Φεύγουν οι γιατροί από το Νοσοκομείο Σαντορίνης | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Φεύγουν οι γιατροί από το Νοσοκομείο Σαντορίνης

Έχουμε επανειλημμένως γράψει για τα προβλήματα του Γ.Ν.ΘΥΡΑΣ στην Σαντορίνη. Επαναπροκηρύξεις για θέσεις προσωπικού διαδέχονται η μία την άλλη και το πρόβλημα συνεχίζεται. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι γιατροί με 800 Ευρώ μισθό και τα έξοδα δικά τους (διαμονή, διατροφή κλπ) δεν βγαίνει. Ούτε φυσικά η λύση είναι με αποσπάσεις προσωρινά προσωπικού από άλλο νοσοκομείο, στην Σαντορίνη. Έτσι και το σημερινό ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα, σήμερα αναφέρεται στα προβλήματα αυτά. Διαβάστε....



Έκαναν «hot spot» το εγκαταλειμμένο Κέντρο Υγείας για νοσηλευτές και γιατρούς οι οποίοι αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον από το πολυδιαφημισμένο νοσοκομείο του νησιού

Το μοναδικό έργο που έχει να λέει ότι παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Υγείας, το Νοσοκομείο Σαντορίνης, κινδυνεύει να μετατραπεί σε νοσοκομείο-φάντασμα λίγους μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του. Μετά τη φιέστα των εγκαινίων, αυτό που έμεινε είναι οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό για να βρουν κατοικία. Μπροστά στην αδυναμία να βρεθεί οίκημα, το υπουργείο Υγείας τους παραχώρησε το παλαιό Κέντρο Υγείας του νησιού για να στεγαστούν. Έτσι, ένα ιατρικό... κοινόβιο λειτουργεί πλέον στη Σαντορίνη, με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να έχουν μετατρέψει αναγκαστικά σε σπίτι τους τούς παλαιούς θαλάμους νοσηλείας. Ήδη εννέα γιατροί, οι οποίοι δεν άντεξαν αυτήν την κατάσταση, εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη αφήνοντας κενές τις θέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι...

Από την ημέρα που άνοιξε τις πόρτες του το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης, έχουν αποχωρήσει από αυτό ένας νεφρολόγος, δύο γενικοί γιατροί, ένας οφθαλμίατρος, δύο γενικοί χειρουργοί, δύο ορθοπεδικοί και μία καρδιολόγος.
Έχουν απομείνει όχι περισσότεροι από 16 μάχιμοι γιατροί ενώ, αντίθετα, παρατηρείται σωρεία προσλήψεων σε διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, σύμφωνα με τις αναφορές των τοπικών αρχόντων που κάνουν λόγο για χειρισμούς εν κρυπτώ με συνοπτικές διαδικασίες, για διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν, για ένα έωλο εγχείρημα χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση και συνέχεια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Σαντορίνης εξακολουθεί να λειτουργεί από την πρώτη μέρα χωρίς αξονικό τομογράφο, όπως και ότι διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αλλά δεν υπάρχει γιατρός να τη λειτουργήσει.

Αυτά και άλλα πολλά τραγελαφικά συμβαίνουν στο νησί του ηφαιστείου, τα οποία σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν πράγματι το Νοσοκομείο Σαντορίνης δημιουργήθηκε σε έναν από τους κορυφαίους σε παγκόσμιο επίπεδο τουριστικούς προορισμούς ή τελικά πρόκειται για εικονική πραγματικότητα και τα θεμέλια έπεσαν σε κάποιο απόμερο και τριτοκοσμικό μέρος του πλανήτη.
Γιατί μόνο σε ένα τέτοιο μέρος θα μπορούσε να αιτιολογηθεί το γεγονός να κοιμάται το προσωπικό ενός νοσοκομείου σε ένα εγκαταλειμμένο και σφραγισμένο -υποτίθεται- κτίριο.
Ναι, σωστά διαβάσατε. Σε θαλάμους και δωμάτια που άλλοτε χρησιμοποιούνταν για την περίθαλψη ασθενών και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Στην Ελλάδα του 2017, όπου κατά δήλωση του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη υπάρχει «πλήρης ικανοποίηση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο της υγείας», το προσωπικό του εν λόγω νοσοκομείου φιλοξενείται στα μουλωχτά στα δωμάτια ενός κτιρίου όπου μέχρι και πριν από λίγους μήνες στεγαζόταν το πρώην Κέντρο Υγείας.
Σήμερα, λοιπόν, το κτίριο που κάποτε η Κοινότητα Θήρας το παραχώρησε στο υπουργείο Υγείας, με αναφορά, όμως, σε ρήτρα να χρησιμοποιείται ως χώρος κατασκευής υγειονομικής μονάδας και να επιστραφεί σε αυτήν εάν αυτό δεν ήταν δυνατόν, λειτουργεί άτυπα… ως ξενώνας Γ’ κατηγορίας. Με τις ευλογίες μάλιστα του υπουργείου Υγείας, καθώς οι αρμόδιοι παρέδωσαν τα κλειδιά του κεντρικού κτιρίου και των δωματίων στο προσωπικό του νοσοκομείου με τη σύσταση «να μείνει μεταξύ μας». Βέβαια, ούτε οι νοσηλευτές, ούτε οι γιατροί περίμεναν ότι, πατώντας το πόδι τους στο νησί για να αναλάβουν πόστα, οι ανεπίσημες διαβεβαιώσεις πολιτικών παραγόντων για παροχή δωρεάν ή επιδοτούμενης στέγης θα περιλάμβαναν διαμονή σε κοινόβια.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, το κτίριο όχι μόνο δεν επεστράφη, αλλά στα ενδότερά του δημιουργήθηκε ένα κανονικό κοινόβιο, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο.
Μια άτυπη κατάληψη προκειμένου να βολευτεί το χαμηλόμισθο προσωπικό του νοσοκομείου ώστε να μη διακινδυνεύσει να καεί ξαφνικά και ολοσχερώς το δημιούργημα-πυροτέχνημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να διαψευστούν οι βαρυσήμαντες δηλώσεις των εγκαινίων που έλεγαν ότι «μπορούμε και ανοίγουμε καινούρια νοσοκομεία με καινούριες αναβαθμισμένες υπηρεσίες».
Λες και δεν ήξεραν από την αρχή ότι εδώ και χρόνια η Σαντορίνη αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό προορισμό με υψηλό κόστος διαβίωσης.

Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός κ. Πολλάκη, που πραγματοποίησε και επέμβαση αιμορροϊδεκτομής για να δείξει οτι το νοσοκομείο λειτουργεί υποδειγματικά

Τριτοκοσμικές εικόνες

Η εικόνα μιλά από μόνη της. Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Σαντορίνης κοιμόντουσαν, στην αρχή τουλάχιστον, στα μεταλλικά κρεβάτια νοσηλείας του Κέντρου Υγείας και για να ζεσταθούν χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικές κουβέρτες. Μετά από διαμαρτυρίες κατάφεραν να αντικαταστήσουν τα σκληρά κρεβάτια με άλλα πιο αναπαυτικά, τα οποία πήραν από ξενοδοχειακές μονάδες που δεν τα χρειάζονταν λόγω ανακαίνισης.

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύει το «ΘΕΜΑ», τα πλυμένα ρούχα απλώνονται στους διαδρόμους του κτιρίου ή στην ταράτσα του, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Φυσικά τα λειτουργικά έξοδα (λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.ά.) καλύπτονται από το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Κέντρου Υγείας, Εμμανουήλ Λειβαδάρο, η ετήσια κατανάλωση ρεύματος ανέρχεται στα 30.000 ευρώ, ενώ άλλα τόσα απαιτούνται για τις ανάγκες θέρμανσης του κτιρίου.
«Την εντολή να χρησιμοποιήσει το προσωπικό του Νοσοκομείου Σαντορίνης το Κέντρο Υγείας ως χώρο φιλοξενίας τους την έδωσε ο κ. Πολάκης σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου», αναφέρει ο κ. Λειβαδάρος, ενώ η αντιδήμαρχος και υπεύθυνη τομέα Υγείας, Ρούλα Μπελόνια, αναφέρεται στις τραγικές ελλείψεις: «Κάναμε τα εγκαίνια και το νοσοκομείο δεν ήταν έτοιμο. Τι είδους νοσοκομείο είναι όταν δεν διαθέτει ούτε έναν αξονικό τομογράφο ή δεν υπάρχει γιατρός να λειτουργήσει τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού; Έχουμε μείνει με ελάχιστους γιατρούς ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουν προσληφθεί 55 άτομα σε διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό».

Ωστόσο οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Σαντορίνης δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το θέμα της διαμονής αλλά και εκείνο της σίτισης.
Με επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) και κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή του κ. Πολάκη, ο δικηγόρος αλλά και μέλος του Δ.Σ της ΑΕΜΥ Α.Ε., Μιχάλης Ρούσσος, ζητά τη χορήγηση ενός γεύματος για όλους τους εργαζομένους στο Νοσοκομείο Σαντορίνης και όχι μόνο «για όσους δεν διέμεναν μόνιμα στη Θήρα, αλλά μετέβησαν στο νησί προκειμένου να εργαστούν στο νοσοκομείο», όπως έχει εισηγηθεί η διευθύντριά του Μαρία Μαυρικάκη.

Η κυρία Μαυρικάκη είναι συνταξιούχος της Αγροτικής Τράπεζας που διέκοψε τη σύνταξή της τον Οκτώβριο προκειμένου να αναλάβει με απόφαση των κυρίων Ξανθού και Πολάκη τη διοίκηση του νοσοκομείου λαμβάνοντας μισθό 3.600 ευρώ.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της περί εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με την υποστελέχωση και άλλες σημαντικές ελλείψεις που παραμένουν από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του.

Απίστευτο κι όμως Ελληνικό: στους θαλάμους του πρώην Κέντρου Υγείας Σαντορίνης κοιμάται το προσωπικό του νοσοκομείου του νησιού. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να απλώνουν τα ρούχα στους διαδρόμους η στην ταράτσα, ενώ τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου (ΔΕΚΟ κ.λπ.) βαρύνουν τα ταμεία του υπουργείου Υγείας

protothema.gr






ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων