Τα πολλαπλά πρόσωπα του προβλήματος της εξάρτησης στην ελληνική κοινωνία επιβεβαιώνουν τα απολογιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ για το 2018, τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα στην Αθήνα.
Στα προγράμματά του για τα ναρκωτικά απευθύνονται χρήστες ηρωίνης (41%), κάνναβης (36%), κοκαΐνης (12%) και άλλων ουσιών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός νεαρών ενηλίκων με σημαντικό βαθμό λειτουργικότητας, οι οποίοι ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης, αλλά και οι εξαρτημένοι από οπιοειδή, άνω των 40 ετών με μακρά πορεία στη χρήση και έντονα προβλήματα υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού. Συγχρόνως, 1 στους 5 από όσους ζητούν θεραπευτική βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα με άλλες μορφές εξάρτησης, από το αλκοόλ ή τα τυχερά παιχνίδια.
Σε όλο το εύρος των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ για τις διάφορες μορφές εξάρτησης το 2018 οι εξυπηρετούμενοι ήταν 14.867. Το 1/3 από αυτούς ήταν μέλη του στενού περιβάλλοντος των ανθρώπων με πρόβλημα χρήσης/εξάρτησης.
Την επόμενη διετία το ΚΕΘΕΑ διευρύνει την πρόσβαση σε βοήθεια για την αντιμετώπιση των διαφορετικών μορφών εξάρτησης και ενισχύει την κοινωνική ένταξη, με νέες υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Έχει σχεδιάσει συνολικά 33 νέες μονάδες σε 17 πόλεις της χώρας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τουλάχιστον κατά 5.500 τον αριθμό των ανθρώπων που ο Οργανισμός έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει. Ήδη 18 από αυτές τις μονάδες έχουν λάβει έγκριση και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πέντε από τις μονάδες σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με τη σύμπραξη άλλων φορέων.
Στις νέες μονάδες περιλαμβάνονται Πολυδύναμα Κέντρα για διαφορετικές μορφές εξάρτησης, Κινητές Μονάδες που θα εξυπηρετούν περιοχές εκτός του αστικού ιστού, Κέντρα Σωματικής Αποτοξίνωσης, Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης για χρήστες στον δρόμο, Μονάδες Διπλής Διάγνωσης, Προγράμματα Κοινωνικής Επανένταξης, Εξειδικευμένη Μονάδα για το Αλκοόλ και τα Τυχερά Παιχνίδια και Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης και Φιλοξενίας για εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
Εκτός από το έργο του στη θεραπεία, το ΚΕΘΕΑ καλύπτει αυξανόμενες ανάγκες στο πεδίο της ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε θέματα εξαρτήσεων. Μέσα στο έτος, 21.605 άτομα, μαθητές, γονείς και διάφορες επαγγελματικές ομάδες, συμμετείχαν στα προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης του Οργανισμού στις τοπικές κοινωνίες και τις εκπαιδευτικές κοινότητες. Επιπλέον, στο κρίσιμο για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών πεδίο της εκπαίδευσης επαγγελματιών, το ΚΕΘΕΑ προσέφερε μέσα στο έτος 1.140 ώρες εκπαίδευσης σε 1.604 συμμετέχοντες.
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ επεσήμαναν ότι η μόνη αναπτυξιακή δυνατότητα που δίνεται σήμερα στους οργανισμούς θεραπείας για την κάλυψη νέων αναγκών αφορά συγχρηματοδούμενα προγράμματα. Παρά τη σημαντική συνεισφορά τους, τα προγράμματα αυτά έχουν βραχεία διάρκεια και τερματίζονται ακριβώς τη στιγμή που έχουν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη και έχουν εδραιωθεί στις τοπικές κοινωνίες.
Ανάγκη παραμένει, όπως τόνισαν, η ανάπτυξη υπηρεσιών με σταθερή κρατική χρηματοδότηση και η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τις εξαρτήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας των εξαρτημένων και των οικογενειών τους.
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ζήτησαν, τέλος, να δοθεί άμεσα το πράσινο φως για την πραγματοποίηση των 50 προσλήψεων θεραπευτών στον Οργανισμό, οι οποίες περιλαμβάνονται στην πρόσφατη ΠΥΣ που αφορά τον τομέα της υγείας. Με τις προσλήψεις αυτές θα καλυφθούν χρονίζοντα κενά στον κύριο κορμό υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ σε διάφορες περιοχές και πεδία υποστήριξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου