Δώδεκα πόλεις υποψήφιες για τη διεξαγωγή του επόμενου Genedis 2020 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δώδεκα πόλεις υποψήφιες για τη διεξαγωγή του επόμενου Genedis 2020

3rd World Congress on Geriatrics andNeurodegenerative Diseases Research - "GeNeDis 2018", με τίτλο: Health Agingand Mental Wellness in the new digital era
«Μη εκ λόγων τα πράγματα, αλλ' εκ των πραγμάτων τους λόγους ζητείν» (μτφρ: δεν πρέπει να ερευνούμε τα γεγονότα ξεκινώντας από τις αιτίες, αλλά τις αιτίες ξεκινώντας από τα γεγονότα. Μύσων ο Χηνεύς). Με αυτά τα λόγια και επαναπροσδιορίζοντας τους όρους “healthy” και “specificity”, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του 3rd World Congress on Geriatrics andNeurodegenerative Diseases Research - "GeNeDis 2018", με τίτλο: Health Agingand Mental Wellness in the new digital era, που έλαβε για πρώτη φορά χώρα εκτός Ελλάδας, και συγκεκριμένα στο Τορόντο του Καναδά, καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, κήρυξε τη λήξη των εργασιών της μεγάλης αυτής διοργάνωσης που αποτελεί τον ορισμό της διεπιστημονικής συνεργασίας.


Τις τέσσερις μέρες του συνεδρίου (από τις 25-28 Οκτωβρίου) σε πέντε τοποθεσίες του Τορόντο: Fields Institute, Bahen Center for InformationTechnology Toronto University, Wilfrid Lauriel University, Royal Ontario Museum, Lennox Hall, φιλοξενήθηκαν 33 προσκεκλημένοι ομιλητές (keynote speakers)από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ελβετία, Ελλάδα, κ.ά. και περισσότεροι από150 επιστήμονες από περισσότερα από δέκα επιστημονικά πεδία, ενώ από την πρώτη κιόλας μέρα το συνέδριο είχε εγγραφές από διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως Καναδά, ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Αυστραλία, Ευρώπη και φυσικά Ελλάδα.

Στην κατεύθυνση προώθησης του scientific networking δύο γεγονότα καταγράφηκαν ως τα highlights του συνεδρίου. Το πρώτο ήταν η κλειστή συνάντηση επιστημόνων στο Fileds Institute, όπου για πρώτη φορά μέσα σε ένα χώρο που φέρει μαθηματική ταυτότητα εισήχθηκαν και συζητήθηκαν δύο νέα επιστημονικά πεδία, αυτά της Βιοπληροφορικής και του Υπολογιστικού Νευροεκφυλισμού. Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, στοLennox Hall, 40 κορυφαίοι προσκεκλημένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο, που ανήκουν στην ελίτ των επιστημόνων που διερευνούν τον ανθρώπινοεγκέφαλο, παρουσίασαν και κατόπιν έθεσαν στην κρίση των συναδέλφων τους τις τελευταίες ερευνητικές κατακτήσεις τους. Ακολούθησε ένας χαλαρός, αλλά ουσιαστικός επιστημονικός διάλογος που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ μέσα σε μια άτυπη ατμόσφαιρα ιδανική για μια γόνιμη επιστημονική αλληλεπίδραση.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου διενεργήθηκαν 7Εργαστήρια (workshops), ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα έξι νέων ερευνών που δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, ενώ έλαβαν χώρα 3 βραβεύσεις ερευνητών για τη συνολική συνεισφορά τους στην Επιστήμη. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Καθ. Παναγιώτης Βλάμος, απέδωσε τιμητική διάκριση στον καθηγητή Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Παν. Κρήτης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και Πρόεδρο ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης, Νεκτάριο Ταβερναράκη, στον ομογενή διαπρεπή νευροεπιστήμονα Clifford George Kentros από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) που διερευνά τους μηχανισμούς μάθησης και μνήμης, και στον πολυβραβευμένο για την έρευνά του στο Αλτσχάιμερ Benjamin Wolozin από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Τιμητική διάκριση ως “Best paper award” έλαβαν επίσης τέσσερις δημοσιεύσεις (papers) από Ελλάδα και Ινδία που κρίθηκαν ως καλύτερες σε σύνολο 103.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας αυτής επιστημονικής συνάντησης προέκυψαν επίσης και σημαντικές διεπιστημονικές συνεργασίες που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες. Ήδη ανακοινώθηκαν η έναρξη της λειτουργίας του μοναδικού στο είδος του Κέντρο Ερευνών με το όνομα «Research Center on Computational Biomarkers - RCCBm» (Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών) http://www.rccbm.org/, ο ορισμός για πρώτη φορά μιας καινούργιας ερευνητικής περιοχής με το όνομα «Υπολογιστικός Νευροεκφυλισμός» (Computational Neurodegeneration)» από τον μεγαλύτερο όμιλο επιστημονικών εκδόσεων Springer και η δημιουργία του αντίστοιχου «εγχειριδίου» (handbook), καθώς και η ίδρυση ενός νέου Mεταπτυχιακού Προγράμματος Βιοπληροφορικής και Νευροπληροφορικής, την άνοιξη του 2019, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Το ραντεβού όλων όσοι συμμετείχαν στο 3ο Genedis 2018 που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ανανεώθηκε για το 2020. Ο τελικός τόπος διεξαγωγής του 4ου Genedis δεν έχει ακόμη οριστεί εξαιτίας της μεγάλης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πόλεις και χώρες που το διεκδικούν, όπως το Άμστερνταμ, η Βαλτιμόρη, η Βαρκελώνη, η Βουδαπέστη, το Ηράκλειο Κρήτης, η Ζυρίχη, το Λονδίνο, η Μπρατισλάβα, η Πράγα, η Σεούλ, η Σιγκαπούρη και η Ταϋλάνδη. Ενδιάμεσες εκδηλώσεις «δορυφόροι» αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2019 και στο 2020.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων