Στο... περίμενε οι Έλληνες ασθενείς για καινοτόμα φάρμακα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Στο... περίμενε οι Έλληνες ασθενείς για καινοτόμα φάρμακα

Τα στοιχεία της φαρμακευτικής αγοράς είναι ενδεικτικά της μεγάλης καθυστέρησης στην αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των νέων φαρμάκων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στην αρμόδια επιτροπή διαπραγμάτευσης του υπουργείου Υγείας, από τον Αύγουστο του 2018, έχουν υποβληθεί από τις φαρμακευτικές 102 φάκελοι.
Και ενώ η δημιουργία του φορέα για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας (Health technology assessment- ΗΤΑ), που θα εξέταζε τα νέα καινοτόμα φάρμακα προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα και να αποζημιώνονται, είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας ήδη από το 2017 και μεταξύ άλλων περιλαμβανόταν στα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι Θεσμοί για τις αξιολογήσεις του προγράμματος της εφαρμογής στήριξης, η διαδικασία όχι μόνο κινείται με ρυθμούς... χελώνας, αλλά δεν έχει φέρει ακόμη αποτέλεσμα, με συνέπεια χιλιάδες ασθενείς να μένουν χωρίς νέες θεραπείες.


Τα στοιχεία της φαρμακευτικής αγοράς είναι ενδεικτικά της μεγάλης καθυστέρησης στην αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των νέων φαρμάκων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στην αρμόδια επιτροπή διαπραγμάτευσης του υπουργείου Υγείας, από τον Αύγουστο του 2018, έχουν υποβληθεί από τις φαρμακευτικές 102 φάκελοι. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν 34 εταιρείες που ανταποκρίθηκαν σε σχετική ερώτηση του Συνδέσμου Ελληνικών Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων. Θεωρείται εντούτοις πως οι φάκελοι φαρμακευτικών σκευασμάτων που έχουν μπει στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης είναι περίπου 200. Εκτιμάται πως 35-40 φάκελοι αφορούν καινοτόμες θεραπείες, και οι άλλοι φάρμακα βιο-ομοειδή ή γενόσημα προς αξιολόγηση.

Για μεγάλο αριθμό φακέλων ήδη έχει παρέλθει το διάστημα των 180 ημερών που προβλέπει ο νόμος. Οι πληροφορίες θέλουν μόλις 8-9 νέες καινοτόμες θεραπείες έχουν εγκριθεί να πάρουν τιμή και να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το αποτέλεσμα είναι οι Έλληνες ασθενείς να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση που σε πολλές περιπτώσεις είναι σωτήρια για την ποιότητά ζωής τους (για παράδειγμα μεταξύ των θεραπειών που έχουν υποβληθεί προς αξιολόγηση είναι καινοτόμο φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση), σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν αντίστοιχο φορέα, όμως οι διαδικασίες προχωρούν πολύ πιο γρήγορα, όπως διευκρινίζουν στελέχη της αγοράς.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επαλειμμένα απευθυνθεί στο υπουργείο Υγείας πολλές φορές για τις καθυστερήσεις στις επιτροπές αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, επισημαίνοντας πως για περισσότερο από έναν χρόνο δεν έχει εισαχθεί κανένα νέο φάρμακο στην ελληνική αγορά.

Όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, τα κριτήρια αξιολόγησης που θα αφορούν τα νέα καινοτόμα φάρμακα ήταν μεταξύ άλλων η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους- οφέλους, μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων