Η εικονική πραγματικότητα «εισβάλει» στα γηροκομεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η εικονική πραγματικότητα «εισβάλει» στα γηροκομεία

Όπως διευκρινίζει ο υπεύθυνος του προγράμματος, τα αποτελέσματα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην σχέση του συγγενή με τον άνθρωπό του
Τον γύρο του κόσμου σε 3 λεπτά έκαναν οι ηλικιωμένοι δώδεκα γηροκομείων της Αθήνας μέσω της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας που εφαρμόζει πιλοτικά από τα τέλη Οκτωβρίου το πρότυπο πρόγραμμα ψυχαγωγίας ηλικιωμένων ανθρώπων, Θάλλω.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του προγράμματος, Νότης Παρασκευόπουλος «το σύνθημά μας είναι ότι η τρίτη ηλικία έχει δικαίωμα και είναι μέσα στο όνειρο. Άρα γιατί να μην έρθει κοντά και γιατί να μην δοκιμάσει νέα πράγματα όπως είναι η εικονική πραγματικότητα; Παρακολουθώντας εικόνες 3 λεπτών βάζοντας τη μάσκα η αντίδρασή τους ήταν απίστευτη. Η ανταπόκριση είναι θεαματική, αφού μέχρι και ουρά σχηματίζουν για να δούνε τι είναι αυτό μέσα στη μάσκα. Ενθουσιάζονται, θυμούνται την εικόνα γιατί γίνεται ένας συνειρμός και πολλές φορές χαμογελάνε, βγάζουν επιφωνήματα. Αυτό που βλέπουν είναι διάφορα επιλεγμένα μνημεία και διάφορα μουσεία από όλον τον κόσμο. Έτσι, νιώθουν ότι βλέπουν ας πούμε τον Πύργο του Άιφελ μπροστά τους».
Ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τον Οκτώβριο του 2018 το Θάλλω εισήγαγε την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας στα γηροκομεία «με έναν τρόπο που να μην τρομάζει τον επωφελούμενο, αλλά να αποτελεί προέκταση της ψυχαγωγίας που λαμβάνει από το Θάλλω. Τα αποτελέσματα ήταν σπουδαία, ενώ παρατηρήθηκαν και περιστατικά όπου άνθρωποι μιλούσαν μετά από καιρό, χαμογελούσαν, έδειχναν γενικώς αντιδράσεις που θα περίμενε κανείς πως έχουν απολέσει».
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας προσφέρει νέες ελπίδες στους ασθενείς που υποφέρουν από κάποια μορφή άνοιας. Ήδη, χρησιμοποιείται σε άλλα κράτη ως εργαλείο που βοηθά στην επικοινωνία με ασθενείς με μεγάλη έκπτωση γνωσιακών και κινητικών λειτουργιών, ενώ δείχνει να περιορίζει κάποια από τα συμπτώματα της άνοιας όπως το στρες, η σύγχυση και οι απότομες εναλλαγές στη διάθεση. Επιπρόσθετα, η επαφή τους τόσο ζωντανά με κάτι το οποίο δεν μπορούν ουσιαστικά να επισκεφθούν τους δημιουργεί μια ευεξία και τους προσφέρει αυτοπεποίθηση».
Επόμενος στόχος του Θάλλω, όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παρασκευόπουλος, «αφορά τη δημιουργία βίντεο προσαρμοσμένων σε ατομικό πλέον επίπεδο. Θέλουμε να τραβάμε τρισδιάστατα βίντεο από τον τόπο καταγωγής τους, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι άνθρωποι αυτοί και να τα βλέπουν μέσα από την μάσκα, να τους γυρίσουμε πίσω στην παιδική τους ηλικία».
Μέθοδος Απομονωμένης Ακρόασης
Παράλληλα με τη μέθοδο της εικονικής πραγματικότητας εφαρμόζεται και η απομονωμένη ακρόαση αγαπημένης μουσικής μέσω ακουστικών. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παρασκευόπουλος «η μέθοδος αυτή βελτιώνει την κατάσταση και την ποιότητα ζωής των ασθενών που υποφέρουν από κάποια μορφή άνοιας, όπως η νόσος Alzheimer. Κατά την περιοδική χρήση της μεθόδου, παρατηρήθηκαν θετικές αντιδράσεις αναφορικά με τη διάθεση των ανθρώπων και την επίδραση του στρες που προκαλεί η νόσος. Σε αρκετές περιπτώσεις, η συγκινησιακή φόρτιση που προκλήθηκε, λειτούργησε θετικά τόσο σε κινητικό όσο και σε γνωσιακό επίπεδο, ενώ προκάλεσε -σε κάποιες περιπτώσεις- μία προσωρινή "μνήμη", συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις επισκέψεις».
Όπως διευκρινίζει ο υπεύθυνος του προγράμματος, τα αποτελέσματα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην σχέση του συγγενή με τον άνθρωπό του, καθώς φαίνεται πως για μικρές στιγμές, ο ασθενής «ξυπνά», η συντονισμένη κίνηση επιστρέφει και δημιουργείται αυτή η αίσθηση αυτονομίας και ανεξαρτησίας που έχουν από καιρό απολέσει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων