Ο χορός κάνει καλό στην καρδιά, αδυνατίζει, γυμνάζει, τονώνει, θεραπεύει | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο χορός κάνει καλό στην καρδιά, αδυνατίζει, γυμνάζει, τονώνει, θεραπεύει

Ο χορός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών για να τονώνει ψυχικά και σωματικά

της Βικτωρίας Πολύζου, σύμβουλος ψυχική υγείας, medlabnews.gr

Ο χορός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών για να τονώνει ψυχικά και σωματικά τα άτομα και να τα βοηθά να διατηρούν την φόρμα τους. 

Ο χορός αποτελεί μέσω της κίνησης ένα σημαντικό στοιχείο για τη ζωή του ανθρώπου που τον ακολουθεί από την ημέρα της γέννησής του μέχρι το τέλος του. Ο άνθρωπος σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής του, για να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του που αποζητούν την έκφρασή τους, καταφεύγει στη μουσική, στο στίχο και το χορό. Ως μια από τις υψηλότερες εκδηλώσεις του ανθρώπου, ο χορός, βγαίνει από τα βάθη της ψυχής του και αποτυπώνει την αρμονία του. Αποτελεί πηγαία παρότρυνση, ανάγκη παρουσίασης, σκέψης, πράξης, κατάστασης, βουβή ομιλία, επικοινωνία, συνοδός του ανθρώπου στη ζωή του. Ο χορός είναι ο ολοκληρωμένος τρόπος να ζεις τον κόσμο. Είναι γνώση, είναι θρησκεία, είναι τέχνη, είναι η ίδια η ζωή. Μέσα στο χορό συναντούμε το τέλειο δέσιμο της ψυχής και του σώματος. 

Ο Πλάτωνας έγραψε: «το να τραγουδάει και να χορεύει ωραία κανείς σημαίνει ότι έχει καλή παιδεία» αφιερώνοντας ένα μεγάλο μέρος της προσοχής του στη σημασία του χορού για την εκπαίδευση στην πραγματεία του των «Νόμων». Στο ίδιο έργο αναφέρει ότι ο χορός προήλθε από τη φυσική επιθυμία όλων των νεαρών πλασμάτων να εκφράσουν τις συγκινήσεις τους και ιδιαίτερα τη χαρά τους, μέσα από την κίνηση του σώματος έκανε ωστόσο και έναν συσχετισμό ανάμεσα στις λέξεις χορός και χαρά. 

Η θεραπεία μέσω του χορού έχει τις ρίζες της στο σύγχρονο χορό και στις πρωτοπόρους Isadora Duncan, Martha Graham και Doris Humphrey, oι οποίες ίδρυσαν τον εκφραστικό χορό όπου επιτράπηκε ο αυθορμητισμός, η δημιουργικότητα και η προσωπικότητα. 

Η εξέλιξή της χοροθεραπείας, ως ιδιαίτερου ψυχοθεραπευτικού κλάδου, συμβαδίζει με την εξέλιξη των ψυχαναλυτικών θεωριών και ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, αλλά και του σύγχρονου χορού που στράφηκε σε νέες αξίες, όπως ο αυθορμητισμός, η αυθεντικότητα, η ατομική έκφραση. Η συνεχόμενη ανάπτυξή της έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ποικίλων μεθόδων και τεχνικών. Αυτές αντανακλούν τις διαφορετικές προσεγγίσεις των χοροθεραπευτών, οι οποίες ανταποκρίνονται και στις ανάγκες των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων.

Η χοροθεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού, μέσω της οποίας το άτομο μπορεί να συμμετέχει δημιουργικά στη διαδικασία που ενισχύει και υποστηρίζει τη συναισθηματική, γνωστική, φυσιο-λειτουργική και κοινωνική του ολοκλήρωση. Η χοροθεραπεία ακριβώς επειδή κινητοποιεί το σώμα και μετατρέπει τη σκέψη σε πράξη, αποτελεί ένα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο. Είναι μια ψυχοθεραπευτική δραστηριότητα που επιτρέπει στον άνθρωπο να υπερβεί τον εαυτό του. 

Ο χορός σμιλεύει το σώμα και συσφίγγει τους μύες.  Είναι ο πιο διασκεδαστικός και ωφέλιμος τρόπος να γυμναστείς και να αδυνατίσεις. Ταυτόχρονα τα οφέλη για την καρδιά και τους πνεύμονες είναι άμεσα και μακροχρόνια.

Ο χορός είναι φυσική και συνάμα ψυχική δραστηριότητα. Οι κινήσεις του συνδέονται με συγκινήσεις, τις οποίες ξυπνούν ή εκφράζουν. Πιο συγκεκριμένα, οι κινήσεις συλλαμβάνονται «μιμητικά» από ένα εξωτερικό μοντέλο και ξυπνούν στο χορευτή μια συναισθηματική αντίδραση, ή παράγονται από αυτόν τον ίδιο «σε αυτοσχεδιασμό» και γίνονται φορείς των ψυχικών του καταστάσεων. Και στις δυο περιπτώσεις, ο χορός αποτελεί το ενωτικό σημείο ανάμεσα στο έξω και στο μέσα και χρησιμοποιεί το σώμα ως δηλωτικό – εκφραστικό μέσο

Ο χορός είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης για πολλούς λόγους:

Βελτιώνει τη διάθεση. Αυτό συμβαίνει ίσως λόγω της έκκρισης κάποιων ορμονών αλλά και λόγω της αποβολής του άγχους που κυριαρχεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

• Βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα. Άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν έως και 50% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, ενώ έως 30% μικρότερες πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο. 

• Βοηθά στην απώλεια βάρους. Ο χορός απαιτεί προσπάθεια και οδηγεί στην απώλεια θερμίδων. Αν χορέψεις για μία ώρα, μπορείς να κάψεις μέχρι και 500 θερμίδες!  Χόρεψε για μία ώρα κάθε μέρα και θα δεις να αδυνατίζεις κάθε εβδομάδα χωρίς κανένα κόπο ή στέρηση. Πρόσεξε μόνο μην πέσεις στην παγίδα να τρως περισσότερο, επειδή θεωρείς ότι η άσκηση σου δίνει το δικαίωμα να τρως το παραπάνω γλυκό που ήθελες.

Βελτιώνει τη στάση του σώματος. Μαθαίνουμε να στεκόμαστε καλύτερα και να αναπνέουμε σωστότερα. 

Για τους περισσότερους ο χορός είναι μια σωματική και πνευματική πρόκληση καθώς συνδυάζει το ρυθμό και τη συνεργασία μαζί με κινήσεις που απαιτούν πλήρη αυτοσυγκέντρωση. Ακριβώς αυτός ο συνδυασμός αυτοσυγκέντρωσης – άσκησης μπορεί να αυξήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα στον ιππόκαμπο. Η αύξηση των εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς η συγκεκριμένη περιοχή συνδέεται άμεσα με προβλήματα μνήμης. Η αύξηση τους επίσης ελαττώνει τις πιθανότητες να εμφανιστούν σε μεγάλη ηλικία παθήσεις, όπως η άνοια και η νόσος του Alzheimer.
Τα καλά νέα είναι πως η αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οπότε, για το χορό δεν υπάρχει ηλικία για αυτό και βγάλτε το ΡΥΘΜΟ που έχετε μέσα σας!

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων