Γιατί οι Θεσμοί επαναφέρουν το άνοιγμα της αγοράς φαρμάκου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιατί οι Θεσμοί επαναφέρουν το άνοιγμα της αγοράς φαρμάκου

Με αιχμές κατά της Κυβέρνησης υποδέχθηκαν οι φαρμακοποιοί την επαναφορά από τους θεσμούς του "καυτού" θέματος για το άνοιγμα της αγοράς του φαρμάκου και τη διάθεση τους και από μεγάλες αλυσίδες λιανικής.

Η απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (δηλαδή των σκευασμάτων για τα οποία δεν απαιτείται συνταγή γιατρού για την προμήθειά τους, όπως για παράδειγμα παυσίπονα, αναλγητικά, σκευάσματα για το κρυολόγημα, αποσυμφορητικά, δερματικές κρέμες και σιρόπια)  βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα στις επαφές που είχαν κατά η διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι θεσμοί με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, μαζί με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Και τα δύο ζητήματα περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ουσιαστικά, όπως σημειώνουν φορείς από το χώρο του φαρμάκου, το αίτημα για απελευθέρωση της πώλησης των μη συνταγοραφούμενων δεν έφυγε ποτέ από το προσκήνιο. Όμως το υπουργείο Υγείας επεχείρησε να "χρυσώσει το χάπι", επιτρέποντας την είσοδο στη λιανική ενός μικρού μόνο μέρους από αυτή την κατηγορία σκευασμάτων, τα οποία ονόμασε ΓΕΔΙΦΑ (γενικής διάθεσης φάρμακα).

Πρόκειται για 216 από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα που κυκλοφορούν στην αγορά, κυρίως σκευάσματα παρακεταμόλης. Φαίνεται εντούτοις πως το πρώτο αυτό άνοιγμα δεν αποδίδει όπως ήθελαν οι θεσμοί στη λογική της αύξησης του ανταγωνισμού, ζητώντας τώρα να προχωρήσει κανονικά η απελευθέρωση.

Εξάλλου, από την αρχή του έτους με απόφαση του υπουργείου Υγείας και μετά από αναβολή ενός χρόνου, η τιμή των μη συνταγογραφούμενων πλέον είναι ελεύθερη και καθορίζεται από τις παρασκευάστριες εταιρείες και όχι από το κράτος… ένα βήμα που φέρνει ακόμη πιο κοντά τη γενική απελευθέρωση των σκευασμάτων που δεν γράφονται από τους γιατρούς και δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία.

Χαρακτηριστική ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνου Λουράντου, ο οποίος σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως "οι δανειστές ζητούν από την Κυβέρνηση πράγματα που είναι όχι μόνο απαράδεκτα, αλλά εκτός λογικής, μη υλοποιήσιμα και οδηγούν την χώρα έξω από κάθε αισιόδοξο σενάριο ανάπτυξης. Καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και δένουν τη χώρα ... χειροπόδαρα για πολλές δεκαετίες".

Όσον αφορά το ολικό άνοιγμα της διάθεσης φαρμάκων που ζητούν οι θεσμοί εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, ο  Κ. Λουράντος έστρεψε τα βέλη του και προς τις αλυσίδες λιανικής, λέγοντας πως "ο διακαής πόθος τους είναι η με οποιονδήποτε τρόπο αύξηση της ύλης τους καταστρέφοντας όποιον τους αντιστέκεται δημιουργώντας μονοπώλια και καρτέλ". Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είπες τέλος πως "η ανάπτυξη ... προϋποθέτει αυτό το μέτρο, αφού το καταναλωτικό κοινό ... δεν προλαβαίνει να αγοράζει τις άλλες εργάσιμες ημέρες".

Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων