Ωφελημένος κατά 220 εκατ. ευρώ βγήκε τη διετία 2016-2017 ο ΕΟΠΥΥ από τη νέα διαδικασία ελέγχου των δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, την τελευταία διετία η δαπάνη για υπηρεσίες από ιδιώτες παρόχους προς τους ασφαλισμένους, όπως νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικές εξετάσεις, επισκέψεις σε γιατρούς και υπηρεσίες φυσικής αποκατάστασης, μειώθηκε συνολικά κατά 7%. Μάλιστα, την πρώτη χρονιά της νέας διαδικασίας η μείωση στις δαπάνες άγγιξε το 10%, γεγονός που έδωσε την ευχέρεια στον οργανισμό να αυξήσει τις παροχές προς τους ασφαλισμένους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ένταξη προς αποζημίωση περίπου 90 νέων διαγνωστικών εξετάσεων που έγινε στις αρχές του 2017.
Η μείωση είναι αποτέλεσμα του νέου τρόπου ελέγχου και τελικής εκκαθάρισης των υποβολών, ο οποίος οδήγησε πολλούς παρόχους να είναι πιο «προσεκτικοί» στις απαιτήσεις τους. Με τη νέα διαδικασία, την οποία εισήγαγε το 2016 η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος των υποβολών των παρόχων και, εφόσον βρεθούν λάθη, τότε ο οργανισμός προχωρεί σε περικοπή στις απαιτήσεις, οι οποίες ανάγονται με στατιστικές μεθόδους στο σύνολο των υποβολών των παραβατών παρόχων.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, πέρυσι, για υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες πάροχοι και συγκεκριμένα οι γενικές κλινικές, ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης αποθεραπείας κλειστής περίθαλψης και φορείς υποστήριξης αναπηρίας, απαίτησαν από τον οργανισμό το ποσόν των 459 εκατ. ευρώ, έναντι 477 εκατ. ευρώ το 2016 και 495 εκατ. ευρώ το 2015. Αντίστοιχα, από τον έλεγχο προέκυψαν περικοπές της τάξης των 8,9 εκατ. ευρώ για το 2016 και 12 εκατ. ευρώ για το 2017. Το εντυπωσιακό είναι ότι την ίδια διετία, αν και μειώθηκε η συνολική δαπάνη, αυξήθηκε ο αριθμός των ασφαλισμένων που νοσηλεύθηκαν στις ιδιωτικές κλινικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 νοσηλεύθηκαν περίπου 490.000 ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές δομές κλειστής νοσηλείας έναντι 505.000 το 2016.
Στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, η μείωση της δαπάνης το 2016 άγγιξε το 21% σε σχέση με το 2015. Ειδικότερα, οι πάροχοι το 2015 είχαν υποβάλει απαιτήσεις ύψους 560 εκατ. ευρώ, έναντι 445 εκατ. το 2016 –ήτοι μείωση στις υποβολές ύψους περίπου 85 εκατ. ευρώ–, ενώ επιπλέον 1,7 εκατ. ευρώ «κόπηκε» μετά τον έλεγχο των υποβολών. Πέρυσι, με την ένταξη προς αποζημίωση των νέων διαγνωστικών εξετάσεων, η δαπάνη αυξήθηκε στα 488 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι κινήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με το 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, υπήρχαν και περιπτώσεις στις οποίες οι πάροχοι είχαν μεγαλύτερες απαιτήσεις για υπηρεσίες που παρείχαν. Η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή των ιδιωτικών μονάδων τεχνητού νεφρού οι οποίες παρείχαν το 2017 υπηρεσίες σε 7.085 ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έναντι 5.976 το 2015. Οι ελλείψεις –κυρίως σε προσωπικό– που καταγράφονται στις μονάδες τεχνητού νεφρού του ΕΣΥ οδήγησαν πολλούς ασφαλισμένους να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της διαδικασίας της τελικής εκκαθάρισης αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για το βραβείο «Best Manager Award» για το 2018 που έλαβε από το European Network for Business and Industry Statistics ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, και η απονομή του οποίου θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου