Αντιεμβολιαστικό κίνημα: «Θρηνούμε θύματα - Δημόσιος κίνδυνος αυτοί που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους» | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αντιεμβολιαστικό κίνημα: «Θρηνούμε θύματα - Δημόσιος κίνδυνος αυτοί που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους»

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα επηρεάζει τον κόσμο, είναι ένα από τα fake news που κυκλοφορούν, εδώ όμως θρηνούμε και θύματα
Για τρίτη συνεχή χρονιά ξεκινά την εκστρατεία ενημέρωσης υπέρ της ασφάλειας των εμβολίων, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), όπως τόνισε ο Νικόλαος Νίτσας, πρόεδρος του φορέα. Βασικό θέμα αναφοράς είναι το ζήτημα του εμβολιασμού, λόγω της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού, που είναι η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.


Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο ζήτημα του εμβολιασμού και με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης και Εμβολιασμού, ο κ.Νίτσας τόνισε πως οι κίνδυνοι που προκύπτουν από πρακτικές που δεν έχουν επιστημονική βάση είναι υπαρκτοί.

«Το αντιεμβολιαστικό κίνημα επηρεάζει τον κόσμο, είναι ένα από τα fake news που κυκλοφορούν, εδώ όμως θρηνούμε και θύματα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ που περιέγραψε πως τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν στη χώρα μας δίνουν μια συγκεκριμένη εικόνα της κατάστασης.


«Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) είχαμε μέχρι πρόσφατα περίπου 141 θανάτους από τη γρίπη φέτος, εκ των οποίων το 79% αντιστοιχεί σε άτομα υψηλού κινδύνου και ανεμβολίαστα. Αυτό, όπως καταλαβαίνει κάποιος, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, ένα στοιχείο που δείχνει το λιγότερο αμέλεια. Την ίδια ώρα νοσηλεύτηκαν περίπου 380 συνάνθρωποι μας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ίδιους, τις οικογένειες τους και φυσικά για την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ακριβώς επειδή η μεγαλύτερη πλειονότητα αυτών ήταν ανεμβολίαστη. Και αυτό για (να μην κάνουν) ένα εμβόλιο όπως της γρίπης, το οποίο είναι, όπως και τα άλλα που έχουμε, καθημερινό και ασφαλέστατο» τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

Ο κ.Νίτσας αναφέρθηκε όμως και στην ασθένεια της ιλαράς. «Έχουμε όμως και την περίπτωση της ιλαράς. Αυτή τη στιγμή και αν αναφερθούμε στον τελευταίο χρόνο περίπου, έχουμε και πάλι με βάση στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, περίπου 3300 ενήλικες και παιδιά που νόσησαν από ιλαρά, όπως και τέσσερις θανάτους» περιέγραψε, ενώ σημείωσε με έμφαση πως η προσπάθεια που γίνεται για την ενημέρωση του κοινού έχει ως αντίπαλη παρουσία τη διαδικτυακή μετάδοση απόψεων.

«Αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα που βασίζεται στις υπόγειες διαδρομές του διαδικτύου και δεν έχει καμία επιστημονική βαρύτητα ενώ δεν έχει αποδειχθεί και επιστημονικά πως έχει κάποια αξιοπιστία, έχει δημιουργήσει μια αμφιβολία σε μεγάλη μάζα συμπολιτών μας σχετικά με την αξιοπιστία των εμβολίων» σημείωσε ο κ.Νίτσας. «Για αυτό όλοι οι συνάδελφοι του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τον κόσμο σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, τόνισε και εξήγησε πως αρχής γενομένης από την 8η Μαΐου, όταν και θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Ιατρικού Συλλόγου μια μεγάλη συζήτηση για το κοινό, «προγραμματίζεται σειρά δράσεων.»

Ειδικοί επιστήμονες θα μιλήσουν για την ασφάλεια των εμβολίων. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι και τις 12 Μαΐου, στον Λευκό Πύργο, όπου συμπολίτες μας μπορούν να έρθουν και να ενημερωθούν από γιατρούς, όπως και να λάβουν υλικό που έχει ετοιμάσει ο Ιατρικός Σύλλογος για την ασφάλεια των εμβολίων» εξήγησε ο κ.Νίτσας και περιέγραψε πως το 2019 είναι και η τρίτη χρονιά στην οποία ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ξεκινά μια τέτοια εκστρατεία ενημέρωσης κατά των αντιεμβολιαστών και υπέρ της ασφάλειας των εμβολίων.

Η δράση θα συνεχιστεί και στα σχολεία της πόλης, όπου γιατροί θα μιλήσουν για τα εμβόλια και την ασφάλεια τους. «Ως ΙΣΘ έχουμε αναδείξει το θέμα αυτό ως πρωταρχικό σχετικά με την ενημέρωση του κοινού» εξήγησε ο κ.Νίτσας, που πάντως περιέγραψε και μια στατιστική ανάλυση που αποκτά σταδιακά πιο θετική εικόνα στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ εξήγησε έτσι πως, με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχουν λιγότερα κρούσματα, ιλαράς τουλάχιστον, στη Βόρεια Ελλάδα, από ό,τι στη Νότια Ελλάδα. «Αυτό δεν έχει να κάνει με τον καιρό και την τοπογραφία, αλλά έχει να κάνει και λίγο με την ενημέρωση του κόσμου και σε αυτό και ο ΙΣΘ έχει βάλει ένα λιθαράκι.

Ευχαριστούμε για την προβολή γιατί τα όπλα που εμείς διαθέτουμε είναι πολύ ισχυρά, αλλά εκεί στις κλειστές ιστοσελίδες όπου ο καθένας μπαρουφολογεί, δεν είναι τόσο απλό να μπει κάποιος και να παραθέσει επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα» ανέφερε.

Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης και σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού των πολιτών

Αναφερόμενος τέλος στη γενικότερη κατεύθυνση της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ανοσοποίησης ο κ.Νίτσας τόνισε πως η ανοσοποίηση και οι εμβολιασμοί είναι «ένα πράγμα που συνδέεται με το άλλο. Η νόσηση από μια ασθένεια αποφεύγεται με την ανοσοποίηση του οργανισμού. Αυτή μπορεί να είναι παθητική ανοσοποίηση, με το εμβόλιο, ή ενεργητική, αφότου νοσήσουμε και έχουμε αντισώματα", εξήγησε ο Έλληνας ιατρός που όμως αναφερόμενος γενικότερα στη δημιουργία αντισωμάτων -«των "όπλων" δηλαδή που έχει ο οργανισμός να αντιμετωπίσει μια ασθένεια, όποια και αν είναι αυτή»- τόνισε πως αυτή η λειτουργία σχετίζεται και με τον τρόπο ζωής αν και δεν είναι ο τρόπος ζωής ή η διατροφή που δημιουργούν τα αντισώματα».

«'Ένας οργανισμός επομένως ο οποίος είναι πολύ κουρασμένος, δεν διατρέφεται σωστά, δεν ξεκουράζεται, σαφώς είναι περισσότερο εκτεθειμένος σε κάποιους εξωτερικούς παράγοντες, που είναι τα αντιγόνα, τα μικρόβια ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να μπει στον οργανισμό μας.

Δεν υπάρχει όμως, πέρα από την παθητική ανοσοποίηση που είναι ο εμβολιασμός, άλλος τρόπος επιστημονικά κατοχυρωμένος, με τον οποίο θα μπορέσουμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στις λοιμώξεις, απέναντι σε διάφορες παθήσεις», σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ, που καταλήγει πως σε κάθε περίπτωση «μια πλήρης διατροφή, με φρούτα και λαχανικά, ώστε να παίρνουμε και βιταμίνες, η σωστή υγιεινή και η ξεκούραση θωρακίζουν το ανοσοποιητικό αν και σίγουρα η δημιουργία αντισωμάτων που είναι οι πολεμιστές, δημιουργείται μόνο με χρήση εμβολίων».

Ως πολύ σημαντικό χαρακτήρισε στο σύνολό του το θέμα των εμβολίων ο κ.Νίτσας, καθώς γύρω από αυτό υπάρχουν πολύ σοβαρά fake news, που πρέπει σιγά-σιγά να καταπολεμούνται, ενώ πρόσθεσε πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μαζί με τον καθαρισμό του πόσιμου νερού, «η εφεύρεση των εμβολίων ήταν οι δύο μεγαλύτερες κατακτήσεις του ανθρωπίνου γένους τους τελευταίους αιώνες» με την παγκόσμια υγεία να έχει βελτιωθεί σε διεθνές επίπεδο.

«Είχαμε πραγματικά ξεχάσει νοσήματα όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα και η φυματίωση και αρχίζουμε να τα θυμόμαστε, εξαιτίας δυστυχώς διαφόρων που (...) δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους και τους εαυτούς τους».


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων