δεν έχει καμία σαφή κλινική υπεροχή έναντι των δισκίων θυροξίνης, που τα περισσότερα εξ’ αυτών σημειώνουμε ότι είναι κατάλληλα για χρήση και σε ασθενείς με δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη
Αντίθετα εκτός από την χρηματική επιβάρυνση του ασθενή που πρέπει να πληρώσει μόνος του όλο το ποσό για την αγορά του αντιγράφου, είναι ορατός και ο κίνδυνος της απορρύθμισης του με τη λήψη του αντιγράφου αντί του πρωτοτύπου, λόγω του ότι δεν είναι αποδεδειγμένη η ανταλλαξιμότητα τους. Αυτό σημαίνει όχι μόνο περισσότερα έξοδα και ταλαιπωρία για τον ασθενή που πρέπει να επαναρυθμιστεί αλλά και κίνδυνο της υγείας του λόγω των αποτελεσμάτων της απορύθμισης. Χαρακτηριστικά οι κλινικοί ενδοκρινολόγοι των ΗΠΑ στις οδηγίες που προαναφέρθηκαν, αναφέρουν στη σελίδα e15 ότι “current recommendations encourage the use of a consistent L-thyroxine preparation for individual patients to minimize variability from refill to refill”. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων