Περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης πραγματοποιεί από το πρωί ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκο Παπαευσταθίου.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε αρχικά το Ανοιχτό Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Στη συνέχεια μετέβησαν στον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη και ακολούθως στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Χέρσο. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό ευρεία σύσκεψη στο Νοσοκομείο του Κιλκίς με τη διοίκηση και το σωματείο των εργαζομένων, τον δ/ντή του ΠΕΔΥ Κιλκίς, τους εκπροσώπους της Ένωσης νοσοκομειακών Γιατρών καθώς και με το δήμαρχο κιλκίς, Δ. Σισμανίδη, τον αντιπεριφερειάρχη, Α. Βεργίδη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Βλ. Παναγιωτίδη και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δ. Αγαθόπουλο.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο επίπεδο της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων υπάρχει μια σαφής διαβάθμιση καθώς στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα η εικόνα είναι ικανοποιητική σε αντίθεση με τον καταυλισμό στην Ειδομένη όπου αν και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη ως προς την υγειονομική κάλυψη, οι συνθήκες διαβίωσης και ατομικής υγιεινής είναι δραματικές. Στην Ειδομένη, ο κ. Ξανθός συνομίλησε με τη συντονίστρια του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος, τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΑΒ (το οποίο έχει συνεχή παρουσία στον καταυλισμό), τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που επιχειρούν στο πεδίο και υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη σωστή υγειονομική κάλυψη των προσφύγων. «Η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη είναι ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι « είναι επιτακτική η ανάγκη αυξημένου συντονισμού και αυτό είναι το νόημα της σημερινής περιοδείας». Επεσήμανε επίσης ότι ο καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος και επομένως η μόνη λύση είναι η σταδιακή εκκένωσή του.
Στο Νοσοκομείο Κιλκίς, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι παρέθεσαν στον υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν κυρίως στην έλλειψη προσωπικού. Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι αυτές τις μέρες θα διοριστούν δύο επικουρικοί γιατροί (1 παιδοψυχίατρος και 1 μαιευτήρας) ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη 8 θέσεων σε επικουρικό προσωπικό και 9 θέσεων μόνιμων εργαζόμενων από την επόμενη δέσμη των 2.440 προσλήψεων που θα προκηρυχθούν άμεσα. Επιπλέον θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Νοσοκομείου για την πρόσληψη 4 ακόμα επικουρικών γιατρών ενώ μέσα στον Απρίλιο θα τοποθετηθεί και επιπλέον προσωπικό από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ενίσχυση συγκεκριμένων δομών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ακόμα, όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, θα επεκταθεί το καθεστώς της αγόνου σε όλο το Νομό Κιλκίς έτσι ώστε η θητεία των επικουρικών να είναι τριετής.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχει ήδη εκταμιευθεί από την 3η ΥΠΕ, συμπληρωματική επιχορήγηση ύψους 400.000€ για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει ενώ παράλληλα έχει εκταμιευθεί το 100% του προϋπολογισμού του νοσοκομείου έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό.
Σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί το Ανοικτό Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στα Διαβατά και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην 4η ΥΠΕ με την υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τις διοικήσεις της 3ης και της 4ης ΥΠΕ καθώς και με εκπροσώπους του ΕΚΑΒ, του Ιατρικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου