Νέα τρύπα, ύψους 60 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Νέα τρύπα, ύψους 60 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ

Με νέα τρύπα, ύψους 60 εκατ. ευρώ αυτή τη φορά, θα βρεθεί αντιμέτωπο το 2017 το ταμείο του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για ακόμη μια "παράπλευρη" απώλεια της εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου πάνω στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς το σχέδιο του προϋπολογισμού του ταμείου προβλέπει μείωση των εισφορών τις οποίες πρέπει να αποδώσει στον Οργανισμό κατά 60 εκατ. ευρώ (ή 28%). Συγκεκριμένα, το ΕΤΕΑ θα πρέπει να αποδώσει το 2017 στον ΕΟΠΥΥ μόλις150 εκατ. ευρώ έναντι 210 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν να καταβάλλει το 2016.

Η διαφορά αυτή των 60 εκατ. ευρώ οφείλεται στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων που επιβλήθηκαν από την 1/6/2016 βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς μαζί με τις συντάξεις μειώθηκαν και τα έσοδα από τις παρακρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Η παρακράτηση 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εφαρμόστηκε από τον Ιούλιο. Ωστόσο οι περικοπές που ξεκίνησαν από τις αρχές Ιουνίου στις επικουρικές συντάξεις μείωσαν και τις παρακρατήσεις στα 150 εκατ. ευρώ.

Και αυτό δεν είναι το μόνο πλήγμα για τα οικονομικά του Οργανισμού. Κατά πολύ μειωμένα αναμένονται τα φετινά έσοδα από τις κρατήσεις που έγιναν στις συντάξεις και από τον ΟΑΕΕ (από 600 εκατ. ευρώ που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις ο ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται πως δεν θα λάβει πάνω από 206 εκατ. ευρώ), ενώ σημαντική είναι η υστέρηση από το ΙΚΑ.
Όλα αυτά την ώρα που η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για τη χρονιά που έρχεται θα είναι, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, κατά 200 εκατ. ευρώ μικρότερη σε σύγκριση με φέτος, γεγονός που αναμένεται να επιτείνει περισσότερο τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των ιδιωτών παρόχων (διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες γιατροί, εργαστήρια, ιδιωτικά θεραπευτήρια).

Προοπτική για αύξηση των κονδυλίων για φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια δεν υπάρχει στον ορίζοντα- τουλάχιστον μέχρι και το 2018-, παρά τις συνεχείς πιέσεις της αγοράς, οπότε θεωρείται σίγουρο πως οι υπερβάσεις, που ούτως ή άλλως αποτελούν μόνιμο φαινόμενο ήδη από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ, θα συνεχιστούν.

Η συνεχής έλλειψη ρευστότητας λόγω των αποσπασματικών εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία οδήγησε σε νέα έκρηξη των χρεών του ΕΟΠΥΥ. Το Σεπτέμβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι οφειλές του Οργανισμού άγγιξαν τα 1,813 δισ. ευρώ (από 1.698 δισ. τον Αύγουστο). Από την άλλη, από την επιχορήγηση των 361,6 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί στον ΕΟΠΥΥ από την τελευταία δόση στο πλαίσιο της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων, έχουν αποδοθεί προς τις επιχειρήσεις- παρόχους τα 282,6 εκατ., χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα εξόφλησης για τους επόμενους μήνες.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων