Τα αρώματα που γεμίζουν τον χώρο της κουζίνας κατά τη διαδικασία παρασκευής του τον κάνουν ακόμα πιο θελκτικό και απολαυστικό. Ποια είναι τα απαραίτητα σκεύη και εργαλεία και ποια τα μυστικά για να φτιάχνουμε καλό καφέ στο σπίτι;
Αλεσμένος ή σε κόκκους;
Ο καφές μπαίνει στα περισσότερα σπίτι αλεσμένος. Ωστόσο, ο καφές σε κόκκους είναι η πιο σωστή επιλογή γιατί έτσι είναι πάντα φρέσκος, δεν χάνει τα αρώματα και τις γεύσεις του και έχει και περισσότερο χρόνο ζωής. Από την άλλη το υψηλό κόστος ενός ηλεκτρικού μύλου άλεσης δεν επιτρέπει την ύπαρξή του σε όλες τις κουζίνες. Σε αυτή την περίπτωση, αγοράζουμε τον καφέ σε μικρότερες ποσότητες και τον καταναλώνουμε γρήγορα ή αγοράζουμε έναν χειροκίνητο μύλο που δεν κοστίζει πολύ.
Πού διατηρούμε τον καφέ;
Ο αστικός μύθος λέει ότι ο καφές πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο. Είναι το συνηθέστερο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι. Ο καφές πρέπει να φυλάσσεται σε ένα ντουλάπι μακριά από την υγρασία (ο σημαντικότερος εχθρός του) και φυσικά όχι κοντά σε μπαχαρικά και βότανα με έντονο άρωμα. Η ιδιότητά του να απορροφά τις μυρωδιές του περιβάλλοντος θα τον κάνει να χάσει και να αλλοιώσει το αρωματικό του προφίλ.
Να φυλάξω την ηλεκτρική καφετιέρα;
Οι καφετέριες στις οποίες απλά βάζουμε το φίλτρο, τον καφέ, το νερό, πατάμε τον διακόπτη και σε λίγα λεπτά έχουμε «γαλλικό» καφέ σίγουρα είναι ο πιο συνηθισμένος και ταχύτερος τρόπος παρασκευής καφέ φίλτρου στο σπίτι.
Οι καφετιέρες νέας γενιάς είναι πιο σωστά προγραμματισμένες. Ωστόσο, το V60, το Chemex, η Aeropress, το Clever dripper, ακόμα και η Press French (η γνωστή σε όλους γαλλική πρέσα με το έμβολο) είναι μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τους home baristi. Μπορεί να είναι περισσότερο χρονοβόρες (ο χρόνος παρασκευής κυμαίνεται από 3,5 λεπτά μέχρι 4 ανάλογα με τη μέθοδο) και λίγο πιο σύνθετες από το πάτημα ενός κουμπιού, όμως θα αναδείξουν τον καφέ φίλτρου.
Ποια είναι ιδανική; Αυτό είναι θέμα γούστου και ο καθένας μας μπορεί να επιλέξει εκείνη που του ταιριάζει καλύτερα.
Κουταλιές ή γραμμάρια;
Ο παραδοσιακός τρόπος του μετρήματος του καφέ με κουταλιές (2 ανά κάθε κούπα καφέ φίλτρου) δεν είναι πλέον και ο πιο σαφής. Καλό θα ήταν να ζυγίζουμε τον καφέ σε μια ηλεκτρονική ζυγαριά πριν μπούμε στη διαδικασία εκχύλισης του. Υπάρχουν πολλές συνταγές (ναι, γιατί μιλάμε πλέον για συνταγές), αλλά η συνηθέστερη είναι 6 γραμμάρια καφέ για 100 ml νερό.
Όπως καταλαβαίνετε, η ηλεκτρονική ζυγαριά δεν θα σας χρειαστεί μόνο για να ζυγίζετε τον καφέ, αλλά και το νερό.
Ποια εσπρεσομηχανή να αγοράσω;
Πριν την αγορά μιας εσπρεσομηχανής θα πρέπει να αναλογιστείτε πόσα χρήματα θέλετε να ξοδέψετε. Μην κοιτάξετε μόνο την εμφάνισή της ώστε να ταιριάζει με την κουζίνα σας αλλά ούτε και πόσα bar (πίεση) μπορεί να έχει – οι περισσότερες διαθέτουν 15 bars εκτός από τις πιο σύγχρονες που φτάνουν τα 19.
Προτιμήστε τις απλές και αποφύγετε εκείνες που διαθέτουν ενσωματωμένο μύλο, γιατί και πολύ ακριβή τιμή έχουν και δεν εξασφαλίζουν το υψηλό αποτέλεσμα μιας απλής μηχανής.
Επιλέξτε λοιπόν κάποια που να χρησιμοποιεί φίλτρα και να σας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζετε εσείς το βάρος του καφέ που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τον espresso σας.
Μηχανές με κάψουλα;
Η κάψουλα είναι η πιο εύκολη και γρήγορη λύση. Είναι επίσης και ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να φτιάξουμε έναν εσπρέσο στο σπίτι. Η ποικιλία που υπάρχει στην αγορά οφείλεται περισσότερο στο ότι κάθε εμπορική εταιρεία έχει τη δική της πλέον κάψουλα που αποδίδει καλύτερα στην αντίστοιχα δική της μηχανή.
Μπορεί το αποτέλεσμα να μην έχει την ίδια ποιότητα με εκείνο μιας εσπρεσομηχανής στην οποία χρησιμοποιούμε φρεσκοκομμένο καφέ, είναι ωστόσο μεγάλη ευκολία.
Από την άλλη, ο καφές σε μια επώνυμη κάψουλα είναι καλύτερος από έναν καφέ αγνώστου προέλευσης. Εξαρτάται λοιπόν πόσο χρόνο θέλετε να αφιερώνετε στην προετοιμασία ενός καφέ και πόσο βάρος δίνετε στη λεπτότητα και το βάθος αρωμάτων και γεύσης.
Πώς φτιάχνω ζεστή κρέμα γάλακτος και κρύο αφρόγαλα;
Όλες οι καλές εσπρεσομηχανές διαθέτουν ένα ακροφύσιο από όπου διοχετεύεται ατμός και αυτό είναι που μας βοηθάει να φτιάξουμε μια σωστή κρέμα γάλακτος για έναν cappuccino.
Θα πρέπει να προσέξουμε όμως η θερμοκρασία του γάλακτος να μην ξεπεράσει τους 68 βαθμούς γιατί διαφορετικά θα το κάψουμε. Υπάρχουν και ειδικές συσκευές που φτιάχνουν ζεστή κρέμα γάλακτος χωρίς τη δική μας ανάμειξη.
Για το κρύο αφρόγαλα τα πράγματα είναι πιο εύκολα μια και μπορούμε να το φτιάξουμε σε μια φραπεδιέρα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Φυσικά μεγάλη σημασία και στις δύο μεθόδους έχει το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Πόση ζωή έχει ο καφές;
Καλό θα ήταν από τη στιγμή που θα ανοίξουμε τη συσκευασία του καφέ να τον καταναλώσουμε μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Αν φυσικά είναι αλεσμένος τότε ο χρόνος ζωής του είναι λιγότερος. Τον διατηρούμε σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
Καλό θα ήταν από τη στιγμή που θα ανοίξουμε τη συσκευασία του καφέ να τον καταναλώσουμε μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Αν φυσικά είναι αλεσμένος τότε ο χρόνος ζωής του είναι λιγότερος. Τον διατηρούμε σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
Ξαναζεσταίνω τον καφέ φίλτρου;
Αν θέλουμε να κρατήσουμε τον καφέ μας φίλτρου ζεστό καλό θα ήταν να τον διατηρήσουμε σε κάποιο θερμός. Ποτέ όμως δεν θα πρέπει να τον ξαναζεστάνουμε γιατί έτσι καταστρέφονται τα αρώματα του.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου