"Άνθρακες" οι 120 δόσεις για χρέη στα Ταμεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

"Άνθρακες" οι 120 δόσεις για χρέη στα Ταμεία

Αν και η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων έχει ανοίξει εδώ και σχεδόν είκοσι μέρες, λιγότερο από το 1% των οφειλετών έχει ενταχθεί σε αυτή
Πολύ κάτω από τις ελπίδες του υπ. Εργασίας κινείται έως τώρα η "συμμετοχή" των εργοδοτών, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Αν και η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων έχει ανοίξει εδώ και σχεδόν είκοσι μέρες, λιγότερο από το 1% των οφειλετών έχει ενταχθεί σε αυτή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "Κεφαλαίου".
Μάλιστα, το ποσοστό αυτό "απαρτίζεται" σχεδόν αποκλειστικά από εργοδότες με χρέη προς το τέως ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, 12.500 επιχειρηματίες έχουν ρυθμίσει χρέη ύψους 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το σύνολο όσων χρωστούν στο τέως ΙΚΑ ξεπερνούν τους 510.000, ενώ τα χρέη τους υπερβαίνουν τα 18,7 δισ. ευρώ. Ελάχιστοι, από την άλλη μεριά, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.
Η καθυστέρηση
Εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι φαίνεται να διστάζουν να υποβάλουν την αίτηση, παρά την πολύμηνη αναμονή που προηγήθηκε για την ψήφιση-ενεργοποίηση της περίφημης ρύθμισης των 120 δόσεων, για πολλούς λόγους, εξηγούν στο "Κ" παράγοντες της αγοράς.
Ένας εξ αυτών των λόγων είναι οικονομικός, δηλαδή η αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στους όρους της ρύθμισης, δηλαδή στις δόσεις και, ταυτόχρονα, στις τρέχουσες εισφορές.
Επίσης, αφότου άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις, εμφανίστηκαν πολλά "πλοκάμια" γραφειοκρατίας αλλά και καθυστερήσεις ανταπόκρισης του Κέντρου Είσπραξης των Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στα αιτήματα τα οποία καταθέτουν οι οφειλέτες.
Παράλληλα, η παράταση την οποία έδωσε η κυβέρνηση τόσο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος (31η Ιουλίου αντί της 30ής Ιουνίου) αλλά και στην υποβολή των αιτήσεων για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών (30ή Σεπτεμβρίου αντί της 28ης Ιουνίου) οδήγησε πολλούς επιχειρηματίες στην αναβολή των αποφάσεων για άμεση ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών τους.
Τεχνικά εμπόδια
Όσον αφορά, πιο ειδικά, στο "μέτωπο" των τεχνικών εκκρεμοτήτων της ρύθμισης των 120 δόσεων για Ταμεία, ολοένα και περισσότεροι οφειλέτες έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα, τα οποία έχει ήδη επισημάνει το "Κ".
Συγκεκριμένα, το σύστημα του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών είναι ανέτοιμο να "τρέξει" τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων οφειλετών, γεγονός που ήδη προσανατολίζει στελέχη των Ταμείων να προτείνουν στην απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αποφασίσουν παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων (από τις 30 Σεπτεμβρίου, π.χ., στην 31η Οκτωβρίου ή και αργότερα). Κάτι τέτοιο, όμως, θα μεταθέσει χρονικά και την "ανάταση" –μέσω της νέας ρύθμισης– των εσόδων του ΕΦΚΑ, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Δύο είναι βασικότεροι λόγοι γι' αυτήν την αδυναμία του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ. Ο πρώτος είναι πως εξακολουθούν να μην έχουν μεταφερθεί τα χρέη όλων των αυτοαπασχολουμένων –και ιδίως των μηχανικών,δικηγόρων και γιατρών– στο ΚΕΑΟ. Οι εν λόγω οφειλέτες μπορούν να αιτηθούν ένταξη στη ρύθμιση, αλλά αυτή θα "τρέξει" μετά την ένταξη όλων των χρεών τους στο ΚΕΑΟ.
Ο δεύτερος λόγος που ακόμα κρατά "μακριά" τους επαγγελματίες από τις 120 δόσεις, είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών του 2018 με βάση το εισόδημα του 2017. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να εντάξει τις προσωρινές οφειλές του (υπολογισμένες με βάση το εισόδημα του 2016) και, μετά την ολοκλήρωση της τελικής εκκαθάρισης, να εξοφλήσει τις τυχόν διαφορές.
Φιάσκο από τα "μειωμένα" χαράτσια στους επαγγελματίες
"Παγωμένη" παραμένει η μέση μηνιαία εισπραξιμότητα των εισφορών κύριας ασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών, έξι μήνες μετά τη μείωσή τους κατά σχεδόν 1/3.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "Κ" από αρμόδια στελέχη των Ταμείων, η μέση εισπραξιμότητα των εισφορών των μη μισθωτών, κάθε μήνα, παραμένει και φέτος, όπως και πέρσι και πρόπερσι (όποτε και ίσχυσε ο νέος τρόπος υπολογισμού τους βάσει του ν. Κατρούγκαλου) "κολλημένη" στο 60% -65%.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως στο Υπ. Εργασίας, ατύπως, προέβλεπαν αύξηση της εισπραξιμότητας των εν λόγω μειωμένων κρατήσεων στο 80% ή ακόμα και στο 85%. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη, τουλάχιστον, συνολικά. Στους κλάδους, ειδικά, των εμπόρων, των βιοτεχνών και των αυτοκινητιστών, αλλά και στον κλάδο των μηχανικών δεν αποτυπώθηκε καμία αύξηση. Το κίνητρο για την αυξημένη εισπραξιμότητα ήταν η ασφαλιστική "ελάφρυνση" των ελεύθερων επαγγελματιών την οποία εφήρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Δηλαδή, η μείωση των εισφορών υπέρ της κύριας ασφάλισης στο 13,3% έναντι 20% (ή κατά 1/3), η οποία ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος δεν αποτέλεσε "κίνητρο" για την "επιστροφή" στην ασφάλιση. Και αυτό γιατί δεν αυξήθηκαν οι επαγγελματίες που καταβάλλουν κάθε μήνα τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Αντίθετα, έμειναν πάνω-κάτω το ίδιο σε σχέση με πέρσι.
Μεγάλες διακυμάνσεις
Την ίδια ώρα που η συνολική μέση μηνιαία εισπραξιμότητα παραμένει αμετάβλητη, συνεχίζονται οι μεγάλες διακυμάνσεις στις μηνιαίες εισπράξεις του ΕΦΚΑ από το σύνολο των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών,αλλά και των αγροτών.
Για παράδειγμα, τον περασμένο Απρίλιο, εισπράχθηκαν μόλις 107 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάιο 171 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η απόκλιση μεταξύ Απριλίου - Μαΐου έφτασε τα 64 εκατ. ευρώ ή σχεδόν 40%.
Η απόκλιση αυτή οφείλεται, καταρχάς, στη συνεχή αναπροσαρμογή των προθεσμιών καταβολής των μηνιαίων εισφορών.
Με άλλα λόγια, κόντρα στις προβλέψεις του νόμου, σύμφωνα με τις οποίες οι τρέχουσες εισφορές κάθε μήνα καταβάλλονται κατά την τελευταία εργάσιμη μέρα του επομένου (δηλαδή, π.χ., οι εισφορές του Ιουνίου θα πρέπει θεωρητικά να πληρωθούν την 31η Ιουλίου), οι προθεσμίες αυτές, πολύ συχνά, μετατίθεται στον μεθεπόμενο μήνα.
Οι μεταθέσεις αυτές οφείλονται, μεταξύ άλλων, στις... αργίες, καθώς συνήθως οι προθεσμίες πληρωμής μεταφέρονται ύστερα από αυτές. Επίσης, προκύπτουν ως αποτέλεσμα των τελικών εκκαθαρίσεων των εισφορών. Προκειμένου να μη συμπέσουν χρονικά, η πληρωμή των τρεχουσών και των δόσεων εξόφλησης των χρεωστικών υπολοίπων, ο ΕΦΚΑ αποφάσισε, στο παρελθόν, μετάθεση της προθεσμίας καταβολής των τρεχουσών.
Παράλληλα, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, για τους αυταπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους προστέθηκαν και οι τρέχουσες και αναδρομικές εισφορές υπέρ του επικουρικού-εφάπαξ, συμπιέζοντας κι άλλο το εισόδημα, μαζί και τις αντοχές τους να πληρώνουν εμπρόθεσμα τις εισφορές κύριας ασφάλισης-υγείας.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων